Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš, Topky a ODS se zbavíš! Šéf ANO se nebrání jednání: Nejsem padlý na hlavu!

Andrej babiš zapil volební úspěch své strany. A jednáním o koalicích se již nebrání!
Andrej babiš zapil volební úspěch své strany. A jednáním o koalicích se již nebrání!  (Autor: Reprofoto ČT, EPA)
Autor: simao - 
27. října 2013
05:02

Andrej Babiš se včera stal neoficiálním vítězem voleb. Do nepříjemné situace se mu podařilo dostat ČSSD i KSČM, vyšachoval pravicové TOP 09 a ODS. Krátce po volbě ještě tvrdil, že do koalice nechce s nikým. Když ale bylo vše sečteno a podtrženo, svá slova mírnil. Jednání se prý už nebrání. Jaké jsou tedy nyní šance na povolební koalice? I to napověděla včerejší první debata lídrů vítězných stran.

"Já se omlouvám. Pro mě je to stále jiný svět," říkal bezelstně Andrej Babiš během první debaty lídrů stran, které se dostaly do Sněmovny. Spolu s ním pod moderátorskou taktovkou Václava Moravce usedli Bohuslav Sobotka (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Miroslava Němcová (ODS), Tomio Okamura (Úsvit) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL). A Babiš se omlouval, že je v téhle společnosti nováčkem. Jenže zároveň se díky výsledkům voleb stal faktickým vítězem! Právě na něm nyní bude, jak budou vypadat nejbližší povolební jednání o koalicích. Babiš připustil, že je připraven o vládě jednat. Nikoli však s každým.

Během sčítání výsledků ještě Babiš odmítl spolupráci takřka se všemi, především s ODS a TOP 09. Ale také s vítěznou ČSSD a radoval se, že zamezil její možné většinové koalici s KSČM. "Neumím si představit při programu ČSSD, že bychom jí podpořili," tvrdil ještě odpoledne Babiš. Pak se však před debatou lídrů sešlo vedení ANO a situace se změnila. Večer už to byl trochu jiný Babiš. Možnosti na jednání tu prý jsou. Pokud budou všichni rozumní.

Babiš, Topky a ODS se zbavíš

Jednání s TOP 09 a ODS však Babiš dál odmítal. "Skepse veřejnosti vychází z toho, co tady předvedla ta předchozí trojkoalice. Vždyť to bylo šílené. Paní Němcová a pan Schwarzenberg mluví o nestabilitě nových subjektů, které vůbec neznají. Ale to co oni předvedli, bolo neskutočné. To bol horor, co oni předvedli. Nic horšího jsme tady nezažili," motala se místy Babišovi do projevu slovenština. A kníže a Miroslava Němcová jen rezignovaně přihlíželi. Již samotné výsledky voleb pro ně byly dostatečně velkým šokem.

Jak Babiš prozřel, otočil a odmítl předčasné volby

Pro Babiše se mezitím objevila šance na dohodu. "Já si myslím, že pan Bělobrádek, i pak Sobotka i pan Okamura jsou rozumní a já nevidím žádné riziko, proč mluvit o předčasných volbách," uvedl v debatě. Babiš tak naznačil, kdo mohou být jeho noví koaliční partneři. A pokračoval ve své plamenné řeči: "Pane redaktore, já dělám celý život byznys a to je taky kompromis. Vy si myslíte, že když nějaký byznysmen přijde do politiky, tak že jsme úplně padnutý na hlavu? No nejsme. Já si myslím, že uděláme maximum pro to. Proč by měly být předčasné volby?" Pochválil pak především KDU-ČSL a Úsvit, že jejich kampaň neútočila na ANO.

Koalice 111? Rozhodne Babiš

Babiš má díky volebnímu výsledku dobrou vyjednávací pozici. ČSSD je nyní zahnaná do kouta a jednat musí. Šance na oranžovo-rudou koalici s KSČM je pryč. Možné spojenectví se však pro Sobotku a spol. rýsuje jinde. S Babišem a lidovci. Dohromady by tahle koalice dala 111 poslanců! A když se k tomu přidá eventuelní podpora od Okamury... Ostatně i šéf lidovců Bělobrádek v debatě uznal: "Mě logicky vychází vláda s hnutí ANO a sociální demokracií." Že je ANO připraveno zasednout ke kulatému stolu pak potvrdil i jeden z předních Babišových mužů Martin Stropnický. Vyjednávání však teprve začnou. "Sestavení vlády schopné dosáhnout důvěry Sněmovny bude velmi náročné. Situaci bude komplikovat snaha vyloučit z jednání KSČM a velmi problematické bude i obtížně předvídatelné chování Úsvitu," upozorňuje přitom politoložka Vladimíra Dvořáková.

Debata lídrů stran, které získaly více než pět procent hlasů a dostaly se do Sněmovny Debata lídrů stran, které získaly více než pět procent hlasů a dostaly se do Sněmovny | Reprofoto ČT

horstfuxteleshop ( 28. října 2013 09:54 )

fy nic jinecho nesasloušit

horstfuxteleshop ( 28. října 2013 09:53 )

to byt tobše, protože vy byt skurfená česká slodějna

itartas ( 27. října 2013 17:29 )

Nemám slov, jsme tímto totálně v ***i!!! ČR Babišov s.r.o

evelajn3 ( 27. října 2013 14:36 )

Češi si neumí vladnout ted nám bude vládnout slovák :-estébák a komunista

znew ( 27. října 2013 13:53 )

A co nakrad ex president Klaus??Jak je mozne ten jeho balik € v Holandsku, to uz se rychle zapomnelo?? Ten nadelal nesvaru a dale do vseho strka nos.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa