Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Paradox: 20 milionů žádá Úřad práce po firmě, kde sedí ministryně práce

Kandidátka ČSSD na ministryni práce a sociálních věcí Marksová-Tominová se dostala do možného střetu zájmů
Kandidátka ČSSD na ministryni práce a sociálních věcí Marksová-Tominová se dostala do možného střetu zájmů  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
27. ledna 2014
20:08

Budoucí ministryně práce a sociálních Michaela Marksová-Tominová (44) se dostala do prekérní situace. Sedí ve správní radě firmy, po které však Úřad práce vymáhá skoro 20 milionů. A to kvůli dotacím na sít pečovatelů. Firma shrábla peníze, ale skončila vlikvidaci! Jak to členka ČSSD vysvětluje? A opět hrozí střet zájmů?

Marksová-Tominová je kandidátkou na ministryni práce a sociálních věcí. ČSSD ji vybrala namísto radního z Vysočiny Petra Krčála, který se nominace vzdal po sebevraždě svého bratra. A stranický šéf a nový premiér Sobotka doufá, že pozvedne zbídačený resort, kterému prý za Nečase příliš nepomohly kroky exminsitra Jaromíra Drábka.

Zároveň je však také členkou správní rady firmy Místní sociální služby (MSS), která má na triku pořádný průšvih. Od jihomoravského úřadu práce sice dostala takřka dvacetimilionovou dotaci na projekt pečovatelské sítě, jenže skončila v likvidaci. A peníze nikde! 

Kam se poděly peníze z dotací?

Sociální demokratka se brání, že ve firmě hrála jen formální roli. Projekt firmy MSS byl přitom značně ambiciózní. Na jeho základě měly vzniknout tisíce pracovních míst v pečovatelských službách. Jenže "skutek utek". Když Úřad práce provedl v projektu audit, zjistil řadu pochybení a projekt zastavil.

Pro firmu to znamenalo problémy - nebyla prý schopna doložit, za co peníze z projektu přesně utratila. To nyní vyšetřují policie a finanční úřad. "Nehodlám do toho nijak zasahovat," uvedla nyní v MF Dnes budoucí ministryně Marksová-Tominová. Hrozí totiž střet zájmů jako vyšitý. Co kdyby se celá kauza zametla pod koberec? Sobotkova ministryně ostatně v MfD uvádí: "Podle mého názoru není oprávněné žádat peníze zpět..."  

Kdo je Michaela Marksová Tominová?

• Vystudovala Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy

• Odborná mluvčí ČSSD pro lidská práva a rodinu. Na ministerstvu práce a sociálních věcí již působila. V letech 2004-2006 vedla odbor rodinné politiky. Působila také na ministerstvu školství (2009-2010) v odboru rovných příležitostí ve školství.

• Členka zastupitelstva Prahy 2, neúspěšně kandidovala do zastupitelstva hl. m. Prahy, loni se nedostala ve volbách do Sněmovny

• Pracuje jako pedagožka v Jedličkově ústavu, přednáší, publikuje

• Zabývá se postavením žen a mužů ve společnosti, otázkami ženských práv a rodinnou politikou. Pracuje na různých projektech, které pomáhají ženám v začlenění na trhu práce.

• Vdaná, má dvě dcery

henryj ( 28. ledna 2014 09:41 )

Když se tak dívám,tak počínaje DRÁBKEM,začínají nít ty ksichty stejně protáhnuté všichni nastoupivší, jako čumáky krys.

henryj ( 28. ledna 2014 09:39 )

Kdy začneme ???? Já se připojím,na vojně jsem byl výtečný střelec!

salto ( 28. ledna 2014 07:30 )

Svatá pravda, vzpomínat budeme a to sakra dlouho

liborzila ( 28. ledna 2014 00:20 )

střílet !! a pak v rychlém sledu : Klaus , Kalousek , Topolánek , Dalík , Šlouf , Bakala , Sobotka , Dobeš , Barták atd atd jedno v jakém pořadí určitě se nikdo nesplete --- zdar vítězství !!

evelajn3 ( 27. ledna 2014 21:38 )

Ještě budem vzpominat na pravicovou vládu a na Kalouska

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa