Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pieta za mladého hrdinu: Památku Palacha uctil i Okamurův bratr Osamu

Osamu Okamura (vpravo), mladší bratr známějšího politika Tomia, také uctil památku Jana Palacha
Osamu Okamura (vpravo), mladší bratr známějšího politika Tomia, také uctil památku Jana Palacha  (Autor: Archiv Blesku, ČTK, Facebook)
Autor: simao - 
17. ledna 2014
12:50

45 let včera uplynulo od tragické smrti Jana Palacha, studenta, který se upálil na protest proti sovětské okupaci Československa. Piety u Palachovy Alma mater - Filozofické fakulty v Praze - se zúčastnil i Osamu Okamura, bratr slavnějšího politika Tomia Okamury. Co o Palachovi řekl?

Je poněkud zvláštní, že osobu Jana Palacha řada lidí sice zná, ale především mladší generace mají o okolnostech jeho činu mlhavé vědomí. Psal se 16. leden 1969 a student historie a politické ekonomie Filozofické fakulty UK sáhl ke krajnímu řešení tíživé situace. V době, kdy do Československa vtrhly tanky armád Varšavské smlouvy v čele se sovětskými, se na protest proti okupaci zapálil.

Palach tehdy hořící uběhl několik metrů. Utrpěl rozsáhlé popáleniny a zemřel tři dny poté. Jeho čin strhl vlnu demonstrací nejen bezprostředně poté, ale i během dalších výročí jeho Palachovy smrti. V lednu 1989 se staly připomínkové akce k Palachově sebevraždě novým ohniskem nepokojů a protestů proti komunistické nadvládě.

Na pietu za Palacha dorazil i Okamurův bratr

Na Palachovu počest se uskutečnila řada pietních akcí i včera. Před filozofickou fakultu dorazila řada představitelů Univerzity Karlovy a také kandidát na ministra kultury, kněz a bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů Daniel Herman (KDU-ČSL).

Zajímavou postavou, která přišla zapálit svíčku k Palachově posmrtné masce, byl přitom i architekt Osamu Okamura. Mladší bratr Tomia Okamury, poslance a šéfa hnutí Úsvit. Narodil se v Tokiu, v Praze však vystudoval architekturu na ČVUT a usídlil se v Brně. O starším Tomiovi před časem webu ihned.cz řekl: "On je z nás tří bratrů tím, kdo je nejvíc vidět, takže se mě každý na něj ptá. Ale to mi nevadí. Jeho prací je, být viděn, a to ho i baví. Do svých oborů si navzájem nemluvíme."

Okamura mladší dorazil podle serveru Parlamentní listy před FF UK zapálit svíčku s kamarády. "Jeho čin je nejzazší zkušeností a je pro mě těžké se o tom bavit, aby ho člověk nediskreditoval nějakými úvahami. Tento odkaz přesahuje spousty věcí, které se dějí v dnešní politice," řekl Okamura. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vrtajzub ( 18. ledna 2014 13:47 )

starýpes - zrozumiteľné a tak jednoduché pochopiť, lepšie by som to nenapísala je to jak v rozprávke " CISAROVE NOVE ˇˇSATY "

vrtajzub ( 18. ledna 2014 13:41 )

Kamikadze - japonci k nim aj dnes prechovajú úctu a obdiv. A čo tak HARA- KIRI ? . V Tibete sa počet upálených z dôvodu protestu proti praktikám Činy už nedá ani sčítať, niekde hrdina, niekde zbabelec, inde psychopat, no kto sa v tom má vyznať ?Niekde sa zas upálil človek, z dôvodu vlastnej chamtivosti s vidinou prísť bezpracne k veľkým ziskom a investoval do podvodu miliony, zase inde mladík z nešťastnej lásky.Asi nie je samovrah ako samovrah."Samovrah - hrdina", neznie dobre uchu, možno tak upálený - hrdina možno o 100 rokov ho učebnice dejepisu budú takto uvádzať, pokiaľ uplne nezapadne v prachu dejín a všetko bude zase inak.

jity ( 18. ledna 2014 12:53 )

Havel se měl jistě rád, ten nebyl ani na Národní třídě, aby ho tam náhodou nebacali.

maxipesfik ( 18. ledna 2014 09:30 )

Magore...

zabibol ( 17. ledna 2014 19:22 )

Jan Palach, jediný hrdina našich novodobých dějin. Nejstatečnější ze všech. Přispěl k tomu,že komunistické zlo skončilo na smetišti dějin. Ten vysc-ný japončík mně tam ale nesedí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa