Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rusnok už se netřepe: Do JAR za Mandelou pojede ministr Kohout! Speciál nedostane

Premiéru Rusnokovi se kvůli Mandelovi do JAR vůbec nechtělo! Naštěstí pro něj tam pojede ministr Kohout.
Premiéru Rusnokovi se kvůli Mandelovi do JAR vůbec nechtělo! Naštěstí pro něj tam pojede ministr Kohout.  (Autor: ČTK, archiv Blesku)
Autor: ČTK, lm - 
8. prosince 2013
11:37

Premiér v demisi Jiří Rusnok se už nemusí "třepat"! Úterní piety na počest bývalého jihoafrického prezidenta Nelsona Mandely v Johannesburgu se za ČR zúčastní ministr zahraničí Jan Kohout. Rusnok tak bez problému stihne oběd, večeři i Brusel, o které se tak strachoval v populárním videu ze Sněmovny.

Pietní akce v upomínku neohroženého bojovníka za lidská práva Mandely, který zemřel ve čtvrtek ve věku 95 let, se bude konat na stadionu o kapacitě 95.000 míst v Johannesburgu. "Pan ministr do JAR odletí v pondělí a pravděpodobně linkovým spojem, nikoliv speciálem," řekla mluvčí ministerstva Johana Grohová.

Poté se Kohout přesune do Pretorie, kde bude v sídle vlády od středy do pátku tělo zesnulého nositele Nobelovy ceny vystaveno. Na státním pohřbu, který se uskuteční v neděli 15. prosince v Mandelově rodném Qunu na jihovýchodě JAR, už Česká republika nebude mít oficiální zastoupení.

Úterní veřejné piety se zúčastní řada významných světových státníků. Bílý dům dnes potvrdil, že dorazí americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle. Svou účast podle agentury DPA oficiálně oznámil také generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle agentury DPA přijede rovněž francouzský prezident François Hollande či německý prezident Joachim Gauck.

Rusnok si mohl oddechnout

Internetem se v sobotu začalo šířit video se soukromým rozhovorem premiéra Jiřího Rusnoka s ministrem obrany Vlastimilem Pickem, který zachytily mikrofony v Poslanecké sněmovně. Záznam ze Sněmovny odvysílala Česká televize a vyplývá z něj, že premiérovi se do JAR příliš nechtělo. "Já se úplně třepu, abych tam nemusel jet," říká na záznamu mimo jiné Rusnok. Později se za svá slova omluvil. "Nebylo správné se takto vyjadřovat v souvislosti s úmrtím prezidenta Nelsona Mandely a mrzí mě to," napsal v sobotu v sms ČTK.

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:17 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

annakarenina ( 8. prosince 2013 16:07 )

Sakra, to nejak pozde.

vivienne ( 8. prosince 2013 15:48 )

Ať je to jakkoliv, N.Mandela byl vyškrtnut ze seznamu teroristů 2. července 2008..

123automobil ( 8. prosince 2013 15:41 )

chanel5 ( 8. prosince 2013 15:28 )

opr.*Mandelovi*

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa