Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiše polil horký pot: Třem kandidátům nevyhovím, začal totiž Zeman

Autor: simao - 
29. ledna 2014
19:38

Andrej Babiš byl prvním kandidátem, který složil prezidentu Zemanovi slib. Když však to samé učinil i zbytek Sobotkova kabinetu, prezident prozradil, že se rozhodl třem kandidátům nevyhovět... V sále rázem zhoustla atmosféra. Zeman ale vše vysvětlil. A premiér Sobotka mohl po ceremoniálu uvést Babiše do čela jeho resortu. Již zítra se přitom Babiš zúčastní soudu na Slovensku kvůli kauze StB.

Andrej Babiš má za sebou nejen jmenování ministrem financí na Hradě, ale na rozdíl od řady svých kolegů ze Sobotkova kabinetu již i oficiální uvedení do úřadu. Po tiskové konferenci za účasti svého předchůdce Jana Fischera však prozradil, že v něm dnes jednou pořádně hrklo.

A to v momentě, kdy Miloš Zeman na Pražském hradě prohlásil: "Obdržel jsem dopis předsedy vlády obsahující návrhy na jednotlivé kandidáty. Ve třech případech jsem se rozhodl těmto návrhům nevyhovět." Šlo však jen o Zemanův bonmot a kritiku směrem k premiéru Sobotkovi, který na Hrad zaslal dopis se zkomolenými jmény ministrů. Richardem Brabcem alias "Brabencem" a Marianem "Martinem" Jurečkou. A s dalšími chybami.

Vše se tak vysvětlilo, Zeman kandidáty jmenoval a Sobotka prozradil, že chyba vznikla v sídle ČSSD - v Lidovém domě. Premiér tak mohl Andreje Babiše uvést do čela jeho resortu. "Ministr financí je vždy klíčovou oporou vlády, takže věřím, že on takovouto oporou bude," pronesl na úvod podvečerní konference Sobotka. 

Fischer k Babišovi: Raději se kroťte

Nejprve se však pustil do bilancování končící ministr Jan Fischer, který tvrdí, že zanechal ministerstvo v "dobré kondici". "Nepůjdu do výčtu úspěchu, aby to nebyl, jak se říká na Slovensku, klub chválenkárov," podíval se Fischer významně na svého nástupce, česko-slovenského podnikatele Andreje Babiše, kterému při tiskovce sem tam ujelo nějaké to slovenské slovíčko či zkomolenina.

Na dotaz, co nyní bude Fischer dělat, potvrdil, že si vezme hlavně dovolenou a dál teprve uvidí: "Mám nějaké nabídky z veřejného sektoru, sám jsem se ještě nerozhodl." Svému nástupci pak poradil, aby občas mírnil emoce. "Pan ministr je velmi otevřený a přímý člověk. Já jsem se taky někdy musel krotit. Při intervenci banky a podobně... Sám jsem si musel dávat velký pozor, abych se neunáhlil. Vážil jsem to na lékárnických vahách," dodal na brífinku Fischer.

Babiš: Kalousek neumí nic jiného, než mluvit o estébákovi

To proslov Andreje Babiše připomínal spíš předvolební mítink. Pořádně se opřel do opozice a svého častého kritika Miroslava Kalouska. "Pan Kalousek neumí nic jiného, než mluvit o panu Babišovi a eštébákovi," myslí si Babiš. ODS je pak podle něj zničená značka. "Jediný program ODS je anti-Babiš a to je jejich problém," dodal nový šéf financí.

K vlastní práci na ministerstvu pak Babiš dodal: "Pro mě je to úplně nový svět, já přicházím z jiného břehu, z byznysu... Ten způsob, jak funguje veřejná správa, je pro mě jiné kafe. Ale já si myslím, že jsem se zorientoval dobře," tvrdil šéf ANO. "Já nejsem politik, který má odpověď na všechno, jak jste zvyklí. Můj úkol je stavět lidi, určit strategii a řídit je," dodal muž, který razí přesvědčení, že lze stát řídit podobně, jako firmu.

Vstřícný krok chce nyní ukázat především zahraničním investorům. A vyřešit třeba stavbu velkého logistického centra americké společnosti Amazon v Brně. Kam však povedou první kroky ministra Babiše? Na Slovensko. Již zítra se tam setká se svým slovenským protějškem. A poté vyrazí na soud v kauze StB - s historiky z Ústavu paměti národa se soudí, že byl v seznamech spolupracovníků StB veden neoprávněně.

Video  Zeman na Hradě vyškolil Sobotku: Nejste profesionál!  - Jan Jedlička,
Video se připravuje ...

salto ( 30. ledna 2014 10:20 )

Takže konečně máme schopnou vládu, bude to sice trvat, ale při troše dobré vůle to tady dají do cajku po experimentujících zlodějích z ODS a TOP a jakže se jmenovala ta poslední rajda - jóó, Pík a Lidem - snad už po nich neštěkne ani prašivej pes

annakarenina ( 29. ledna 2014 20:21 )

maruch:

russoo ( 29. ledna 2014 20:11 )

Plesku, když chceš upozorňovat na chyby tak nejdříve dopřej svým redaktorům alespoň základní vzdělání. Co článek to min. jedna chyba, kolikrát i víc. Co je třeba toto ? "Zeman ale vše vysvětlit." Redaktor je opravdu dobrá Čecha...

maruch ( 29. ledna 2014 19:56 )

Pěkně si Vás Miloš vychutnal,cvakala Vám pr.del

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa