Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Místo Víta Bárty do čela Véček Kohout! U Zelených vyhraje rapper Liška?

Věci veřejné mají nové předsednictvo: Malchara, Olgu Havlovou, předsedu Jiřího Kohouta a Davida Kádnera. U Zelených se svůj post snaží obhájit Ondřej Liška
Věci veřejné mají nové předsednictvo: Malchara, Olgu Havlovou, předsedu Jiřího Kohouta a Davida Kádnera. U Zelených se svůj post snaží obhájit Ondřej Liška  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
25. ledna 2014
16:00

Sjezd ODS z minulého týdne vystřídaly tento víkend hned dva kongresy (dalších) malých stran. Věci veřejné si za nástupce Víta Bárty vybraly komunálního politika Jiřího Kohouta, zasedá i Strana zelených. Obhájí svou pozici předvolební "rapper" se zelenou barvou hlasu Ondřej Liška?

Věci veřejné jsou v současnosti neparlamentní stranou. Do předčasných voleb vůbec nešly, jen několik jejich poslanců se objevilo na kandidátce zpřáteleného Okamurova Úsvitu. Ani to však nepomohlo Vítu Bártovi, aby se probojoval do Sněmovny. V listopadu pak skončil v čele Véček kvůli dalšímu trestnímu stíhání. 

Vít Bárta je minulostí?

Kongres VV proto dnes volil nového šéfa. Členové strany nakonec ukázali na komunálního politika Jiřího Kohouta, který je po Bártovi a Radku Johnovi výrazně slabším kalibrem. "Já se zatím vnímám spíš jako krizový manažer, který bude stranu spravovat, obnovovat reputaci v regionech, budeme muset těm lidem vrátit tu hrdost ve stranu, budeme se muset zbavit vnitřních skandálů, na můj vkus už pučů bylo dost," řekl ČTK Kohout. Cílem strany je přitom návrat do Parlamentu.

První místopředsedkyní VV se přitom dnes stala Olga Havlová, poslankyně, která se do Sněmovny probojovala právě díky Úsvitu. Řadovými místopředsedy pak jsou David Kádner a Miroslav Malchar. Vít Bárta, jeho manželka Kateřina Klasnová i televizní publicista a exministr vnitra Radek John se již dříve nechali slyšet, že se nyní zaměří spíše na komunální politiku. 

Kongres mají i Zelení: Uspěje Liška?

To u Zelených, kteří se v říjnových volbách marně snažili o návrat do poslaneckých lavic a získali pouhých 3,2% hlasů, zatím o novém předsedovi jasno není. Favoritem je Ondřej Liška, který se před volbami snažil nalákat voliče dokonce i rapper a "zelenou barvou hlasu".

Strana zasedá v pražském hotelu Olympik Artemis. Proti Ondřeji Liškovi, dosavadnímu šéfovi, se postavil předseda pražské organizace Petr Štěpánek. Na sjezd přitom dorazilo kolem dvou stovek účastníků.Včetně advokáta Václava Lásky, středočeského lídra v uplynulých volbách, který se nechal slyšet, že nechce být již pouze čestným hostem sjezdu, ale aktivním členem stranického vedení.

Liška, který byl v letech 2007 až 2009 ministrem školství ve vládě Mirka Topolánka (ODS), stojí v čele strany od prosince 2009. Tehdy nahradil Martina Bursíka, který loni ze strany zcela odešel. Liškův protikandidát Štěpánek byl za pražského primátora Pavla Béma (ODS) radním pro životní prostředí.Podporovat by ho přitom měla skupina kolem exministryně školství Dany Kuchtové a bývalých "Bursíkovců". Kandidátkou na první místopředsedkyni je pak Jana Drápalová, od roku 2002 zastávající post starostky Nového Lískovce.

ruudazvostravy ( 25. ledna 2014 17:56 )

Paráda,tak uš ye to tady.Kikirikáč zakokrhal a Oly z Hawelů vibjehla po pár létech s penálu a de republyce viboyovat lepčí zýtřki.Eště bi moch probudit f plechofce toho jejýho starího vo.la,abi šel zas na střýdačku na Hrat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa