Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sobotkův velký den: Puč nás zesměšnil! Pučisty rozprášil a s Haškem si podal ruku

Autor: simao - 
10. listopadu 2013
13:26

Sociální demokraté se dnes sešli na zasedání ústředního výboru strany. Chybět samozřejmě nemohl šéf strany Bohuslav Sobotka, který se nechal slyšet, že puč "jeho" stranu zesměšnil, ale je třeba jít dál. Nyní se prý ČSSD soustředí na sestavení vlády. A Sobotka se chystá požádat o schůzku prezidenta Zemana. Hrad prý osloví již zítra.

Velký den Bohuslava Sobotky začal úsměvně. Když dorazil před hotel Olšanka, čekali ho zde jeho podporovatelé s transparenty typu "Slávek premiér". A zahráli Sobotkovi i na fujaru. Lídr ČSSD pak šel na důležité stranické jednání plný optimismu. Doufal, že se podaří uzavřít dramatické období, kdy proti němu brojil místopředseda Hašek. A že se nyní bude moci soustředit na sestavení nové vlády při jednání s ANO a KDU-ČSL.

Pučisté Hašek a Tejc: Jen řadoví poslanci

Rozvrat v ČSSD přitom naplno odhalila lánská schůzka pučistů Haška a spol. s prezidentem Zemanem. Jenže tenhle pokus o převrat vůbec nevyšel. Skončil rezignací Haška, Tejce, Škromacha a Zimoly na vedoucí funkce ve straně. Jak se dnes nechal slyšet "sedmilhář" Hašek, který si udělal velkou ostudu zapíráním jednání s prezidentem, zůstane nyní jen běžným poslancem. Kumulace funkcé skončila. A jeho politická kariéra se dostala do značného útlumu.

Sobotka: Puč ČSSD zesměšnil

"Připravený mocenský převrat," jak dnes Sobotka Haškovo počínání označil, přitom podle šéfa ČSSD straně pořádně uškodil. "Puč nás zesměšnil a znedůvěryhodnil v očích voličů, veřejnosti i politických partnerů," hřímal dnes Sobotka. "Je to velká politická nezralost těch, kteří to připravili. Nejsme na dětském pískovišti, jde o osud ČSSD, o osud strany, o osud České republiky," dodal. "Chceme se rychle vrátit k jednacímu stolu, zbytečně jsme ztratili 14 dní," uvedl pak Sobotka v Otázkách Václava Moravce, kam by se nyní měla upírat snaha ČSSD. Michalu Haškovi před jednáním výboru ruku podal. A mohl si přitom užívat triumfální pocit. Hašek ztratil vliv, výbor by dnes měl potvrdit Sobotku jako předsedu.

Teď se za Zemanem vydám já!

Domluvit se však nyní chce Sobotka i s prezidentem Zemanem. "Já si nemyslím, že je prezident republiky protihráčem. Věřím, že bude respektovat, že sociálně demokracie volby vyhrála," dodal dnes Sobotka. Hned v pondělí se chystá obrátit na kancelář prezidenta republiky a požádat o standardní schůzku. "První schůzku ale vnímám jen jako konzultativní a informativní," uvedl Sobotka.

Dělí už si s Babišem ministerstva?

Další jednání pak samozřejmě budou probíhat také na úrovni vítězných stran voleb. Sobotku čeká náročné dohadování s koaličními partnery. Odmítl však komentovat spekulace, že by se strany již domluvily na dělení ministerských křesel. "Nejprve nás čeká jednání o programu, když bude nadějné, pak můžeme teprve jednat o dalších věcech," říká Sobotka. Přesto se již objevily první náznaky, jak by mohlo rozdělení resortů mezi vládními stranami vypadat.

ČSSD by získalo posty premiéra a ministrů průmyslu a obchodu, zdravotnictví, spravedlnosti, zahraniční a obrany. ANO by své lidi vyslalo na ministerstva financí (Andreje Babiše?), vnitra, dopravy, školství, kultury a místního rozvoje. KDU-ČSL by pak obsadilo zemědělství, resort práce a sociálních věcí a životní prostředí.

Sobotka má nový "dream team". I s Chovancem!

Dopadne tohle dělení skutečně v poměru 6-6-3? Strany jistě o některé úřady ještě svědou tvrdý boj. A je tu samozřejmě i varianta, že se na koalici nakonec nedomluví. "Pokud by se vládu nepodařilo sestavit, je to nepochybně důvod, aby celé vedení strany rezignovalo," shrnul to lakonicky Sobotka. K ruce bude mít při vyjednávání o vládě nově složený tým - jsou v něm Milan Štěch, Lubomír Zaorálek, Alena Gajdůšková a také účastník lánské schůzky Milan Chovanec, který Haška a spol. potopil. Vyplatilo se mu to.

hejhej ( 11. listopadu 2013 13:59 )

Pro Sobotku by byl velký den, kdyby pučisté odešli ze strany, jinak budou škodit dál.

hofihofi ( 10. listopadu 2013 21:50 )

To je sebranka, oni se poperou a jede se dal, korytka pretejkaji.

antonik ( 10. listopadu 2013 21:43 )

Proč má ČSSD mít post ministra zahraničí? To je pro Zaorálka, který odstoupil z Haškova vyjednávacího týmu až po váhání, jak se to vyvine? Je to zbytečné. Zaorálek není přínosem.

karmavana ( 10. listopadu 2013 21:14 )

 podat si palouku s křídlem který by se ve válečném stavu šťávěl ke kůlu?...

moiaza ( 10. listopadu 2013 20:44 )

Všechno je jen jedna velká groteska. Sobotka šíleně toužící po moci, jeden lhář ve vedení, druhý jen obyčejným poslancem. Legrace je, že lháři jsou všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa