Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Šetření podle Rusnoka: Bakala prodal dům za 140 milionů, vláda ho kupuje za 300

Rusnokova vláda kupuje bývalé sídlo Bakalovy Economie.
Rusnokova vláda kupuje bývalé sídlo Bakalovy Economie.  (Autor: Blesk, Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
7. listopadu 2013
13:26

Rusnokova vláda v demisi jednomyslně rozhodla o koupi domu v Praze na Letné za 300 milionů korun. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby ovšem bývalé sídlo Economie miliardář Bakala nedávno neprodal za méně než polovinu ceny. Premiér Jiří Rusnok si ale cenu pochvaluje.

Bývalé sídlo nakladatelství Economia koupila v květnu společnost Alkatria, kterou podle dostupných informací stálo 140 milionů korun. O pořízení budovy dříve uvažovala i radnice Prahy 7, která za něj původně nabízela 275 milionů korun.

Ministr práce v demisi František Koníček dnes na tiskové konferenci po jednání vlády řekl, že jen ze srovnání se nedá usuzovat, zda cena pro Prahu 7 je "korektní". Má o tom pochybnosti. Uvedl, že radnice měla pořídit budovu při "speciální operaci", kdy měla převzít akcie. Podle Koníčka tak radnice byla v horší pozici než ministestvo, když při odečtení daní vyjde budova na zhruba 250 milionů.

Ministr v demisi řekl, že není schopen hodnotit, zda byla cena 140 milionů pro Alkatrii "férová". Tehdejší transakci podle něj provázely právní spory. Pro vládu je prý zásadní to, zda budova vyhovuje potřebám, a také otázka tržní ceny, kterou dokládají posudky. Resort si nechal vypracovat čtyři. Znalci dům ohodnotili od 300 do 310 milionů korun. Podle Rusnoka to dokládá, že je nynější cena "férová".

Rusnok uvedl, že jeden z hlavních důvodů, který vládu přesvědčil, byla "unikátní možnost" vyřešit dlouhodobý problém s umístněním pracovišť na různých místech a v pronajatých budovách. Dalším byl pak fakt, že téměř čtyři pětiny prostředků poputují z Evropské unie - podle ministerstva práce přesně 79 procent, 21 procent pak uhradí stát. Kdyby kabinet nákup neschválil dnes, nestihly by se letos evropské peníze vyčerpat a propadly by.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

doktorka6 ( 8. listopadu 2013 18:31 )

Tak jsem četla, že ten dům prý kupují díky dotaci EU, můžeme se jen modlit aby tu dotaci právně vyúčtovaly. V opačném případě hrozí, že opět vezmou chybějící miliardy z důchodového fondu a vrátí EU z důvodu jejich blbosti!! Pak už nebudou důchody valorizovat každý rok o Kč 45,- ale jen o Kč 20,-

zadnice ( 8. listopadu 2013 08:19 )

Na Koženého, Krejčíře, Janouška, Bakalu a jim podobným prostě tento zkorumpovaný "stát" absolutně nemá!!!

osinek ( 7. listopadu 2013 23:54 )

Blbečku Japosi, komise EU tvrdě zareaguje a nesposkytne žádnou finanční podporu předraženému projektu!!!! A tu nesmyslně vysokou cenu, kterou odsouhlasil rusnok a jeho ministři ze SPOZ zaplatí "chudí daňoví poplatníci" A ti šmejdi, kteří dostanou (možná již dostali) "všimné" za odsouhlasení té zlodějiny se budou tlemit daňovým poplatníkům do ksichtu!! Věřím, že si policie a státní zastupitelství vyšlapnou na ty gaunery, kteří "podojili" státní kasu!!

jaruna48 ( 7. listopadu 2013 23:17 )

souhlas, já říkám, že je to chlap na odvykání

osinek ( 7. listopadu 2013 23:00 )

Jak je možné, že premiér Rusnok a ministr Koníček jdou na ruku pochybným podnikatelům a podvodníkům? Doufejme, že se policie a státní zastupitelství ještě tento týden začne zabývat tímto neskutečným selháním Rusnokovy vlády! Viníci bez rozdílu zda jsou členy vlády nebo vysocí úředníci musí jít před soud a za mříže!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa