Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rathova vazba byla protiprávní: Může dostat až 1500 korun za den v base!

David Rath má další důvod k úsměvu: Ústavní soud schválil jednu z jeho námitek
David Rath má další důvod k úsměvu: Ústavní soud schválil jednu z jeho námitek  (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao, ČTK - 
2. ledna 2014
13:17

David Rath strávil podstatnou část loňského roku ve vazbě. Pustili ho v listopadu. Na Vánoce i novoroční oslavy. Začátek roku 2014 mu pak přinesl naději do budoucna - Ústavní soud dnes schválil jednu z jeho námitek proti délce vazby, ve které pobyl celkem 18 měsíců. Dostane Rath odškodnění? Podle advokáta Josefa Lžičaře by na něj měl nárok.

Justice loni při prodlužování vazby porušila základní práva Davida Ratha. Tak dnes rozhodl Ústavní soud (ÚS), který vyhověl Rathově stížnosti. A otevřel cestu k případnému odškodnění bývalého středočeského hejtmana obžalovaného z korupce!

Jde o období od června do listopadu, kdy byl podle Ústavního soudu exhejtman neoprávněně ve vazbě. „Mohl by dostat náhradu za to, že nemohl být třeba s rodinou, se syny, s nemocným otcem,“ řekl Lžičař Blesku s tím, že její výše není pevně stanovená a záleží jen na úvaze soudu. Podle sjednocujícího stanoviska Nejvyššího soudu činí přiměřené odškodnění za nezákonnou vazbu 500 až 1 500 korun za den. Požádat by si mohl i o ušlý zisk z lékařské praxe, kterou při poslancování provozoval.

Rath: Vazba se u nás zneužívá

Rath od listopadu ve vazbě není, na verdikt ve svém procesu čeká na svobodě. Proti vazbě opakovaně protestoval. Strávil v ní rok a půl. Vrchní soud při loňském potvrzování vazby porušil podle Ratha jeho práva na osobní svobodu, soudní ochranu a spravedlivý proces. "Ústavní stížnost je důvodná," potvrdila dnes soudkyně Kateřina Šimáčková. Rath byl s rozhodnutím samozřejmě spokojený. "Vážím si statečného rozhodnutí, kdy si Ústavní soud uvědomil, jak se u nás zneužívá vazba," okomentoval Blesku dnešní rozhodnutí. O odškodnění prý neuvažuje. Zatím?

Video  Držet Davida Ratha ve vazbě rok a půl bylo podle Ústavního soudu protiprávní  - Blesk - Ondřej Požár
Video se připravuje ...

Proces pokračuje, 12 let mu hrozí dál

Na samotný proces však nemá dnešní nález Ústavního soudu přímý vliv. Soudci však po celou dobu odmítali jeho stížnosti bez detailního projednávání. Nyní otočili. "Je to poněkud překvapivé. Takové rozhodnutí bývá ojedinělé," řekl v ČT advokát Jaroslav Ortman. Rath přitom usiloval o to, aby mu byla vazba prominuta. Přesvědčoval, že důvod pro ní chybí. Státní zástupce Jirát však v Rathově kauze viní skupinu celkem 11 lidí z upravování veřejných zakázek ve Středočeském kraji. A pro hlavní trio obviněných, tedy Ratha, Kateřinu Pancovou a Petra Kotta, požadoval vazbu z obav před možným útěkem do zahraničí, ovlivňováním svědků i pokračující trestnou činností.

osinek ( 2. ledna 2014 22:59 )

Dnes v pořadu ČT "Události a Názory" mluvčí Ústavního Soudu tvrdě sepsul Vrchní Soud a Státní zastupitelství za hrubé pochybení v kauze Rath Níže trefný komentář p. s nickem TakTak server ČTK o justiční mafii TakTak |: Skandální pochybení justice (Vrchního Soudu) a státního zastupitelství v kauze Rath Ústavní Soud rozhodl, že Vrchní Soud a státní zastupitelství hrubě pochybily v kauze Rath. Ti podvodníci z justiční mafie odmítli výzvu redaktora ČT vysvětlit své důvody k FLAGRANTNÍMU porušení práv Ratha, který byl bezdůvodně dlouho ve vyšetřovací vazbě. Není zajímavé, že mluvčí Ústavního Soudu jakož i advokát Ratha přišli do televize (pořad Události a názory), zatímco soudci Nejvyššího Soudu a státní zástupce Jirát odmítli jít do televize. Co udělá ministryně spravedlnosti s tou justiční mafií na Vrchním Soudu, která zastavila vyšetřování korupčníků exposlanců ODS Tluchoře, Fuksy a Šnajdra, kteří za své lumpárny (nesrovnatelně větší než údajná korupce Ratha) měli již sedět! Jak je možné, že Vrchní Soud HRUBĚ porušuje lidská práva? Kdo bude za pochybení na Vrchním Soudu potrestán? Není čas pohnat justiční mafii z Vrchního Soudu k odpovědnosti?

jetstream ( 2. ledna 2014 18:54 )

Takze ho nakonec sprosti I obzaloby a zacnou patrat po tech ukrajincich co si u nej schovali pod podlahu ty miliony

andreslawicky ( 2. ledna 2014 18:21 )

Možná kdyby se Ráth rozváděl tak mu takové právnické dítě jako je Černý bude stačit ale tady v takovém případu je advokát jako Černý předem bez šance

andreslawicky ( 2. ledna 2014 18:19 )

Advokát kterého má Ráth nemá kontakty nikde a to je celkem problém když má jeho klient na krku obžalobu kde je trestní sazba 12 let

andreslawicky ( 2. ledna 2014 18:18 )

Tak prachy nemá tak půjde sedět to je prostě realita kdyby měl prachy tak nemá advokáta Černého který ještě žádný spor u soudu nevyhrál ale hájil by ho třeba právě Široký kterého má Janoušek tam je vidět že prachy dělají velká kouzla ale kouzelnický učeň Černý nemá jako obhájce Rátha žádnou šanci na to dám krk

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa