Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pospíšil: Jen nové tváře ODS nespasí! Proč na kongres nepozvali Nečase ani Topola?

Jiří Pospíšil by se chtěl stát na kongresu ODS prvním místopředsedou strany
Jiří Pospíšil by se chtěl stát na kongresu ODS prvním místopředsedou strany  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
16. ledna 2014
20:29

Víkend se kvapem blíží a s ním i kongres ODS, který rozhodne o novém vedení strany, která loni ve volbách utrpěla děsivý debakl. Prvním místopředsedou by se chtěl stát Jiří Pospíšil, který na předsedu podporuje Petra Fialu. Zároveň tvrdí, že nejde složit vedení jen z nových tváří. A vysvětluje, proč do olomouckého hotelu Clarion nikdo nezval expředsedy Nečase, Topolánka či Klause.

Jiří Pospíšil nemá v ODS úplně snadnou pozici. U voličů sice jako jeden z mála politiků ODS při své kandidatuře v Plzeňském kraji obstál a posbíral spousty preferenčních hlasů voličů, jenže ve straně je něco jako "Jiří Dienstbier ČSSD". Poměrně líbivá tvář, ale s málo spojenci ve vlastních řadách. Nyní však Pospíšil cítí šanci. ODS je v opozici a klesla na své historické dno, kterým je pouhých 16 poslaneckých křesel ve Sněmovně. 51 poslanců měla po volbách 2010, 81 v roce 2006...

Nové vs. staré tváře? Pospíšil rozdělení odmítá

Modří se však chtějí odrazit ode dna. Nový směr slibují Petr Fiala i jeho protikandidát z europarlamentu Edvard Kožušník, který však vyzývá k "vymetení" starých tváří z vedení strany. S tím však Pospíšil zásadně nesouhlasí. "Je trochu laciné a hloupé dělit kandidáty na staré a nové tváře," tvrdí Pospíšil v rozhovoru pro Parlamentní listy. A vysvětluje: "Vedení ODS má být namícháno z lidí, kteří ve vedení dosud byli a mají podporu u voličů, dokázali obstát ve volbách, a samozřejmě tam musí přijít i nové tváře."

Sám by se chtěl stát prvním místopředsedou. O tenhle post však usiluje i Jan Zahradil, další politik se zkušenostmi z europarlamentu. Ani on však není novou tváří. "Pan Zahradil seděl ve vedení ODS stejně jako já," upozorňuje Pospíšil.Který z nich bude ten vyvolený? "Debata uvnitř ODS ukazuje, že to vedení bude hodně nové a z toho starého zůstane asi málokdo," sdělil MF Dnes favorit na nového šéfa strany Petr Fiala.

Pospíšil vysvětluje: Pro jsme nepozvali Nečase

Pospíšil však také vysvětluje, proč ODS nepozvala na svůj důležitý kongres nikoho z bývalých předsedů. "Grémium ODS debatovalo o tom, zda zvát či nezvat na kongres hosty. Nakonec jsme se rozhodli, že nebudeme politické hosty zvát, a to z toho důvodu, že je to mimořádný, pracovní kongres, jehož hlavním cílem je zvolit nové vedení, vést politickou debatu a případně také měnit stanovy," dodal Parlamentním listům Pospíšil. Nečase s Nagyovou o víkendu v Olomouci neuvidíme. Leda že by si manželé udělali na Moravu nečekaný výlet.

rudyptak48 ( 17. ledna 2014 17:04 )

V nemocnici je modrou barvou označena tzv. ktastrofická kategorie. Postižení mají naději na přežití, je li jim zabezpečena urgentní pomoc během několika minut. Pro modré ptáky už tato doba vypršela.

krupan10 ( 17. ledna 2014 11:37 )

tak nějak, nestačí to ani utratit. Dopředu je ale žene opojná touha po moci.

silen ( 17. ledna 2014 09:54 )

...nemohu jaksi pochopit kde berou drzost ty fosilní ksichty (Zadražil, Němcová, Benda, Pospíšil, Stanjura... aj.) lázt vůbec na veřejnost, když se ani nepokusili vypráskat bičem z ODS ty zparchantělé parazity - Nagyovou, Dalíka, Béma... a všechny ty mafiánské kmotry...! Oni se ještě cpou na funkce místopředsedů, místo aby v hanbě, tiše a navždy zmizeli z politiky!!!

salto ( 17. ledna 2014 08:04 )

Bohužel, ještě se najdou telata, kterým nedošlo a snad ani nikdy nedojde

salto ( 17. ledna 2014 08:03 )

Myslí si, že se odráží ode dna. Je to trochu jinak - ODS je utopenec, který leží na dně a to co oni považují za odrážení ode dna je než fyzikální úkaz, kdy v těle utopence nastanou hnilobné procesy a nadnášena plyny z těchto procesů mrtvola vyplave na hladinu. Jak je napsáno níže: tak dlouho strašili komoušema až se z nich stal hororový strašák. Fučík měl pravdu "lidé bděte", aby se už nikdy takováto pakáž dostala k moci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa