Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

BENDANÁTOR opět ve Sněmovně! Jak jde čas s nezničitelným poslancem

Autor: Jan Exner, geok - 
30. října 2013
05:00

Tohle je příběh o nezničitelném poslanci. Ač je Marek Benda (44, ODS) za svou práci častým terčem posměchu, vrací se do Sněmovny po každých volbách znovu a znovu. Ani tentokrát nebude muset jít pracovat. I když měl namále. To by ale nesměl být Bendanátor…

Ještě v sobotu odpoledne se zdálo, že se živý sněmovní inventář po 19 letech konečně podívá do normální práce. Stejně jako nezničitelný Terminátor, Benda, napůl člověk, napůl poslanecký robot, ale i tentokrát potvrdil pověst věčného poslance. Sice chvíli nejistým hlasem pronášel, že s koncem počítá, ze sečtení hlasů bylo zjevné, že si ho přeje ve Sněmovně vidět 5336 Pražanů. A to stačilo.

I když zpočátku tvrdil, že jde záměrně až na desáté místo kandidátky, aby si ověřil, že má podporu voličů, pro jistotu těsně před volbami rozjel »kroužkovací« kampaň. „Chci zjistit, zda mám ve svém boji proti levici stále důvěru lidí. Budu vděčný za každé slovo podpory ve vašem okolí. Děkuji, Marek.“ Takové SMS rozesílal na všechny strany. Vyplatilo se.

A to i finančně. Do kampaně příliš neinvestoval. „Zatím to ještě nevím přesně. Půjde o 100, maximálně 200 tisíc korun,“ řekl k ceně kampaně těsně před volbami. I kdyby nedostal ve Sněmovně žádnou funkci navíc, se základním platem poslance 55 900 plus náhrady se mu to rychle vrátí.

Nasadil novinářům náhubek

Pomohl prosadit zákon, který novinářům komplikuje práci. Původně měl zákon chránit dětské oběti násilných činů, teď ale chrání zkorumpované úředníky i politiky. Za zveřejnění odposlechů totiž hrozí pět let vězení a pět milionů pokuta pro vydavatele. Mezinárodní organizace to mají za neslýchaný zásah do svobody projevu.

Chtěl povolit tunelování

Málem se mu podařilo do nového trestního zákoníku nepozorovaně propašovat změnu, která znamenala, že nebude postihováno »tunelování«. Udělal to tak šikovně, že najednou byli v šoku téměř všichni. Na poslední chvíli se na jaře 2006 podařilo situaci zachránit tím, že Sněmovna napodruhé smetla ze stolu celý nový zákoník.

Rád by vyšší platy politiků

Stavěl se proti tomu, aby si poslanci nezvyšovali platy. „Zmrazení platů je hloupost,“ pronesl před čtyřmi lety, když se tato otázka řešila. Má vůbec rád všechny vymoženosti. Například lístek na MHD si dlouhá léta nekoupil. „Poslanecký průkaz pro cestování po Praze využívám často,“ přiznal se před lety.

S podezřelým vzděláním děsí právníky

Jako bývalý šéf ústavně-právního výboru Sněmovny diletantstvím přiváděl k šílenství ty, kteří právu rozumějí. „Marek Benda není vzdělaný právník, což je katastrofa,“ rozhořčil se tehdy například exsoudce ústavního soudu Vojtěch Cepl. Benda totiž vystudoval plzeňská práva, ale jako doktorskou práci odevzdal svoji diplomku. Zvětšil jen písmo… Po ostudě se titulu vzdal.

Tohle není vtip!

Když veřejnost letos v květnu naštvala informace, že na vystavené korunovační klenoty na Hradě budou mít politici svůj den bez front, Benda ještě přilil olej do ohně. „Je logické, že Sněmovna má jiné postavení než všichni občané,“ potvrdil tehdy, že se poslanci cítí být nadlidmi.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

petr.cech ( 31. října 2013 18:47 )

To tedy máte být na co hrdá. V souvislosti s vaším příspěvkem jsem si vzpomněl na básničku o jedné paní, která je hrdá a ráda m**á.

petr.cech ( 31. října 2013 18:44 )

Váš odhodlaný boj za Bendu a jeho právo žít na úkor občanů a neposkvrnit svou pověst nějakou prací názorně představují, jak vypadá láska. Ovšem pořád se mi při čtení vašich příspěvků vrací podezření, atekram99 = Benda Marek. Ovšem i sebeláska není nic zavrženíhodného, pokud nepřekračuje meze normality.

atekram99 ( 31. října 2013 11:27 )

Takhle nějak si představuji, že se řvalo, aby byla popravena paní Milada Horáková.

atekram99 ( 31. října 2013 10:58 )

Pokud je mojí vizitkou to, že jsem kroužkovala pana Marka Bendu, tak mám být na co hrdá. Na co mohou být hrdí přispěvovatelé přihlášení pod jménem zadnice nebo serunatebevole si udělá každý sám.

zadnice ( 30. října 2013 16:42 )

5336 Pražanů vykroužkovalo netáhlo Bendu? To je tedy vizitka pražských voličů!!! 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa