Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

134 miliard pro církve? Pro Sobotku moc! Chce jednat s Dukou a dát méně

Sobotka žádá o schůzku s Dukou (vlevo). Značně rozdílný pohled na církevní restituce přitom může zhatit plány na koalici ČSSD a KDU-ČSL
Sobotka žádá o schůzku s Dukou (vlevo). Značně rozdílný pohled na církevní restituce přitom může zhatit plány na koalici ČSSD a KDU-ČSL  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2013
14:12

Co jedna vláda schválí, druhá může změnit. Šéf Bohuslav Sobotka (ČSSD) se chystá podívat na zoubek odklepnutým církevním restitucím. Chce jednat s kardinálem Dukou o jejich revizi a snížení! Celkem 75 miliard mu přijde moc. A podporu nakonec našel i u možného koaličního partnera Andreje Babiše. Třetí do party, KDU-ČSL, tak jen nervózně přešlapuje v koutě a čeká, co se stane.

"My jsme je v programu neměli, nicméně vyjednány byly špatně," prohlásil v Právu šéf ANO Andrej Babiš o církevních restitucích, které se opět dostávají na přetřes. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce snížit finanční tok od státu k církvím. Nečasova vláda přitom dojednala zákon o majetkovém vyrovnání, který počítá s tím, že církve dostanou od státu nemovitý majetek za 75 miliard a během 30 let náhrady za nevydaný majetek v podobě dalších 59 miliard.

Sobotka požádal o schůzku s Dukou a Rumlem

Sobotkovi, který mimochodem v minulosti dělal i ministra financí, však tahle čísla nesedí. "Nejjednodušší cesta jak dospět k revizi církevních restitucí by byla nová dohoda s církvemi o tom, aby redukovaly své finanční požadavky na státní rozpočet v příštích letech," řekl dnes Sobotka. Požádal proto o schůzku kardinála Dominika Duku a předsedu Ekumenické rady církví Joela Rumla.

Čekají se nyní složitá jednání. ČSSD přitom navrhuje změny v církevních restitucích taky při jednání o vládě s ANO a KDU-ČSL. "Budeme chtít, aby podoba této revize byla součástí koaliční dohody," potvrdil Sobotka. Zatímco Babišovo hnutí se debatám nebrání, lidovci chtějí zachovat nynější stav.

Vyženou restituce lidovce z koalice?

Jenže KDU-ČSL není jediným možný adeptem pro vládní koalici. Nabízí se také spolupráce s Okamurovým Úsvitem. "My víme, že jsme nahraditelní," říká bez obalu šéf lidovců Pavel Bělobrádek. Právě restituce mohou zapříčinit, že jeho strana do vlády nepůjde. Se změnou restitučního zákona by KDU-ČSL souhlasilo pouze v momentě, kdy by na tenhle návrh přistoupily samy církve. "Ve věci církevních restitucí k žádnému sblížení ČSSD s KDU-ČSL nedošlo. Jsou zde velmi výrazné rozdíly," uvedl navíc Sobotka.

zabibol ( 17. listopadu 2013 07:50 )

Socbolševici mají krátkou paměť. Návrh ministra Dostála(KSČSSD), byl daleko velkorysejší. Nicméně stále dokola papouškují, že je to hodně a chtějí komunistickou zlodějnu legalizovat. Duka by ho měl kopnout do pr....

sabartnok ( 15. listopadu 2013 17:54 )

církev má být střídmá, být vzorem věřícím, pečovat o své "ovečky" a ne o svá vyboulená bříška. Má podobné poslání jako neziskovky, to jest má žít z milodarů a prokazovat jak s nimi nakládá. Vracení majetků je neprůhledné a nikdo neví co s ním budou dělat. To by měl stát ohlídat, měl by mít podmínky, které církvím (budoucím majitelům polí a lesů) nařídí, jak s majetkem budou zacházet, a jestli na "jejich " zaměstnají armádu nezaměstnaných, kterým by tak mohla vzniknout šance na mzdu. Takto to vypadá, jakoby popírali Husovo učení. Opravdu chytré restituce.....

sabartnok ( 15. listopadu 2013 06:44 )

 vracet majetek cirkvim rovna se prodat ho kamkoliv. cirkve nejsou kompetentnimi hospodari a vse je jen zasterka jak vytunelovat zemi. nyni.kdy koruna bude slaba. udajne dva roky zdrazi jidlo páč se dováží a na polích vyrostly misto psenice supermarkety a podnikatelská monstra. sobotka je na tento bordel myslim slaby.

blooroses ( 15. listopadu 2013 03:01 )

To je absolutní nesmysl V '91 šlo o takzvaný výčtový zákon týkající se pouze několika málo klášterů a řeholních domů, na který přímo navazovala příprava zákona o úplné restituci. JUDr. Aleš Rozehnal, Ph.D. nikdy žádnou analýzu týkající se církevních restitucí nezveřejnil.

annakarenina ( 14. listopadu 2013 18:40 )

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/198443/zaoralek-podklady-k-restitucim-uplavaly-jak-vlada- prisla-na-134-miliard.html

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa