Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Velvyslankyně Klausová: Kolik bude brát a kde si bude žít?

Autor: Vera Renovica - 
8. listopadu 2013
05:00

Bývalá první dáma Livia Klausová oslaví v neděli 70. narozeniny. A dostala opravdu hezký dárek. Reprezentativní rezidenci, personál k ruce, imunitu a příjem až 150 tisíc měsíčně. To vše bude mít už za pár dní k dispozici jako velvyslankyně na Slovensku.

Jaký bude mít Klausová plat a jak je vybavená její rezidence, s tím dělá ministerstvo zahraničí tajnosti. Blesku se ale podařilo zjistit podrobnosti. Na platy ambasadorů jsou tabulky, které zohledňují vše od velikosti úřadu až po nebezpečí války v teritoriu. Základ platu je kolem 32 tisíc korun. Podle zdrojů z ministerstva se ale plat Klausové i s nezdanitelnými náhradami může pohybovat až kolem 6 tisíc euro, což je 150 tisíc korun měsíčně.

Luxusní výhled

Klausová bude mít v Bratislavě k dispozici i rezidenci. Ovšem kde se nachází a jak je vybavená, to z údajně »bezpečnostních důvodů« nechtělo ministerstvo zahraničí nijak komentovat. Blesk zjistil, že je to třípatrová budova u bratislavského Slavína s rozlehlou zahradou. Klausová bude odtud mít výhled na Dunaj i na všechny dominanty Bratislavy. Na bráně jsou kliky ve tvaru českého lva a kolem dokola další velvyslanecké rezidence a luxusní vily. „Původně to byla školka, která se zrekonstruovala pro velvyslance. Uvnitř nečekejte pozlacené kohoutky. Má to asi tři pokoje na spaní, z toho jeden dětský, zbytek je standardní,“ řekl Blesku s projektem dobře obeznámený zdroj.

Slaměná vdova

Navzdory spoustě místa na to ale bude bývalá první dáma sama jako kůl v plotě. „Já určitě nebudu bydlet v Bratislavě, budu nadále v Praze, kde mám spoustu úkolů. Nepochybně se tam dojedu občas za ní podívat,“ nechal se totiž slyšet její manžel, exprezident Václav Klaus (72). Snad není jedním ze spousty úkolů, které v Česku má, nějaká blonďatá letuška...

Imunita i pro Klause

Jako diplomatka bude mít Klausová imunitu, tedy osobní nedotknutelnost, chránění před zatčením. A ač s ní nebude Václav Klaus žít na Slovensku, bude se na něj coby na chotě velvyslankyně vztahovat taky!

Livia Klausová

● narodila se jako Mištinová na Slovensku v rodině učitelky a právníka jako druhá z pěti dětí
● v jejích dvou letech se rodina přestěhovala do Prahy
● vystudovala zahraniční obchod na VŠE
● krátce pracovala v PZO Centrotex, poté až do roku 1993 v Ekonomickém ústavu ČSAV a do roku 2000 působila jako tajemnice České společnosti ekonomické
● po roce 1990 byla členkou dozorčích rad – např. České spořitelny či ČEZ
● za Václava Klause se vdala v roce 1968, má s ním dva syny, Václava (44) a Jana (39)
● během manželství se musela vypořádat s nevěrami svého muže
● v letech 2003 až 2013 zastávala roli první dámy ČR

reeh ( 9. listopadu 2013 22:26 )

http://vtipy.netroof.eu/item/15802/dobro-dosli/

doktorka6 ( 9. listopadu 2013 10:49 )

Ale, nedejte se vysmát. Narcis a spol. nemusí mít žádný strach. Sami soudci upozorňují na to, že se dávno naše zákony dostaly do stavu, kdy se jejich dodržování prakticky vymoci nedá...Vše se dá obejít u člověka co prohlásí:,, špinavé peníze neexistují!,, lze dovodit, že pokud takové mám lze je řádně vyprat...stačí Vám to??

annakarenina ( 8. listopadu 2013 21:43 )

V tomto pripade nejde ani o penize a ani o moc, ale o IMUNITU, a to pro oba!

doktorka6 ( 8. listopadu 2013 19:48 )

Nic, proti paní Klasové nemám, dokonce si myslím, že je mnohem více inteligentní a chytrá ženská než manžel. Jen je problém, že jejím můžem je do sebe zahladěný narcis... Příjde mi to úsměvné, nedávná kauza kdy zásahovka zasahovala proti bývalým poslancům a jejich trafikám za hlasování a ajhle, zde se jedna trafika přidělila paní zcela,,legálně,,.

darina1 ( 8. listopadu 2013 17:14 )

salamander, to má sedět na zadku a čekat až se jí ten ocas vrátí vyš.. od milenek. A synové ty ať se o rodiny starají,však jsou snad soběstačný.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa