Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanova první amnestie: Milost, prosí na smrt nemocný vězeň

Vyhoví Zeman první žádosti o milost
Vyhoví Zeman první žádosti o milost  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK - 
8. ledna 2014
13:44

Prezident Miloš Zeman dostal od ministerstva spravedlnosti první žádost o milost, kterou ke kladnému vyřízení doporučila ministryně v demisi Marie Benešová. Jde o žádost muže, který trpí život ohrožující chorobou.

"Tahle žádost o milost splňovala podmínku stanovenou prezidentem republiky ohledně toho, že odsouzený trpí nějakou nevyléčitelnou nemocí přímo ohrožující jeho život, a proto paní ministryně tento případ předala na Hrad s doporučením ke kladnému vyřízení, ovšem rozhodnutí je samozřejmě na prezidentu republiky," řekla ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechová. Na odeslání první žádosti upozornil server Aktuálně.cz.

"Mohu potvrdit, že pan prezident se s touto žádostí seznamuje," sdělil ČTK mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. "Jakékoliv další termíny rozhodování nebo postupu v této věci bych nechtěl předjímat," uvedl také.

Podle Čechové ministerstvo první žádost odeslalo 30. prosince loňského roku. Přesnou statistiku, kolik dalších žádostí resort odložil s negativním stanoviskem, nemá. "Tahle milost byla vyřízena víceméně, dá se říct i přednostně, protože tam jde opravdu o závažný zdravotní stav ohrožující život toho člověka," řekla Čechová, která nemá informace o tom, že by v dohledné době měla z ministerstva odejít podobná žádost.

Zeman před koncem loňského roku převedl agendu milostí na ministerstvo spravedlnosti s tím, že jde o návrat k praxi někdejšího prezidenta Václava Havla a splnění předvolebního slibu. Udělení milosti u žádostí doporučených resortem spravedlnosti hlava státu připouští jen v případě, že dotyčný nespáchal závažný trestný čin, je nevyléčitelně nemocný a má rodinné zázemí.

itartas ( 10. ledna 2014 19:12 )

Tohoto cloveka bych nepozadala o milost nikdy, radeji bych sla na smrt to vam reknu zcela uprimne.

buban ( 8. ledna 2014 14:59 )

No kdo asi-žurnalistický ko.ko.t z Plesku.

buban ( 8. ledna 2014 14:57 )

Navíc se tato "hééérečka" zázračně uzdravila z Alzheimera-jejímu ošetřujícímu lékaři by měla být udělena Nobelova cena, neboť Alzheimer je nevyléčitelný.

lukreciaborgia ( 8. ledna 2014 14:38 )

Přesně tak,stejně jako Regina Rázlová.Tu museli nosit,protože umírala.Upadala do komatu.Po amnestii se stal zázrak.Už běhá a hraje ve filmu.

e.44 ( 8. ledna 2014 14:29 )

Co to psalo za K0K0TA ten nadpis? Amnestie a prezidentská milost jsou dva zcela odlišné právní termíny

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa