Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Zeman podával candáta: Připomínek k ministrům bude několik, přiznal Štěch

Miloš Zeman s kancléřem Mynářem po boku přivítal duo z ČSSD Štěcha a Hamáčka. Bohuslav Sobotka se za prezidentem vydá v pátek
Miloš Zeman s kancléřem Mynářem po boku přivítal duo z ČSSD Štěcha a Hamáčka. Bohuslav Sobotka se za prezidentem vydá v pátek  (Autor: Facebook, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
7. ledna 2014
17:15

Zatímco při návštěvě premiéra Rusnoka se podával konfitovaná kachnička, duo z ČSSD Milana Štěcha a Jana Hamáčka pohostil prezident Zeman candátem na kmíně. A šéf Senátu Štěch přiznal, že se řeč stočila i na páteční schůzku Zemana a Sobotky, která rozhodne o nové vládě a ministrech. Zeman prý má několik připomínek.

Šéf Senátu Milan Štěch a šéf Sněmovny Jan Hamáček dnes vyrazili poobědvat do Lán s prezidentem zemanem. Vytvořili tak jakýsi předvoj, který se za Zemanem vydal ještě před šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Ten za prezidentem přijede v pátek, prodiskutovat návrh na svou novou vládu.

Dnešní oběd s dvojicí sociálních demokratů se nesl údajně v uvolněné atmosféře a jako hlavní chod se podávala ryba. "Po náročných vánočních svátcích bylo menu lehčí. Hlavním jídlem byl candát na kmíně," prozradil idnes.cz Štěch.

Štěch: Zeman má několik pochybností

V pátek však čeká Sobotku podstatně napjatější jednání. Zeman již v minulosti avizoval, že se do výběru nových ministrů chystá vměšovat. "Jsou některé připomínky, které pan prezident již zmínil, některé možná ještě zmíní," řekl po dnešní schůzce Štěch. Podle něj není počet Zemanových připomínek velký, týká se však údajně všech koaličních stran - tedy ČSSD, ANO i KDU-ČSL.

Zemanovi by mohlo vadit několik jmen - třeba kandidát na ministra zahraničí Zaorálek, herec Martin Stropnický coby nový ministr obrany a také Zemanův protikandidát z prezidentské volby Jiří Dienstbier ml. jako ministr pro lidská práva. "Jiří Dienstbier nebyl hlavní osobou jednání, řekl bych, že byl naprosto okrajovou osobou," uvedl po schůzce Štěch. Dusno by mohlo být kolem Martina Stropnického, kterého Zeman označil v Hovorech z Lán za druhou Karolínu Peake.

Žaloba na Zemana?

Zemanovi přitom Sobotka hrozil žalobou v momentě, kdy by nějak výrazně a bez opory v zákonech zdržoval jmenování jeho jako premiéra i některých ministrů. "Kompetenční žaloba je až krajní, extrémní řešení a já doufám, že k němu nedojde," dodal však v ČT šéf lidovců Bělobrádek. Koalice však nyní vyhlíží, jak prezident reaguje.

milesmiles ( 11. ledna 2014 12:00 )

PANE PRESIDENTE DĚKUJEME ŽE NÁM TY MINISTRY PROVĚŘÍTE. ÚROVEN MORÁLNÍ JE JEŠTĚ HORŠÍ NEŽ ZA KOMUNISTŮ.S TĚMITO LIDMI TADY BLAHOBYT=SOCIALISMUS NEVYBUDUJEME.POKRAČUJTE DÁLE A NEOHROŽENĚ.

e.44 ( 8. ledna 2014 12:12 )

Gross a spol. byla první přehlídka jeho vlády "odborníků", Rusnokova (ve skutečnosti Zemanova) vláda je druhou přehlídkou Zemanových "odborníků" a to co nás čeká a nemine je další děs běs. Jinak každé zdržení dobré. Vždyť se musí nějak zamaskovat čekání na to než projde zákon o tom, že bude moct Zeman jmenovat Babiše bez lustračního osvědčení. Toho Babiše u kterého by měl jako u jediného zákonné právo k jeho nejmenování v případě absence onoho zákona. Takže už se nám vyvrbil třetí do nesvaté trojice, co tenhle současný děs naplánovala a upekla. Nejdřív Klaus udělal všechno možné i nemožné pro Zemanovo zvolení a teď se tím čekáním na zákon potvrdilo, že to od začátku upekli ti dva i s Babišem

pgga ( 8. ledna 2014 03:30 )

Hruza...

vamberk ( 8. ledna 2014 00:59 )

Miloš na Hradě je ve svém živlu a čiší z něj, jak si to užívá - proč by chvátal s vládou, hlavní je vyrovnat si staré účty - ale to je dobře, národ si ho vyvolil, tak má státníka sjednotitele. Je pěkné že je náročný a chce především vládu odborníků - zapomíná ale, že sám jako premiér moc odborníků na postech ministrů neměl - Gross, Tvrdík, Grégr,Lánský, Kraus (kakaové boby), to byla opravdu banda odborníků ! Od těch se můžeme všichni učit odbornosti. Sobotku zrovna nemusím, ale je mi ho až líto, jak se v tom mlátí - ale nepovolí ! To si ještě užijeme - kdyby to nebylo pro národ tak smutné, je to sestavování vlády úžasná tragikomedie !

ninga ( 7. ledna 2014 23:54 )

k obědu se podával ovar

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa