Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zelení: Stropnický mladší varoval před Havlem! Šéfem zůstal Liška

Šéfem Zelených zůstal Ondřej Liška (vlevo), Stropnický junior na kongresu vzpomenul exprezidenta Václava Havla
Šéfem Zelených zůstal Ondřej Liška (vlevo), Stropnický junior na kongresu vzpomenul exprezidenta Václava Havla  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
26. ledna 2014
14:08

Kongres Zelených v pražském hotelu Artemis rozhodl o novém stranickém vedení. V čele zůstal přes říjnový volební neúspěch Ondřej Liška, do užšího vedení strany se dostal i Matěj Stropnický, syn budoucího ministra obrany Martina Stropnického. Ve své řeči k delegátům přitom varoval stranu před Václavem Havlem a jeho odkazem. Proč?

Šéfem Zelených zůstává i po víkendovém kongresu v Praze Ondřej Liška. Dostal 125 z celkových 198 hlasů přítomných delegátů. A jednoznačně předčil svého rivala Petra Štěpánka, předsedu pražské organizace. Zvoleno bylo také nové užší vedení strany, do kterého se prosadil i syn herce a budoucího ministra obrany Matěj Stropnický.

Stropnický: Pozor na Havla

Stropnický junior na sebe přitom upoutal během kongresu pozornost řečí, ve které se částečně distancoval od dědictví exprezidenta Václava Havla. Ten v minulosti Zelené podporoval a sešel se i s Ondřejem Liškou. Zelení však ani s jeho podporou, ani loni do Sněmovny nepronikli a nic platná jim byla hesla, vzpomínající právě Havla. "Václavem Havlem můžeme být my všichni," tvrdil ještě loni Liška, který nabádal k prosazování Havlových ideálů.

Místostarosta Prahy 3 Stropnický však nyní po volebním neúspěchu varoval před přílišným oháněním se Václavem Havlem. Jeho působení označil za rozporuplné a navrch dodal: "Já bych rád, abychom se oprostili od politického kýče a dělali skutečnou politiku," citoval Stropnického server idnes.cz.

Václav Havel při schůzce s Ondřejem Liškou ze Strany zelených Václav Havel při schůzce s Ondřejem Liškou ze Strany zelených | Foto Jan Symon

Liška: Férový boj

Vítězný Liška, exministr školství v Topolánkově vládě, po svém zvolení ocenil "férový a kultivovaný zápas". A za jednu z hlavních priorit pro následující období označil úspěch v jarních volbách do europarlamentu, kde by rád dosáhl dvou mandátů pro svou stranu. Ta se sice nedostala do Sněmovny, ale získala alespoň 3,2 % hlasů a tedy nárok na významnou státní podporu na provoz.

První místopředsedkyní SZ se pak stala starostka Nového Lískovce Jana Drápalová, která neměla protikandidátku. Zelení totiž dodržují pravidlo, že pokud je šéfem strany zvolen muž, první místopředsedkyní musí být žena. "Strana zelených by měla směřovat nalevo, ale ne ke komunistům. Téma antikomunismu vyčpělo, voliče už nezajímá," prohlásila pak na kongresu další ze "zelených" žen, exministryně školství Dana Kuchtová.

Štěpánek: Like na Facebooku nám moc nepomůže

Liškův vyzyvatel Štěpánek však zkritizoval Zelené za nejednotnost. "Nedokázali jsme vytvořit jednu střechu, pod kterou bychom se všichni cítili dobře," upozornil Štěpánek třeba na odchod bývalého šéfa strany Martin Bursíka. Zdrženlivě se pak vyjádřil k aktivitě strany na sociálních sítích, kde Zelení zahájili před volbami rozsáhlou ofenzivu, ale nebylo jim to nic moc platné. Pamatujete ještě, jak řada vašich přátel na Facebooku náhle "zezelenala"? "Like na Facebooku není totéž jako volební hlas, které nám chyběly. Byli jsme hodnoceni jako strana s nejhezčí a nejkreativnější kampaní, ale musíme zpět za lidmi, z virtuálního světa do skutečného," vyzval Štěpánek.

itartas ( 27. ledna 2014 11:56 )

jsem se bála, aby mně někdo nezaklepal u dveří a šup a byla bych nezvěstná na to tata co by nositelka nevhodných názorů, jeden dnes neví!

krupan10 ( 27. ledna 2014 10:24 )

je to fakt, věděl přesně co dělá, jen naoko hrál svoji naivitu, byla to jeho životní role, tohohle prolhanýho kulisáka

krupan10 ( 27. ledna 2014 10:18 )

stoupni si předzrcadlo a dej si pár facek a pak i hlupákovi bude připadat vše dobré.

krupan10 ( 27. ledna 2014 10:15 )

dívat se na Havlovu debilní hru do konce, to musí být nějaké sebemrskačství nebo sebetrýznění.

krupan10 ( 27. ledna 2014 10:11 )

přesně

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa