Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš: Kdybych lidi podvedl, musím se vystěhovat! A to se mi nechce

Šéf hnutí ANO Andrej Andrej Babiš předstoupil v Olomouci před studenty
Šéf hnutí ANO Andrej Andrej Babiš předstoupil v Olomouci před studenty  (Autor: archiv Blesku a Andreje Babiše)
Autor: simao, ČTK - 
14. listopadu 2013
10:39

Miliardář Andrej Babiš tvrdí, že má jednu velkou výhodu - nikdo ho neuplatí. Jeho stranu přitom volilo skoro milion lidí a šéf ANO tvrdí, že podvést je nemůže. Musel by se pak prý vystěhovat a to se mu nechce. Vedle toho se však na setkání se studenty v Olomoucirozpovídal i o svém podnikání a stále přetřásané situaci kolem jeho údajné spolupráce s StB, které si všímají i v zahraničí.

"Moje výhoda je, že mě nikdo neuplatí. Pokud bude mít někdo i z našich řad nějaký problém, tak ho okamžitě vyloučíme. Budeme si dělat pořádek i v našich řadách nekompromisně," nechal se Andrej Babiš slyšet na diskuzi se studenty na Moravské vysoké škole v Olomouci. Uvedly to Parlamentní listy. Svým ovečkám z ANO tak vyslal jasný signál - žádné lumpárny. Sám přitom musel čelit řadě zvídavých otázek.

Poodkryl přitom i svůj byznys, který je z části postavený i na dotacích z EU. Babiš je přitom známý prohlášeními, že chce stát řídit podobně jako firmu. "Řídím politiku stejně jako Agrofert, vybírám si lidi, kteří tomu rozumí, jsem tam spíš jako konzultant z praxe," tvrdil studentům Babiš.

Soud na Slovensku pokračuje v lednu

"Lidé nám uvěřili a je jich moc, kdybych je podvedl, mohu se vystěhovat a to bych nechtěl," uvedl pak dále šéf ANO. Slovenská kauza kolem jeho údajné spolupráce s StB, kvůli které se soudí s historiky z Ústavu paměti národa, je mu nepříjemná. Je však nespokojený také z toho, že ji někdo neustále "živí a platí". Jenže šéf slovenského historického ústavu Ondřej Krajňák tvrdí, že archivní svazky s důvěrníkem a pozdějším agentem Babišem jsou hodnověrné. "Dali jsme (soudu) k dispozici takové dokumenty a doklady, které hovoří ve prospěch ústavu. Obecně existuje jen malá pravděpodobnost, že by evidence byly vykonstruované," uvedl Krajňák pro ČTK. Celý obsah spisů se ale nezachoval, protože jejich části byly skartovány.Přelíčení u slovenského soudu bude pokračovat v lednu.

New York Times: Babišovy chmury

"Nikdy jsem nic nepodepsal. Sám jsem byl oběť. Nikdy jsem nikomu neublížil," cituje nyní Babiše dokonce list New York Times (NYT), který si všiml nejen jeho triumfu ve volbách. Babiše charakterizuje jako "samorostlého politického nováčka" s chmurnou minulostí. Šéf ANO se přitom již dříve bránil také tím, že v době, kdy údajně souhlasil se spoluprací s StB, byl v zahraničí. Kontakt s příslušníky StB měl prý jen kvůli tomu, že pracoval v podniku zahraničního obchodu a estébáci se zajímali o dovoz nekvalitních fosfátů ze Sýrie. Zajímavé pak také v článku NYT je třeba to, že za svůj vzor vidí Babiš spíš newyorského starostu Bloomberga, než magnáta Silvia Berlusconiho. "Srovnání s Berlusconim je jen spoustou nesmyslů," cituje pak NYT opět přímo Babiše. "Jsem šťastný s jednou ženou, bojuji s korupcí a platím spoustu daní," dodal americkému listu druhý nejbohatší Čech.

dzery ( 15. listopadu 2013 09:55 )

Bývalý komunista? Vždyť ještě žije.

japos22 ( 14. listopadu 2013 18:04 )

Dyť se už předvádí, když komunistický kariérista mluví, jak prdlé mimino, organizuje svou stranu totalitárně, o politice mluví, jak o podnikání - co ještě chceš?

japos22 ( 14. listopadu 2013 17:57 )

Copak by vůbec v té miliónové vatě poznal, že se vystěhoval

japos22 ( 14. listopadu 2013 17:45 )

dětinská argumentace - hloupější než komunistický optimistický plakát - to Babiše vystihuje

Petrolin ( 14. listopadu 2013 16:04 )

Kecá.Nikdo nemá nikdy dost.Ani bohatí.Na příklad Berluscony,nebyl žádný chudák a co nakradl.Takových bylo.Nikdo je neuplácí,ale oni uplácí jiné.Proč šel asi do politiky?Neměl strach z vysokých daní podnikům,které chystala zavést ČSSD?Nepřišly by jej zvýšené daně za čtyři roky na více než volební kampaň?Asi jo.Tento bývalý komunista pravděpodobný absolvent VUMLu je holt ekonomicky zdatný.Potom,že ekonomické školství za komunismu bylo špatné.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa