Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sobotka si počká: Premiéra jmenuju 17. listopadu, přeřekl se Zeman

Prezident Miloš Zeman je vášnivý kuřák.
Prezident Miloš Zeman je vášnivý kuřák.  (Autor: Blesk – Zbyněk Pecák, Martin Pekárek)
10. ledna 2014
12:50

Prezident Miloš Zeman slíbil, že předseda ČSSD Bohuslav Sobotka bude premiérem během několika dnů. "Jsem zvyklý držet slovo, proto jmenuji Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. listopadu," řekl a bez povšimnutí pokračoval dál. Doufejme, že to byl pouze přeřek a prezident vládu svých kámošů (Rusnokovu vládu) nechce u moci držet do listopadu.

Jednání o vládě
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Refresh
Datum:
13:41
10. 1. 2014

Tisková konference prezidenta republiky Miloše Zemana je u konce. Děkujeme Vám za pozornost.

13:30
10. 1. 2014

"Bohuslav Sobotka má plné právo se zmýlit při výběru kandidátů. Každý se mýlíme, respektive i já jsem se kdysi mýlil ve výběru postů ve svých vládách," uvedl Miloš Zeman.

13:27
10. 1. 2014

"Pokud jde o to, koho budu a nebudu jmenovat, je to předčasná otázka. Během ledna se chci se všemi kandidáty osobně setkat. Ne abych je poučoval nebo zkoušel z angličtiny, ale abych se seznámil s jejich názory na vedení příslušného rezortu," řekla prezident.

13:22
10. 1. 2014

"Nová vláda by mohla začít fungovat a být ustavena koncem ledna," upřesnil Miloš Zeman.

13:21
10. 1. 2014

"Kdybych chtěl brzdit jmenování, respektive ustavení vlády, mohl bych využít zákon o lustračním osvědčení, které zatím jeden potencionální člen budoucího kabinetu nemá. To však nechci. Opět mne zajímá jeho schopnost sestavovat rozpočet a odborný fundament k funkci," uvedl Zeman.

13:20
10. 1. 2014

"Jestliže NBÚ odmítne dát budoucímu ministrovi bezpečnostní prověrku, položme si logickou otázku, zda takový kandidát neznamená bezpečnostní riziko pro náš stát," položil řečnickou otázku Zeman, zatím bez uvedení jakéhokoli konkrétního jména.

13:18
10. 1. 2014

"Padni komu padni, je to princip odborné kompetence," okomentoval Zeman v kostce svůj systém prověřování ministerských kandidátů.

13:17
10. 1. 2014

Zeman nemá údajně problém s výroky Mariána Jurečky o prezidentově účasti na piatice na ruské ambasádě. "Jeho odbornost je pro jeho výkon ministerské funkce zcela určující," uvedl Zeman.

13:15
10. 1. 2014

Média začala brát vážně Zemanův "přeřek" a datují jmenování Sobotky premiérem k 17. listopadu.

13:13
10. 1. 2014

"Vládu sestavuje a jednotlivé ministry vybírá ministerský předseda. Prezident republiky může podle argumentace Ústavního soudu odmítnout jednotlivé kandidáty jenom tehdy, pokud jsou analfabeti nebo kanibalové," řekl Zeman.

13:09
10. 1. 2014

Prezident Miloš Zeman na úvod předeslal, že aktuálně se nachází politická scéna ve dvou subfázích: "Jedna je jmenování premiéra, druhá je jmenování vlády. Jsem ale zvyklý držet slovo, proto jmenuji Bohuslava Sobotku premiérem v pátek 17. listopadu v 15:00 na Pražském hradě." Zeman se přeřekl a myslel patrně 17. ledna.

10. 1. 2014

"Já si doopravdy neumím představit, jaké podstatné výhrady by vůči mé osobě mohly zaznít, ale jistě pan prezident má právo na to myslet si cokoliv o kterémkoliv z kandidátů do vlády," uvedl Dienstbier.

10. 1. 2014

Grémium ČSSD projednalo připomínky prezidenta Miloše Zemana ke kandidátům na ministry. Podle místopředsedy strany a pravděpodobného příštího ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka připomínky nebyly fatální a koalice bude za svými kandidáty stát. Grémium se zabývalo i přípravami na převzetí vlády, podle Zaorálka by kabinet do dvou týdnů od jmenování mohl připravit své programové prohlášení.

"Do této chvíle jsme neslyšeli žádnou výhradu nebo se nerýsuje nic, co by působilo tak závažně, že by to vedlo nejen nás, ale i koaliční partnery k tomu, že by to (složení vlády) nějak přehodnocovali," řekl novinářům po grémiu Zaorálek.

V poslední době se hovořilo o tom, že prezident, který zdůrazňuje požadavek odborného vedení resortů, má připomínky i osobního rázu především k sociálním demokratům Jiřímu Dienstbierovi a Lubomíru Zaorálkovi, lidovci Marianu Jurečkovi a Martinu Stropnickému (ANO). Podle některých médií má prezident výhrady také k Milanu Chovancovi (ČSSD).

I když má trojice stran jasnou sněmovní většinu, podepsala koaliční smlouvu a shodla se na kandidátech do vlády, a zdánlivě tak nic nebránilo jmenování nového ministerského předsedy, Hrad dosud dění nekomentoval. Ve čtvrtek ale Zeman vedle termínu jmenování Sobotky premiérem oznámil, že celá vláda by mohla být jmenována do konce ledna.

Sobotka od dnešní schůzky se Zemanem očekává "s vysokou pravděpodobností stanovení termínu pro nezbytné ústavní kroky prezidenta, tedy jmenování premiéra a následně celé vlády". Šéf ČSSD na jmenování premiérem čeká včetně dneška již 76 dnů, což je v historii České republiky zatím nejdelší doba, která uplynula od sněmovních voleb, aniž byl prezidentem jmenován nový ministerský předseda.

e.44 ( 10. ledna 2014 15:31 )

ÁÁÁno, to je druhý způsob pitomců, jak hájit Zemana. Opět nic konkrétního na jeho obhajobu, co taky, že? ale svádění oprávněného kritizování jeho osoby na to, že někteří nemohou překousnout....

e.44 ( 10. ledna 2014 15:23 )

Původní tah odstranit Nečase? Ty jsi úplně mimo

e.44 ( 10. ledna 2014 15:21 )

Já se na rozdíl od tebe nevztekám a pokud bys neměl roblém s chápáním napsaného, bylo by ti jasné že mi vůbec nejde o to jestli Babiš byl či nebyl aktivní agent StB, jde výhradně o to, že Zeman destabilizuje zem kvůli čekání na zákon díky kterému může jmenovat kamarádíčka Babiše.

e.44 ( 10. ledna 2014 15:16 )

To není rovnice, to je zjednodušené vyjádření pravděpodobnosti kterou Zeman současným chováním potvrzuje.

japos22 ( 10. ledna 2014 14:55 )

Já taky, ty ho máš jinde?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa