Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z igráčka je estébáček: Antikampaň naštvala Babišovce i výrobce legendární hračky

Obrázek igráčka v uniformě, převlečeného za "estébáčka", je další částí antikampaně proti Babišovu hnutí ANO
Obrázek igráčka v uniformě, převlečeného za "estébáčka", je další částí antikampaně proti Babišovu hnutí ANO  (Autor: Facebook, archiv Blesku)
Autor: simao - 
24. října 2013
15:33

Děti "zápaďáků" si hrály s legem, u nás se však objevil jiný fenomén. Legendární hračkou, kterou doma měla řada rodin (a dodnes možná ještě má) byl igráček. Ten však nyní navzdory svým výrobcům vyrazil do předvolebního boje. Jen se z něj stal "estébáček". Narážející na kauzu kolem Andreje Babiše a jeho údajné spolupráce s StB, proti čemuž se lídr hnutí ANO usilovně brání.

"Protože si Češi rádi hrají, nechali jsme pro naše voliče vyrobit malý dárek," stojí na falešném plakátu hnutí ANO, který se šíří po sociálních sítích. Nevinná slova však doplňuje několik útoků. Z oficiálního hesla strany "ANO, bude líp", se stalo heslo "ANO, bylo líp". A především - hlavní postavou téhle kampaně proti Andreji Babišovi je igráček, oblečený však tentokrát v uniformě za "estébáčka". Babiš se přitom kvůli údajné spolupráci s StB dokonce i soudí - na Slovensku s historiky z Ústavu paměti národa, který Babiše uvedl jako agenta státní bezpečnosti. Šéf ANO však tvrdí, že neprávem. 

"Znovu opakuji, nemám žádnou estébáckou minulost, nespolupracoval jsem, nic jsem nepodepsal, byl na mě veden svazek bez mého vědomí," uvedl Babiš i na nedávném chatu se čtenáři Blesk.cz. Přesto byl během předvolební kampaně právě kvůli tomuto spojení hned několikrát terčem útoků. Estébáček je posledním z nich. Babiše jistě nepotěšil, hnutí ANO však tenhle obrázek nechce těsně před volbami příliš řešit.

ANO:Po autorovi nepátráme, soustředíme se na sebe

"V žádném případě nejde o produkt hnutí ANO, od ´díla´ se jednoznačně distancujeme. Jedná se pravděpodobně o další produkt antikampaně, která je velmi ostře proti hnutí ANO vedena," sdělila Blesk.cz tisková mluvčí ANO Radka Burketová. Na otázku, zda za autorstvím mohl být namísto běžných internetových vtipálků někdo z politických konkurentů, odpověděla: "Autora neznáme a ani po něm nepátráme. Vnímáme, že z hnutí ANO má spousta stávajících politiků a ´politických podnikatelů´ obavy. Kdybychom ale vnímali každý útok proti nám, tak bychom už nevnímali nic jiného." Po zadavateli tak strana pátrat nehodlá a útočné protiakce nepřipravuje. "Soustředíme se na voliče, nikoli na konkurenční strany," dodala mluvčí.

Výrobce: Zneužitý igráček

Také výrobce hračky dává od tohoto obrázku ruce pryč. V oficiálním vyjádření uvedl, že "se jednoznačně distancuje od předvolební kampaně. Zneužití dobrého jména legendární hračky igráček odmítá." Historie výroby igráčka přitom sahá do roku 1976, ovšem v roce 1989 se přestal vyrábět. O jeho vzkíšení se zasloužila firma EFKO z Nového Veselí, která výrobu obnovila v roce 2010. "Těm, kdo připravují podobné politické antikampaně, by pak firma ráda sdělila, že se zneužitím igráčka tímto způsobem rozhodně nesouhlasí," dodala tato společnost, která prý obecně dbá na naprostou apolitičnost svých hraček, primárně určených pro děti.

Po sociálních sítích začal kolovat další obrázek z antikampaně proti Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO Po sociálních sítích začal kolovat další obrázek z antikampaně proti Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO | Facebook

aluman ( 25. října 2013 12:32 )

Kdyby mluvila za sebe, musela by přiznat, že žije v cizině a nebude volit jelikož je tak blbá, že neví jak by to měla udělat...

doktorka6 ( 25. října 2013 06:19 )

abvydavatelstvi:Jenom si všichni uvědomte jakým způsobem někteří politici získali tituly z vysokých škol.... vždyť jsou Dutí a neschopni jako pařezy .... Ale pan Babis má nejlepší zahraniční školu a velmi kvalitní vzdělání i zkusenosti a praxi .... pravdu má i v tom že stát se musi řídit jako firma.... aby prosperoval a zbytečně se s ničím neplytvalo..... PLETE SE - firma se řídí tak, aby se za všech okolností dosahovalo ZISKU To už tu bylo, pan Klaus zavedl tuto novinku a také tvrdil, že neexistují špinavé peníze! Kam to došlo víme...Zisku bylo dosaženo, ale do soukromých kapes!! Stát=vyznačené území a vněm žijící obyvatelstvo. Nějak se na to obyvatelstvo zapomělo...Tak, že stát (nejvyžší instance) by měl delegovat co nejvíce pravomostí a rozhodování na obyvatelstvo. Je zde jeden předpoklad a to, že obyvatelstvo (myslím tím čestné a pracovité lidi) o to budou stát, budou se sdružovat do občasných sdružení a hospodařit co nejvíce na místních urovních. Už se to začíná dít: www.zmena.cz Vzchopte se, nedejte na plané sliby, jinak po vás po volnách ani pes neštěkne. Nedejte na ,,průzkumy,, a dejte své hlasy obyčejným lidem co pro vás už roky pracují na místních urovních státu.

aluman ( 24. října 2013 22:46 )

Jedině lidé na inteligenční úrovni desetiletého dítěte ho mohou volit... Jak už jsem psal, můj patnáctiletý vnuk jen díky logice rozebral Babiše, jeho hloupá hesla, zjevné lži a průhledné řečičky na nepotřebné náhradní díly

satanklaus ( 24. října 2013 22:41 )

..., když někdo ani nepochopí otázku

abvydavatelstvi ( 24. října 2013 20:15 )

Odpověď je osmá dole .... nebudu to psát dvakrát .....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa