Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Moravec školil Babiše ze střetu zájmů: Sám moderuje v jeho budoucím rádiu!

Jak vypadá »nestranná« politická debata, kde hostem je zároveň zaměstnavatel moderátora?
Jak vypadá »nestranná« politická debata, kde hostem je zároveň zaměstnavatel moderátora?  (Autor: Reprofoto ČT, koláž Blesk)
Autor: Vladimír Barák - 
3. února 2014
05:30

Jak vypadá »nestranná« politická debata, kde hostem je zároveň budoucí zaměstnavatel moderátora? To vůbec poprvé mohli vidět televizní diváci včera. Do debaty ČT si totiž Václav Moravec (39) pozval Andreje Babiše (59, ANO), který je zároveň jeho budoucím chlebodárcem na rádiu Impuls.

„Pro vás je nová informace, že máme zákon o střetu zájmů?“ reagoval včera podrážděně Václav Moravec ve své diskuzi na ČT, když ministra Babiše seznámil s paragrafy zákona. Šéf ANO se totiž podivoval, že nebude moci jako ministr spolurozhodovat v případě, kdy půjde o státní zakázku pro jím spoluvlastněnou firmu.

Moderátor na roztrhání

Několikaminutový blok pořadu, kterým informoval o Babišových možných střetech zájmů, ale mohl Moravec věnovat i sám sobě. Nejenže totiž moderuje nejsledovanější politickou debatu v zemi, ale navíc má čtyřikrát týdně vlastní pořad na rádiu Impuls, které nově vlastní Andrej Babiš, respektive ten jen čeká na potvrzení od antimonopolního úřadu a faktické posvěcení převzetí. Do veřejnoprávní televize si tak Moravec pozval hosta, který je zároveň jeho »zaměstnavatel«.

Odborník: Etický problém

Podle odborníků to rozhodně není v pořádku. „Být placený politikem a toho si následně zvát do pořadu, který platí daňoví poplatníci? Je to značný etický problém a střet zájmů,“ říká pro Blesk například mediální expert Radek Pálka.

ČT to řeší měsíce

Kdo za včerejší situaci může? To objasňuje chování televize. „ČT se nestandardní situací zabývá a řeší ji,“ vzkázala totiž její mluvčí Alžběta Plívová Blesku již na konci listopadu. Nyní, o měsíce později, vydala vyjádření »na chlup« stejné. Podle všeho se tak čeká na Moravce, který si bude muset vybrat, z čí peněz chce žít. Zda od koncesionářů, nebo od podnikatele a politika.

Co také zaznělo v debatě?

Moravec: „U některých státních firem můžete být ve střetu zájmů. Například u Státní správy hmotných rezerv (SSHR) na dodávku 1000 tun zmrazeného vepřového masa. Měla by se tohoto tendru zúčastnit firma, jejímž jste spoluvlastníkem?“

Babiš: „Tak ta firma skladuje pro stát maso už strašně dlouho a já v tom nevidím problém, proč by nemohla skladovat dál.“

Moravec: „Ale SSHR je i pod vaším resortem...“

Babiš: „Ale bude to transparentní. Samozřejmě moje firmy mají se státem obchody a tady je plno novinářů, kteří na to čekají, až něco udělám špatně, což já samozřejmě neudělám.“

Moravec: „Půjde tedy vaše firma do toho tendru? Pak můžete být obviňován ze střetu zájmů…“

Babiš: „To teď že jsem v politice, tak jsem diskvalifikován? To už nebudu mít ani rodinný život, firmu a nic, nebo jak to myslíte? Všichni věděli, kdo jsem a co mám za sebou. Takže to jsou zbytečné debaty jako...“

Moravec: „No tak zbytečné asi nejsou, protože tu máme zákon o střetu zájmu z roku 2006... (cituje zákon...). Když se vaše společnost bude ucházet o zakázku, budete se muset zdržet hlasování.“

Babiš: „Tak toto já nevím. Na to se budu muset zeptat právníků. To jsou nové informace...“

doktorka6 ( 5. února 2014 23:04 )

Pan Moravec se velmi pohoršil, dříve se poslouchat dal, nyní je útočný a vyloženě manipuluje a kalkuluje s odporem lidí. Nejedná se o věcnou diskusi ale o bulvární útoky....škoda, byl dobrý. Je faktem, že jako moderátor není objektivní a nestranný... bohužel.

marmat ( 3. února 2014 22:15 )

ningaY) přesně zformulováno... Tón diskuze pana Moravce se stává nepříjemně agresivní - bohužel ho kopíruje např.i určitě nadějný mladý redaktor z Primy Tomáš Drahoňovský AGRESE a útoky takto vedených rozhovorů odradí i "velmi jednoduché nátury"

marmat ( 3. února 2014 19:22 )

NECHME SE PŘEKVAPIT -jinak neměl jste kocovinu? Hovor rozsekal Moravec na třísky, ale pan Babiš se rozhodně nedal... Zatím se rozkoukává zaručeně rychleji, než se čekalo! A uvidíme, co se z toho bordelu v našem Kocourkově (.přes Kalouskovy sabotáže a producírky) dá ještě vytřískat.

zadnice ( 3. února 2014 14:42 )

Myslím, že tzv. "nestranného" Moravce už bylo dosti a je záhodno ho spolu s Drtinovou vyměnit!!! Neustálé skákání do řeči a mlení a mlení, vedení monologů a předvádění se. To samé Jílková v pořadu "Máte slovo" dokáže debaty totálně rozsekat se svým věčným "konkrétně". Sama prokecá nejméně 50% pořadu:

ninga ( 3. února 2014 14:39 )

Moravec asi tak 5x zopakoval, že třetí sazba DPH způsobí této zemi nedozírné škody. asi mu to někdo implantoval v hypnóze, takhle se normálně uvažující člověk nechová. taky slovíčkařil ohledně termínu "koordinace" a "řízení" a divil se, že několikadenní ministr něco neví, stejně tak vypadal pohoršeně kvůli tomu, že Babiš ještě "nečetl státní rozpočet", a že na to má lidi mně už delší dobu přijde, že Moravce si někdo vodí na provázkách a ty jeho "špeky" mu připravuje - pozná se to z toho, že moderátor v podstatě nediskutuje, ale neustále oponuje, a často si nevšimne, že odpověď už dostal

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa