Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš: Vláda je ready, ale pro mě je to nejhorší životní období!

Andrej Babiš by se měl stát vicepremiérem pro ekonomiku a ministrem financí
Andrej Babiš by se měl stát vicepremiérem pro ekonomiku a ministrem financí  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
23. prosince 2013
09:06

"Vláda je ready," říká Andrej Babiš. Počet členů? 17. Premiér: Bohuslav Sobotka. Vicepremiérem a ministrem financí právě Babiš. 8 ministrů pro ČSSD, 6 pro ANO, 3 pro lidovce. Tak vypadá dohoda o rozdělení vládních křesel nové koalice. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman. Jenže tomu se některá navržená jména nelíbí. A do složení vlády se chce vměšovat.

Vyjednávací týmy ČSSD, ANO a KDU-ČSL se konečně domluvily. A vznikl návrh nového vládního kabinetu. K jeho oficiálnímu podpisu však dojde až po Novém roce - 6. ledna se šéfové stran sejdou k podpisu definitivního znění koaliční smlouvy. "Jsou Vánoce, lidi jsou unavení z politiky, myslím, že to počká do toho 6. ledna," vysvětloval v ČT Andrej Babiš (59). "Najít dnes kvalitního ministra, který tam půjde za ty peníze ze soukromého sektoru, je prostě problém," dodává v rozhovoru pro MF Dnes. Prý hledal i ministra financí, ale nenašel a nakonec se jím stane sám. Zastávat přitom bude i post vicepremiéra pro ekonomiku. 

Střet zájmů? Sám mám největší újmu, stěžuje si Babiš

Nějakou velkou radost z toho prý ale Babiš nemá. "Tady pořád někdo mluví o střetu zájmů, ale já mám největší újmu. Mám újmu ve firmě, banky mi říkají, že jsem politik, a na to jsou jiná pravidla. Mám újmu v byznysu, v soukromí, na zdraví. Jsem nejsledovanější osoba v této zemi," myslí si Babiš. "Bude to pro mě obrovská časová zátěž. Pro mě je tohle snad nejhorší období mého života," dodává Babiš, který však stále nemá lustrační osvědčení.

Kdo všechno chce být ministrem?

Šéf ANO zároveň prozradil, jak to je s ministerskými křesly pro jeho ovečky: ministry by se mohli stát Martin Stropnický (obrana), Helena Válková (spravedlnost), Richard Brabec (životní prostředí), Věra Jourová (místní rozvoj) a Martin Kolovratník (doprava).

ČSSD by chtěla mít vedle premiéra také vicepremiéra pro lidská práva (Dienstbier), do ministerských křesel by pak měli usednou Milan Chovanec (vnitro), Lubomír Zaorálek (zahraničí), Jan Mládek (průmysl), Marcel Chládek (školství), Svatopluk Němeček/Jan Žaloudík (zdravotnictví) a Roman Sklenák/Jaroslav Zavadil (práce a sociální věci).

KDU-ČSL se nakonec dočkalo křesla ministerstva zemědělství (Marian Jurečka), šéf strany Pavel Bělobrádek bude vicepremiérem pro vědu a výzkum, ministrem kultury by se mohl stát Daniel Herman, bývalý šéf Ústavu pro studium totalitních režimů.

Zeman bude mít připomínky

Tahle sestava přitom není definitivní. Změnit nominace mohou i jednotlivé strany, připomínkovat resorty však bude také prezident Miloš Zeman. A ten se již dříve nechal slyšet, že třeba jmenování herce a bývalého diplomata Martina Stropnického ministrem obrany mu přijde absurdní a Stropnický by se v jeho očích stal druhou Karolínou Peake. Zeman také údajně nelibě nese aspiraci Lubomíra Zaorálka na ministra zahraničí. A otázka je, jak se postaví k lustraci Andreje Babiše. "Já nevím, proč by některá jména neměla projít přes Hrad," poznamenal šéf ČSSD Sobotka.

mnpv ( 24. prosince 2013 11:35 )

jj

anka ( 24. prosince 2013 01:33 )

tobe taky kobylko, hezky si je uzij....

anka ( 24. prosince 2013 01:32 )

taky me prekvapilo prohlaseni,ze vlada je ready....

moiaza ( 23. prosince 2013 23:49 )

Pravý český hlupák. Panu Babišovi jde o zcela jiné věci, než blaho lidu. Těžko se to však vysvětluje vymytým mozkům.

moiaza ( 23. prosince 2013 23:48 )

Pan Babiš rychle zapomněl že žije v ČR. Cože je ta vláda? Ready? Já žiji v čechách a ne v anglii, pane Babiši! A proč si stěžujete? Chtěl jste do politiky, nebo nechtěl? Kdo vás tam nutil. Lidé jsou strašně krátkozraci. Myslí si, jaky pořádek neuděláte v republice, přitom vám jde úplně o něco jiného. Proč lidem lžete? Proč neřeknete pravdivý důvod vašeho vstupu do politiky. Hloupý český volič vám sežere všechno, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa