Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Česko má dva premiéry! Zeman jmenoval Sobotku. Jen Gross byl mladší

Autor: ČTK, simao - 
17. ledna 2014
16:13

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka (42) se dočkal. Vyhrál volby, i když těsně, přestál stranický puč, dokázal se domluvit na koaliční smlouvě s ANO a KDU-ČSL a nyní se mu splnil sen. Prezident Zeman ho na Hradě jmenoval premiérem! Společně s dosluhujícím šéfem úřednické vlády Jiřím Rusnokem má nyní Česko premiéry rovnou dva. Ale jen jednu vládu. Tu Rusnokovu.

Dlouhých 83 dní po podzimních volbách do Sněmovny se předseda vítězné strany stal premiérem. Bohuslav Sobotka však prošel před svým jmenováním cestou plnou nástrah. Pučisté Hašek a spol. mu svou tajnou akcí vaz nesrazili, Sobotka zvládl i koaliční vyjednávání a sestavil pohodlnou většinu ve Sněmovně - ČSSD, ANO a KDU-ČSL mají společně 111 křesel.

Vládu s politickým mandátem namísto té Rusnokovy úřednické by Česko mohlo mít na konci ledna. Nyní záleží na prezidentu Zemanovi, zda kandidáty na ministry Sobotkovi schválí. "Přeji vám, aby se vám podařilo vytvořit profesionální tým založený jak na odborných znalostech, tak na životních zkušenostech, který se stane silnou a úspěšnou vládou České republiky," sdělil přitom Zeman dnes na Hradě šéfovi ČSSD. S adepty na ministry se chce sejít již příští týden, schůzky jsou naplánované především na středu a čtvrtek.

Sobotka je celkově 11. českým premiérem a po Stanislavu Grossovi druhým nejmladším (v červenci 2004 bylo Grossovi 34 let a 9 měsíců). Zemanovi na Hradě poděkoval: "Jsem přesvědčen, že by vláda měla začít pracovat ve prospěch občanů co nejdříve, proto jsem připraven v krátké době předložit návrh na jmenování jednotlivých ministrů a jsem přesvědčen o tom, že vláda má šanci získat důvěru při hlasování v Poslanecké sněmovně," odpověděl Sobotka.

Mezi prioritami nové vlády bude podle jeho slavnostní řeči na Hradě patřit nastartování hospodářského růstu, podpora vzniku nových pracovních příležitostí, zlepšování životní úrovně občanů, zlepšení fungování státu a obnovení důvěry občanů v politiku. A nebo se opět splní ono otřepané sliby, chyby?

mathony ( 18. ledna 2014 08:55 )

to je za vlády zemana už asi tradicí mít vše v duo začalo to policejním prezidentem a pokračuje premierem přece pokud je zvolený nový tak automaticky končí ten dřívější česi si budou platit oba hlavně že staří lidé dostali příspěvek do 45 kč hnus

zabibol ( 18. ledna 2014 08:37 )

Křišťálově čistí socbolševici .Ještě otylý a vrávorající stařec huhla brambora.Hrůza hrůz. Už jenom komunisti mohou být horší. Mirku vrať se!

drakoska11 ( 18. ledna 2014 00:57 )

Nepožil jste přes míru?

evelajn3 ( 17. ledna 2014 17:44 )

wandzi ( 17. ledna 2014 16:47 )

Kdybych byl věřící, řekl bych "Bůh nás ochraňuj..." http://www.verejnydluh.cz/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa