Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Bral přes 100 tisíc! Ministr kvůli luxusní vile za 10 milionů zveřejnil příjmy

Autor: simao - 
10. února 2014
17:38

Beskyde, Beskyde, kdo po tobě ide... Možná zaznělo v uších novému ministru zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD). Právě v Beskydech si totiž staví luxusní vilu za 10 milionů. A rázem musel vysvětlovat, kde na to vzal. Němeček však neváhal a vytáhl staré výplatnice. Jaké šéf ostravské nemocnice si přišel na slušný balík - více než 100 tisíc měsíčně!

Tahle rozestavěná vila v obci Čeladná v srdci Beskyd patří sociálnímu demokratovi Němečkovi. Bývalý šéf Fakultní nemocnice v Ostravě se přitom stal součástí Sobotkova kabinetu - šéfuje zdravotnictví. Stavba domu za 10 milionů, ze kterého Němeček uvidí na oblíbené golfové hřiště, však mnohé překvapila. "Nefoťte tady. Nemáte tu co dělat. Je to soukromý pozemek," hnal Blesk ze stavebních parcel jeden z dělníků, když jsme se vypravili přímo na místo.

Kde na to Němeček vzal?

Polovinu nákladů prý Svatopluk Němeček uhradil ze svých úspor, 3 miliony si půjčil na hypotéku. "Nemám co skrývat. Více než 11 let pracuji jako vrcholový manažer ve zdravotnictví. Tomu samozřejmě odpovídaly i mé příjmy," tvrdil nový šéf zdravotnictví aktualne.cz. Nemalou měrou přispěla na stavbu i jeho žena. Z minulosti však známe případy politiků, u kterých odkazování na rodinné příslušníky vyvolalo další pochybnosti. Vzpomínáte na Grossova strýce Vika, miliony Rathova otce Ratmíra, či exministra Martina "Odkláněče" Kocourka a peníze jeho matky?

Nadprůměrné příjmy ministra i jeho manželky

Ministr Němeček striktně odmítá, že by do této kategorie patřil i on. Upozorňuje, že je jeho žena špičkovou specialistkou v oblasti popáleninové medicíny a jejich příjmy proto "s velkou rezervou bohatě postačují k financování výstavby rodinného domu." Vysvětlení financování stavby svého domu poskytl Němeček i premiérovi. "Informoval mě, že náklady stavby pokrývají jeho příjmy, úspory jeho a jeho manželky a také hypotéka," potvrdil Sobotka zmiňovanému serveru. Němečkovi doporučil, aby příjmy řádně doložil.

Spekulovalo se přitom také o blízkých vztazích Němečka a miliardáře a podnikatele ve zdravotnictví Tomáše Chrenka. Ministr to popřel a raději zveřejnil své dřívější příjmy. V ostravské nemocnici bral podle aktualne.cz 104 tisíc měsíčně. Působil zde přitom 9 let. Předtím vedl nemocnici v Bohumíně, kde prý pobíral desítky tisíc. Na svůj účet tak dostal včetně odměn a příplatků 10,6 milionu, tvrdil aktualne.cz.

joey21 ( 12. února 2014 01:25 )

Že by peníze co získaly politické strany arbitráží? nezavisly.com/vyhovi-babis-zeleznemu/

libuna119 ( 11. února 2014 12:45 )

Mě šlo spíše o to,jak je možné,ve zdravotnictví,kde nejsou peníze na nic,platit takové mzdy.Nebo se snad na jejich platy pořádají sbírky jako na nemocné děti?

ivuska1 ( 11. února 2014 12:01 )

tady se poukazuje jenom na to, co se jim zrovna hodi a o daleko vetsich lumparnach Blesk zamerne mlci a tyto zlodejny svym zpusobem kryje.

ivuska1 ( 11. února 2014 12:00 )

dzery ( 11. února 2014 08:58 )

A prezident to jistí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa