Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš: Kalousek je hlavou organizovaného zločinu! Potřebuješ obklad, vzkázal mu exministr

Projednávání sátního rozpočtu odstartovalo divokou slovní přestřelku mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem.
Projednávání sátního rozpočtu odstartovalo divokou slovní přestřelku mezi Andrejem Babišem a Miroslavem Kalouskem.  (Autor: Archiv Blesku/ČTK)
Autor: lvi - 
6. prosince 2013
14:36

Bouřlivá diskuse ve sněmovně o státním rozpočtu přinesla nejedno ostré vyjádření. O nejvíc šokující se zřejmě postaral předseda hnutí ANO Andrej Babiš, když někdejšímu ministrovi financí  Miroslavu Kalouskovi přisoudil roli „hlavy organizovaného zločinu“. Zdatný rétor Kalousek ale ostře kontroval.

Stalo se tak poté, co Kalousek apeloval na ostatní poslance s tím, aby neschvalovali státní rozpočet před Vánoci, že jde o unáhlený krok, který může mít negativní dopad na vývoj české ekonomiky v následujícím roce. Podle Kalouska je nejvhodnějším řešením rozpočtové provizorium do doby, než se ustanoví nová vláda, respektive až se poslanci dostatečně seznámí s aktuálním vládním návrhem.

"Pan Kalousek, kolem něhož šly všechny levárny a já ho považuji za hlavu organizovaného zločinu, nám může vykládat tady, co chce. Škoda, že se nesnažil, když byl ministr financí, šetřit, reálně šetřit," prohlásil o něco později před novináři šéf hnutí ANO Andrej Babiš. "Rozpočet musíme přijmout. Pan náměstek Gregor jasně řekl, že pokud by se rozpočet nepřijal, tak bude zásadní problém s eurofondy a s ratingem," řekl Babiš novinářům během krátké pauzy.

Kalousek vrací úder: Dám mu obklad na čelo!

Kalouskova reakce na sebe nenchala dlouho čekat. Na dotaz Blesku.cz, zda bude zvažovat za Babišův zmíněný výrok podání žaloby, odpověděl: "Za to mi pan Babiš nestojí. Je to silně trpící člověk a jedniného, čeho se ode mne může dočkat, je přiložení studeného obkladu na čelo."

Už předtím mimo jiné podotkl, že Babišovi se povedla z hlediska prosazování zájmů na české politické scéně zcela unikátní věc.

"Dříve používal kmotry, aby něco prosadil. Teď zkrátil zmíněný mezičlánek a je tak sám sobě kmotrem a sám sobě zákazníkem," uzavřel.

Podle Babiše ale není čas na případné "tlachání, obstrukce a zdržování" a je třeba se spolehnout spíše na kompetentní stání úředníky. než "na hochy, co tu sedí patnáct let". „V případě prodlevy, nastane problém mezi námi a EU, respektive v čerpání dotací a rovněž může dojít ke snížení ratingu, což negativně ovlivní kapitálové trhy,“ dodal.

Kalousek je toho názoru, že fundovaně porozumět rozpočtu, potažmo jeho struktuře se během čtrnácti dní nedá.

„Nyní už není čas na nějaké obstrukce. Je třeba se spolehnout na odborníky, kteří na ministerstvu financí působí. Mám na mysli například pana náměstka Gregora, který je na ministerstvu déle, než všichni ministři,“ uzavřel Babiš.

Rozpočet, navržený ministrem financí v demisi Janem Fischerem, má hospodařit se schodkem 112 miliard korun. Strany vznikající koalice chtějí, aby byl schválen do 19. prosince.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

strnad86 ( 9. prosince 2013 12:20 )

Ahoj , už máte dárky na Vánoce? Portál www.AkceZ.cz Vám jako 1. v ČR vrátí peníze nejen za nákup v e-shopech, ale i za platbu pojištění či půjčku. Podívejte se!

maxipesfik ( 7. prosince 2013 17:26 )

Taky bych řek.Jen se divím že Kalouskovy ještě nikdo nelištil....

namoroman ( 7. prosince 2013 12:17 )

Já dvě!

krupan10 ( 7. prosince 2013 08:50 )

slawicki je nejlepší žák profesora Putny, tomu nic nezmrzne

krupan10 ( 7. prosince 2013 08:48 )

myslíš toho zastydlého kapitalistu placeného Kalouskem a noblesním pokakánkem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa