Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Účet za Klausovu amnestii! Nečas měl pravdu, byl to strašný průšvih

Petr Nečas o Klausově amnestii podle zveřejněných odposlechů prohlásil, že šlo o strašný průšvih. A měl pravdu
Petr Nečas o Klausově amnestii podle zveřejněných odposlechů prohlásil, že šlo o strašný průšvih. A měl pravdu  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
17. prosince 2013
11:15

111 tisíc lidí. To je podle nových statistik počet těch, na které dopadla amnestie prezidenta Klause. Když se k tomu přičte řada vězňů zpátky za mřížemi a malé úspory pro vězeňský systém, vyplnila se slova z odposlechu expremiéra Petra Nečase. "Amnestie je strašný průšvih", varoval Nečas v soukromém rozhovoru s Nagyovou, ale stejně svůj podpis pod amnestií údajně vyměnil za souhlas pro vládní balíček.

Klausova amnestie budí vášně i takřka rok poté, co někdejší prezident oznámil nečekanou milost pro řadu vězňů a souzených. Podle nejnovějších propočtů dopadla na 111 263 lidí, kterým byly prominuty různé tresty. Z vězení se dostalo 19 820 lidí, zbytek připadá na odložené a nepodmíněné tresty (81 133), obecně prospěšné práce (9660) i uložené tresty domácí vězení (385). Ministerstvo spravedlnosti upozorňuje, že by mělo jít o finální čísla.

Nečas v soukromí varoval: Amnestie je strašný průšvih...

Kvůli amnestii se přitom snesla kritika i na hlavu nyní již bývalého premiéra Petra Nečase, který teď žije v ústraní s manželkou Janou Nečasovou (dříve Nagyovou). Jenže jak vyplynulo z odposlechů, zveřejněných serverem aktulne.cz, Nečas s amnestií nesouhlasil. Jenže se s Klausem pustil do politického handlu. Svůj podpis připojil pod amnestii, aniž by to projednal s vládou. Klaus to měl přitom Nečasovi oplatit souhlasem s vládním balíčkem. V odposlechu se však Nečas nechal slyšet, že "amnestie je strašný průšvih". Dodatečně však svá slova označil za vytržená z kontextu a sám Klaus "výměnu" s Nečasem popřel.

Kriminalita stoupla, třetinu recidivistů znovu stíhají

Amnestie každopádně zůstává smutným příběhem z konce Klausovy vlády. Z vězení se na svobodu dostali především pachatelé krádeží, neplatiči alimentů a lidé, odsouzení, za maření výkonu úředního rozhodnutí, jenže řada recidivistů se vrátila za mříže zpátky. Policejní prezident Martin Červíček nedávno uvedl, že za prvních 10 měsíců roku 2013 vzrostla v Česku kriminalita o 7% právě kvůli amnestii. Více než třetinu propuštěných navíc policisté znovu stíhají. Bouřlivé reakce pak vyvolal také článek o zastavení stíhání v případech starších osmi let, což se týkalo řady případů hospodářské kriminality z "divokých" privatizačních 90. let. Klaus udělal radost celkem 265 obviněným.

Úspory pro věznice? Nic moc

Ani přílišné úspory pro vězeňskou službu se patrně neodehrály. Vězeňská služba počátkem roku odhadovala, že díky amnestii ušetří 180 milionů korun - z toho 100 milionů za potraviny, 30 milionů za vodu a energie a zbylou částku za sociální kapesné, léky, praní prádla či eskorty. Ušetřila nakonec něco kolem 80 milionů, upozornila mluvčí Gabriela Pohlová. Přímé výdaje Vězeňské služby na amnestii (přesčasy zaměstnanců a výstupní prohlídky při propouštění vězňů) činily 4,7 milionu korun. Ministerstvo spravedlnosti sice s úbytkem vězňů zrušilo věznici Drahonice, zakonzervovalo tři pobočky věznic ve Velkých Přílepech, Vyšních Lhotách a Poštorné a opustilo záměr vybudovat detenční ústav a věznici ve Vidnavě, počet příslušníků Vězeňské služby se však nezměnil.

itartas ( 20. prosince 2013 08:57 )

marmat..myslíš seznam amnestovaných? Proč jako, odsouzení lidé se sazbou do dvou let nemohou být žádní těžcí zločinci prosím tě, se koukni do trestního zákoníku na tr. činy a sazby do dvou let.

itartas ( 20. prosince 2013 08:55 )

marmat...nezhrubnul, ale vulgarismus je někdy zapotřebí použít, aby člověk podtrhnul myšlenku. Bohužel jsem jenom člověk a mimochodem vulgarismy doporučují psychologové, brání to napěchování exploziv v každém člověku údajně.

itartas ( 20. prosince 2013 08:52 )

..jaké ego prosím tě! Profackoval českou justici, ale to ty se svým IQ nemůžeš pochopit jak je vidno!

marmat ( 18. prosince 2013 21:43 )

KLAUS POŘEŠIL SVÉ EGO AMNESTIÍ... Lidi pořešili jeho tak, že ho z 99% zasklili Takže pokud se někde objeví netleská se, píská se...

marmat ( 18. prosince 2013 21:39 )

itartas: DODAT SEZNAM - děkuji

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa