Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Ministr staví dům za 10 milionů: Hypotéku má jen na tři. Kde na to vzal?

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček staví dům za 10 milionů korun
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček staví dům za 10 milionů korun  (Autor: ČTK)
Autor: ljš - 
30. ledna 2014
12:05

Novému ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) se podařilo před svým nástupem do funkce naspořit opravdu velké peníze. S manželkou staví u Ostravy dům za deset milionů, půjčí si přitom ale jen tři, zbytek jsou údajně rodinné úspory.

Němeček, který posledních devět let pracoval jako ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě, staví pro svou čtyrčlennou rodinu dům v Čeladné na Ostravsku. Když se ho server Aktualne.cz zeptal na rozpočet a financování projektu, řekl, že větší část uhradí z úspor a na tři miliony si vezme hypotéku.

"K dnešnímu dni jsem už z úspor uhradil stavební práce v celkové ceně 5 milionů Kč. Mé osobní úspory k dnešnímu dni činí zhruba 750 000 Kč (finance na běžném účtu a účtu stavebního spoření), které budou na stavbu použity také," řekl nejprve serveru. I s hypotékou by mu pak ale scházelo ještě jeden a čtvrt milionu.

Nakonec přišel i s vysvětlením této nesrovnalosti: "Na dokončení výstavby domu přispěje svými zbývajícími úsporami (včetně stavebního spoření) i moje manželka."

Podle Němečka není na tom, že s manželkou dokázali z rodinného rozpočtu se dvěma dětmi ušetřit sedm milionů korun, nic divného. "Nemám co skrývat. Více než 11 let pracuji jako vrcholový manažer ve zdravotnictví. Tomu samozřejmě odpovídaly i mé příjmy. Moje manželka je špičkovou specialistkou v oblasti popáleninové medicíny. Myslím, že je vcelku logické, že tyto naše příjmy za uvedené období s velkou rezervou bohatě postačují k financování výstavby rodinného domu," vysvětlil.

zabibol ( 31. ledna 2014 11:37 )

Další čssďák křišťálově čistý.

Ford Henry ( 30. ledna 2014 17:55 )

Klaus vládl v době kdy EU sotva posbírala a nějaká ČR ji vůbec nezajímala. Neexistuje to v žádné solidní zemi. Presumce vinny se v solidní zemi nenosí. To používají zlodějské režimy, aby si mohli ukrást to co chtějí. V solidní zemi jim soud zruší zákon, který by ohrozil někomu živobytí. U nás začné řvát plebs, že to nemusí dělat/podnikat.

jarda304 ( 30. ledna 2014 16:48 )

je to doktor ve státní nemocnici. To další snad dojde každému a pokud ne viz rath.

jarda304 ( 30. ledna 2014 16:47 )

taky jeden z těch co chce "zabránit privatizaci, aby se nemohlo rozkrádat". Takovým nejvíce vyhovuje, když "hospodaří" na cizím. Tohle je přesně podhoubí korupce. Zná to snad každý, že když dá nějakému doktorovi nějakou pozornost, dostane z cizího lepší péči..

anka ( 30. ledna 2014 16:43 )

dobre, nevhodny vyber slova na me strane...EU nenuti, ale tlaci ...a tlacila uz na Klause a jeho vladu...ti o tom jenom mluvili, ale k zadnemu hlasovani nedoslo..a existuje to v kazde demokrakraticke zemi...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa