Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ministr zdravotnictví bojkotoval sjezd lékařské komory: Nikam nepřijedu!

Ministr zdravotnictví Holcát (vpravo) odmítl přijet na sraz české lékařské komory kvůli Kubkovi
Ministr zdravotnictví Holcát (vpravo) odmítl přijet na sraz české lékařské komory kvůli Kubkovi  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, ČTK)
Autor: ČTK, geok - 
16. listopadu 2013
17:05

Na dnešní sjezd české lékařské komory v Brně se nedostavil ministr zdravotnictví Martin Holcát. Důvodem je dopis jejího prezidenta Milana Kubka, který ostře kritizoval návrh úhradové vyhlášky na příští rok i její tvůrce. Holcát vydal prohlášení na webu ministerstva zdravotnictví, ve kterém se proti Kubkovým slovům tvrdě ohrazuje!

Kubek novinářům řekl, že jej Holcátovo rozhodnutí překvapilo a zklamalo. Sporný dopis podle něj nebyl útokem na Holcáta, ale projevem standardní komunikace v lékařské obci. S ministrem prý chtěli lékaři probírat nejen úhradovou vyhlášku, ale také další aktuální témata.

Holcátovi se nelíbil styl dopisu. "Dle mého pohledu je to styl účelově bulvárního charakteru s řadou polopravd a dehonestací mé osoby i mých spolupracovníků," uvedl ministr. Je však nadále připraven vyslechnout názory komory při nadcházejících pracovních diskusích a v připomínkovém řízení.

Vyhláška musí být každý rok

Důležitá vyhláška stanovuje hodnoty bodu, výši úhrad a regulační omezení pro následující rok. Na základě předpisu pak pojišťovny platí nemocnicím a lékařům, pokud se jim nepodaří dohodnout jinak.

Kritika od Ústavního soudu

Úhradovou vyhlášku na letošní rok nedávno zkritizoval Ústavní soud. Přesto ji nechal v platnosti do konce příštího roku. Okamžité zrušení by prý destabilizovalo zdravotnictví a ohrozilo pacienty. Soudcům vadilo například to, že při překročení množství péče dohodnutého ve smlouvě zaplatí pojišťovny lékařům jen část peněz. Vyhláška tak nerozlišovala, zda je překročení důsledkem plýtvání, anebo má reálné příčiny. Soud zkritizoval také třeba nerovné postavení smluvních a nesmluvních poskytovatelů při proplácení úhrad za neodkladnou péči.

Kubek: Vyhlášku vyhodit

Ministerstvo zdravotnictví už připravilo návrh vyhlášky na příští roky, ČLK jej však označila za naprosto nepřijatelný. Podle Kubka nerespektuje závěry Ústavního soudu. "Ten návrh by měl pan ministr Holcát vyhodit, stejně tak by měl vyhodit tvůrce toho návrhu. Tvořili jej stejní lidé, kteří tvořili tu špatnou vyhlášku pana ministra (Leoše) Hegera," řekl novinářům Kubek.

Do konce roku podle Kubka zbývá ještě dost času k přípravě vyhlášky, jež by zohleďnovala stanoviska Ústavního soudu. "Pokud se těch šest týdnů bude pracovat, tak se to stihnout dá," domnívá se Kubek.

Holcát: Chybí 50 miliard

V úhradové vyhlášce na příští rok chce ministerstvo přidat nemocnicím i ambulancím. Resort bude mít od pojišťoven k dispozici 235 miliard korun, o deset miliard víc než letos. Všechny požadavky však podle Holcáta uspokojit nelze. "K uspokojení všech požadavků každého ze segmentů zdravotnictví bychom potřebovali dalších 50 miliard korun, což je suma v ekonomické realitě dnešních dní naprosto nepředstavitelná," uvedl ministr.

pepazdp ( 17. listopadu 2013 17:11 )

Holcát by ten debilometr strhnul

dzery ( 17. listopadu 2013 08:53 )

rumovapalice ( 16. listopadu 2013 22:17 )

máš pravdu, jsou to sv.ině a zneužívaj svého postavení, zvláště zubaři, pakáž nenažraná

wimr ( 16. listopadu 2013 21:13 )

di do pr.d.ele blbe a nevotravuj slušný lidi

anka ( 16. listopadu 2013 19:21 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa