Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Superdebata byla spíš superšaráda! Moravec řádil, politici sázeli hlášky

Autor: simao - 
24. října 2013
23:29

Dvouhodinovka na ČT, označovaná jako předvolební superdebata, se místy zvrhávala na podívanou nejrůznějších žánrů. Groteska však byla nejčastější. Své místo na slunci si vydupal i moderátor Moravec, který politiky peskoval, skákal jim do řeči a strhával pozornost na sebe. Ne vždy se mu to ale povedlo. Třeba ministr dopravy Zdeněk Žák (SPOZ) pár svých hlášek prosadil. Jen pak nechápal, proč se diváci vlastně smějí.

Žákovo ahóóój zastínilo vše

"Ahóóój," zdravil voliče jako zkušený vodák ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák při svém příchodu. Pozornost zaujal ještě několikrát. To když do nebes vynášel ministry, kandidující za SPOZ, a také Miloše Zemana jako vůbec nejlepšího národohospodáře, co máme a známe. A podivoval se nad tím, proč se voliči smějí. Úsměvných situací však bylo více. Mnohdy však šlo o nechtěný žert.

Babiš: Ministra financí bych vzal

Při úporné snaze Andreje Babiše, vysvětlit, proč jeho strana má v programu 2. důchodový pilíř a zároveň tvrdí, že není vůbec potřeba, se diváci ve studiu také usmívali. Ani Babiš to nechápal. Když však měl jmenovat, kdo by byl v jeho vládě ministrem financí, pookřál: "Pokud se jedná o finance, tak bych se obětoval," řekl miliardář. Zároveň se opřel na dálku právě do Zemana, který podle něj nehraje tak úplně fér a napomáhá právě Žákovo SPOZ.

Okamura vysvětloval, proč chyběl v práci

Do úzkých se dostal i Tomio Okamura. A to když se snažil vysvětlit, proč chyběl u 33% jednání senátu. "V prosinci jsem byl nemocný," odvracel šéf Úsvitu dotěrné otázky moderátora Václava Moravce. A do své omluvy zapojil i to, že si na rozdíl od svých kolegů nenechává platit z veřejných peněz zahraniční cesty ani vlastní telefon, na což by ale měl nárok.

One man show Moravce

Samotný moderátor Moravec byl přitom na účastníky debaty pořádně ostrý. Připravil se na ně dobře, předkládal jim řadu údajů a daty podložených faktů. Postupem času však u řady diváků převládal pocit, že až příliš tlačí na pilu a strhává pozornost na svůj vlastní projev. Leckdy nenechal stranické lídry domluvit, skákal jim do řeči a zároveň je peskoval za to, že se nedokáží vymáčknout. Z debaty se tak stala prapodivná přestřelka, ve které se toho o programových tahácích a klíčových návrzích jednotlivých stran dověděl volič pramálo.

Schwarzenberg: Tak zle se tu přece nemáme

Obzory příliš nerozšířilo ani věčné téma spílání Nečasově padlé vládě. Miroslava Němcová však odmítala, že by pravice dělala za uplynulé období jen samé chyby. A že nyní žijeme ve spálené zemi. "Nedovolím, abychom se o svém domově bavili jako o zemi zmaru," reagovala na útoky. "Tak špatně jsme nedopadli," doplnil ji Karel Schwarzenberg. A snažil se zlehčit třeba i korupční skandál kolem ministerstva práce a sociálních věcí, kdy v poutech skončil náměstek ministra Drábka Šiška. Také kníže přitom pobavil obecenstvo: "Je pravda, že pan ministr Drábek příliš věřil svému náměstku Šiškovi. To se každému stane v životě, že věří někomu, kdo si to nezaslouží. Ale o řádění nemůže být řeč," konstatoval lakonicky šéf TOP 09.

Celou superdebatu jsme sledovali on-line. Další zajímavé hlášky a také spoustu postřehů politických komentátorů najdete na dolním odkazu

4858 ( 25. října 2013 16:37 )

Hovno tě k tomu Nečas dohnal-to tvůj mozek-s tím se nic nedá dělat

4858 ( 25. října 2013 16:35 )

Taky to říkám Komunisti syfilída 20.století,která bohužel pokračuje dál-zastavit

uzjsemtudlouho ( 25. října 2013 14:49 )

Která politická strana není řízena kmotry? Která a v čem je lepší než ODS, pro upřesnění která a v čem je tak podstatně lepší než ODS aby zároveň negativa oné strany to lepší neanulovala?

uzjsemtudlouho ( 25. října 2013 14:44 )

Nějaký relevantní důvod pro tento kontraproduktivní čin můžete uvést, prosím?

uzjsemtudlouho ( 25. října 2013 14:43 )

Není z jiné planety. Pouze je inteligentnější a vzdělanější než běžný účastník bulvárních diskuzí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa