Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Hádky o lustrace: Komunismus je jen stará chobotnice, tvrdí Zaorálek

Ministr Zaorálek ve Sněmovně obhajoval návrh KSČM na úplné zrušení lustračních zákonů. Komunismus je podle něj už jen "stará chobotnice". Co vy na to, Vladimire Iljiči Lenine?
Ministr Zaorálek ve Sněmovně obhajoval návrh KSČM na úplné zrušení lustračních zákonů. Komunismus je podle něj už jen "stará chobotnice". Co vy na to, Vladimire Iljiči Lenine?  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
5. února 2014
20:34

Je komunismus z dob estébáků a normalizace stále aktuální hrozbou? Při debatě nad návrhem KSČM na úplné zrušení lustračního zákona dnes vzplanuly ve Sněmovně opět vášně. Komunisty totiž podpořil i místopředseda ČSSD Zaorálek, podle kterého je hrozba komunismus "starou chobotnicí". Zato opoziční lídři Fiala, Schwarzenberg a Kalousek dál varovali: Lustrace jsou třeba dál.

Kolem lustračních zákonů je v poslední době pořádně živo. Vody rozvířil nejprve Miloš Zeman. Ten si vymínil, aby prvním čtením ve Sněmovně prošel návrh na nový služební zákon, který lustrace upravuje. Jinak žádná Sobotkova vláda... A to kvůli tomu, aby ministři nemuseli prezidentovi dodávat lustrační osvědčení, zjednodušeně papír o nespolupráci s StB. Kdo ví, jak by totiž dopadl Andrej Babiš, který se na Slovensku soudí s historiky Ústavu paměti národa, že byl na seznamech spolupracovníků StB veden neoprávněně.

Filip (KSČM): Lustrační zákony diskriminují

Lustrace však byly jedním z hlavních témat i dnes ve Sněmovně. Kvůli návrhu KSČM na jejich úplné zrušení. Normy podle komunistů ztratily efekt. "Zákon je v rozporu s evropskými normami, které se týkají diskriminace," uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle zástupkyně předkladatelů návrhu Zuzky Bebarové-Rujbrové (KSČM) lustrační zákony vylučují z veřejného života skupinu lidí nikoli za to, že něco provedli, ale kvůli tomu, že byli někde zaznamenáni.

Zaorálek podpořil komunisty, lidovci jsou proti

"Ten čas prostě plyne a situace se mění. Jsou tu nebezpečnější chobotnice než ta stará," uvedl místopředseda ČSSD Zaorálek, který se přidal na stranu současných komunistů. "Tohle do demokratické společnosti nepatří," dodal. Zná prý případy, kdy lidé spolupráci odmítli podepsat, StB je ale stejně zapsala. Jenže poslat lustrační zákon do propadliště dějin se zdráhá jiná vládní strana - lidovci. "Návrh na zrušení lustračního zákona je pro nás zcela nepřijatelný," uvedl pro idnes.cz Pavel Bělobrádek, podle kterého je navíc lustrační zákon součástí koaliční dohody. 

Lustrace jsou stále třeba, tvrdí opozice

Proti záměru KSČM se postavil i Okamurův Úsvit. A také opoziční strany. Podle Miroslava Kalouska (TOP 09) je třeba dál chránit demokratickou společnost. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg poznamenal, že je nepředstavitelné, aby se v Německu ucházel o funkce agent někdejší nacistické tajné policie Gestapo. Připustil ale, že lustrační zákony nejsou dokonalé a vyslovil se pro jejich opravu.

"Není pravda, že nebezpečí, kvůli kterým jsme přijímali lustrační zákon, jsou dnes jiná. Jsou tu jednotlivci, kteří podlehli tlaku a v klíčovém okamžiku selhali. Je naší povinností lustrační zákon zachovat. Je nebezpečné relativizovat komunistickou minulost," uvedl šéf ODS Petr Fiala. A šéf "modrého" poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura upozornil, že se lustrační normy nevztahují jen na spolupracovníky StB, ale také na důstojníky tajné policie, funkcionáře KSČ a členy Lidových milicí. "Bylo by velkou chybou umožnit těmto lidem fungování ve veřejných službách," zdůraznil.

ODS a TOP 09 proto navrhují zamítnutí předlohy KSČM již v prvním kole. Jednání se však dnes nedotáhlo ke zdárnému konci - ODS si vzala dvouhodinovou přestávku na jednání klubu, a tak schůze Sněmovny pro dnešek skončila.

handgood ( 6. února 2014 14:49 )

rudyptak48 ( 6. února 2014 14:47 )

Stejně jako se po válce jednalo s aktivními fašisty, mělo by se po roce 1989 jednat s aktivními koministy. Spolupráci a aktivní činnost v STB bych dal na úroveň s prací a spoluprací gestapa. Bohužel, komunističtí funcionáři, kteří měli skutečnou moc, vědli, že jim s Gorbačovem a jaho glásností už pšenka nepokvete, a začali po sobě uklízet a připravovat se pro změnu režimu. Většina nejdůležitejších dokumentů byly zničena, nebo ukryta pro další potřebu případného vydírání. Zlom v dalším vývoji mohl udělat Havel, protože měl zpočátku podporu většiny národa. On to však neudělal. Možná i on sám spolupracoval s STB, nebo jí byl vydírán. Kdo ví? Jsou na to různé názory. Proto by lidé neměli věřit politikům, a nevolit ty, kdo v minulosti ztratili svou čest. I když, jakou čest může mít politik? KURVAPOLITIK Kdo dvakrát lhal ti, zalže ti znova, kdo dvakrát podvedl, podvede zase. Hovězím zvykem kráva se chová, vepřové způsoby má jenom prase. Kdo heslo má v krvi Co můžeš - urvi, kurvil se vždycky a zase se zkurví....

123automobil ( 6. února 2014 14:12 )

slider ( 6. února 2014 14:02 )

http://www.dsss.cz/ https://www.facebook.com/tomio.cz

slider ( 6. února 2014 14:00 )

Česko je jediný stát v Evropě, kde jsou ještě Komunisty.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa