Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Dohodnuto: Lidovci kývli na nabídku míst ve vládě

Jaroslav Faltýnek (ANO), Bohuslav Sobotka a Marian Jurečka (KDU-ČSL) po dalším kole jednání možných vládních stran
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
21. prosince 2013
19:15

Celostátní výbor KDU-ČSL souhlasí s nabídkou ČSSD na rozdělení míst ve vládě. Lidovci mají mít ministry zemědělství, kultury a bez portfeje.

Celostátní výbor KDU-ČSL souhlasí s nabídkou na rozdělení míst ve vznikající vládě. Podle ní by lidovci měli ministra zemědělství, kultury a jednoho bez portfeje. Televizi Prima to řekl místopředseda strany Marian Jurečka. Rozhodnutí ale podle něj nebylo jednomyslné, několik členů vedení strany bylo proti.

"Celostátní výbor po dvouapůlhodinové intenzivní diskuzi přijal tu nabídku," řekl Jurečka České televizi. Sociální demokraté i hnutí ANO v pátek uvedli, že tato nabídka na posty ve vládě pro KDU-ČSL by měla být třetí a poslední. Její odmítnutí by tak mohlo znamenat konec pokusů o sestavení trojkoalice. "My jsme to nevnímali jako ultimátum. Kdyby členové výboru chtěli odmítnout vstup do vlády, tak by to udělali bez ohledu na nějaké ultimátum," uvedl místopředseda lidovců.

Jurečka také ČTK řekl, že jednání celostátního výboru bude nyní pokračovat hledáním konkrétních kandidátů na ministerské posty.

Šéf ČSSD a zřejmě budoucí premiér koaliční vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokládá dnešní rozhodnutí lidovců za realistické a konstruktivní. "Na základě úspěšného vyjednávání tak po třech dnech padla poslední překážka na cestě k formování již zcela konkrétního personálního složení nové vlády, kterým se nyní může vznikající koalice zabývat," řekl Sobotka ČTK.

Po dnešku je podle něj zcela zřejmé, že nová koaliční vláda má v Poslanecké sněmovně jasnou většinu 111 hlasů. Nic tak prý nebrání přípravě definitivního podpisu koaliční smlouvy a následným ústavním krokům prezidenta republiky. "Jsem rád, že se podařilo udržet lidovce na palubě, máme společně s nimi a s ANO připraveni dobrý vládní program, který může nejlépe a nejrychleji prosadit vláda s výraznou stabilní parlamentní většinou," uvedl šéf ČSSD.

Podle zdroje ČTK nominuje KDU-ČSL na zemědělství Jurečku, na kulturu Hermana a šéf strany Bělobrádek by měl být členem vlády bez portfeje.

Video se připravuje ...
Další videa