Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pancová a Kott jako dvě hrdličky, Rath se raduje: Už mě nevodí jako medvěda!

Trojice hlavních obviněných v kauze Rath: Pancová s Kottem přišli k soudu spolu, Rath sám
Trojice hlavních obviněných v kauze Rath: Pancová s Kottem přišli k soudu spolu, Rath sám  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
3. prosince 2013
09:19

Z vazby se již dostali všichni a tak dnes mohli přijít hlavní aktéři kauzy Rath k soudu bez doprovodu vězeňské služby. A bez pout. K sobě se však příliš nehlásí - Rath se svých kolegů straní, prý aby to nebylo použito proti nim. Zato milenci Pancová a Kott dál dávají najevo, jak si váží svých společných chvilek na svobodě. Jenže stále jim hrozí pěkných pár let za mřížemi.

Po měsíční pauze dnes pokračuje proces s Davidem Rathem a jeho kumpány z údajné korupční kauzy ve Středočeském kraji. Bývalý hejtman Rath k projednávání přišel poprvé bez pout, zato v zimním kabátu s červenou šálou a černým kloboukem. Mohl tak oprášit další kousky ze svého domácího šatníku - soud ho propustil z vazby již před třemi týdny. Po roce a půl stráveném za mřížemi.

Už ho nevodí jako medvěda

David Rath měl však při příchodu trochu problémy - nemohl trefit do soudní síně. Přece jen ho až do nynějška k soudu vodili z vězeňského antonu jiným vchodem a výtahem. A v poutech. Rath k tomu poznamenal, že ho "vodili jako medvěda". Sladkou svobodu si přitom kromě nej užívají společně po dlouhé době i milenci Kateřina Pancová a Petr Kott. K dnešnímu projednávání přišli společně - drželi se za ruce a nehnuli se od sebe na krok. Kromě nich k soudu dorazily i další postavy procesu - korunní svědkyně Ivana Salačová, či pohledná podnikatelka Lucie Novanská.

Pustili jim policejní odposlechy

Na dnešním jednání se pak dostala opět řada na policejní odposlechy - tedy klíčový bod, o který se opírá obžaloba. A materiál, který měl prozradit pletichy Ratha a spol., i jejich hantýrku kolem "kulaťoučkých žluťoučkých penízků". Rathovi se však použití odposlechů nezamlouvá: "Policie na podkladě nějakého drbu žádá o nasazení takovéto techniky, aniž by tyto spekulace podložila jediným přímým důkazem," stěžoval si dnes u soudu. V soudní síni byla připravena zvuková aparatura, obvinění i jejich zástupci dostali sluchátka, pro ostatní byli k dispozici reproduktory. Rath, Kott i Pancová si však stěžovali na kvalitu odposlechů a na to, že jim není rozumět. Podle Ratha je navíc řada pasáží vytržených z kontextu.

Státní zástupce Petr Jirát však nadále v obžalobě tvrdí, že odposlechy pouukazují na nekalosti - skupina 11 lidí podle něj upravovala veřejné zakázky ve Středočeském kraji. Týkalo se to prý opravy zámku Buštěhrad a gymnázia v Hostivici a modernizace nemocnic. Tendry údajně vyhrávaly předem domluvené firmě, což podle Jiráta provázela korupce. Rathovi hrozí v případu nejvyšší trest - až 12 let vězení. Obžaloba ho viní z přijetí úplatků v celkové výši 16 milionů korun.

123automobil ( 3. prosince 2013 17:47 )

123automobil ( 3. prosince 2013 17:46 )

jarda304 ( 3. prosince 2013 11:41 )

že by soudruzi šli v té skromnosti příkladem. Třeba vrátili podivně restituovaný Lidový dům, Dluhoš podivně koupený vlastní byt za miliony a vůbec čssd příspěvky za volby a poslanecké mandáty - ty dělají pro čssd taky miliardu, jako platby na církev. A k tomu by soudruzi měli ze svého platit příspěvky na solární elektrárny, které odsouhlasili - ty jsou ročně 20x větší nežli to, co bude ročně dostávat církev.

hrouzek ( 3. prosince 2013 11:00 )

Tito zloději a studovaní lumpové jsou jen malinká špička ledovce.Kalousek a jeho kumpáni stačili ještě provézt vlastizradu v podobě církevních restitucí a rychle se uklidit do ústraní.Budou ti výtečníci ještě někdy také potrestání.V padesátých létech by to byl provaz a bez možnosti odvolání.Jak se můžou takoví parchanti vůbec narodit?Vždyť věděli,že jejich rozkradačská vládá končí a přece ještě na poslední chvíli zasadili Česku ránu pod pás.A tomu Dukovi či co to vlastně je,dejte sandály a žebráckou mošnu,ať konečně ukáže,že jde v Kristových stopách.A nechce ještě i prodávat odpustky? To by mu bylo podobné.Taková vychytralá verbež.Nasadit mu tak detektor lži,aby se vědělo,co si skutečně myslí.Komunistům se už vůbec nedivím ža takové vykutálence hnali do uranových dolů.

jarda304 ( 3. prosince 2013 10:58 )

kdo by ratha nežral, prý : "zabráníme privatizaci nemocnic, aby se nemohly rozkrádat !"

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa