Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Voliči prý touží po spasiteli: Okamura však nabízí populismus a šovinismus, píší Slováci

Tomio Okamura během předvolebních mítinků vyniká útočnou rétorikou
Tomio Okamura během předvolebních mítinků vyniká útočnou rétorikou  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, Petr Novotný)
Autor: simao, ČTK - 
22. října 2013
16:00

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura to během předvolební kampaně pořádně schytal. A to od Slováků List SME totiž napsal, že Okamura hájil v minulosti rasisty a nacionalisty, voliče se pak snaží přítáhnout nacionálním populismem a šovinismem.

"Tím, že je rasističtější než ostatní, u svých přívrženců kompenzuje vlastní původ, který by jinak mohl právě tento typ voličů odradit," tvrdí na adresu Okamury, známého svou útočnou rétorikou, dnešní slovenský deník SME. Česko-japonský podnikatel však jakákoli nařčení z rasismu odmítá. Sám se narodil v Tokiu a jeho otec má japonsko-korejský původ. SME se však údajně nenechává zmást. Okamura podle Slováků v minulosti hájil rasisty a nacionalisty. A také prohlásil, aby si Romové vytvořili vlastní stát.

SME: Spasitel Okamura a zoufalost voličů

Šéf hnutí Úsvit je pak podle slovenského listu především důkazem toho, že velká část českých voličů touží po nějakém spasiteli. A při jeho marném hledání sahá po stále extrémnějších nabídkách. "Tato část voličů je už tak zoufalá, že se vzdává i vlastních dřívějších předsudků týkajících se 'cizích' či v rovnostářské české společnosti hluboce zakořeněné nedůvěry k bohatým podnikatelům," soudí komentátor SME.

Okamura stupňuje výzvy k odvážné změně

Okamura přitom patří patrně k nejpopulárnějším lídrům kandidujících uskupení. Hnutí Úsvit přitom Okamura založil v květnu 2013. Vyzývá k "dovážné změně" a do české politiky chce přivést více prvků přímé demokracie. Třeba skrze referenda a odvolatelné politiky. Jeho hnutí však také poskytlo místo na kandidátce šéfovi VV Vítu Bártovi, kterého Okamura považuje za schopného politika. Na rozdíl od jiných. "Po 20 letech vidím zemi, která nemá ani fabriky, ani suroviny a je zadlužená až po uši, za dobu, kdy se vystřídali u vlády ODS, ČSSD, lidovci, zelení a různí další. Mě to nenechává v klidu," hřímá Okamura ze svých mítinků podobně, jako včera v Bystřici pod Hostýnem.

Do koalice prý nechce

Okamura přitom tvrdí, že stávající politici se programu jeho strany bojí jako čert kříže. Roli spasitele však nepřijímá, přímo do vlády (zatím) nechce. "Do žádné vládní koalice nepůjdeme - pouze podpoříme vládu jakékoli koalice, která podpoří náš návrh," uvedl Okamura pro novinky.cz během spekulací o tom, jak bude vypadat povolební spolupráce jednotlivých stran.

satanklaus ( 23. října 2013 18:16 )

aluman

satanklaus ( 23. října 2013 18:15 )

Jsi-li chytrej, nebudeš věřit ani jemu ani jim.

satanklaus ( 23. října 2013 18:13 )

Ten je nebezpečnej leda tak sám sobě a případnejm volům co ho zvolej

satanklaus ( 23. října 2013 18:12 )

To jsem netušil, že česká země potřebuje populistickýho ukecanýho šaška s teatrálníma gestama odkoukanýma od jednoho prodavače motivačních cédéček, kterej se navíc plácá ve svejch ujetejch nereálných představách

tomf112 ( 23. října 2013 17:08 )

Hlavně že slováci mají jasno ve své politice! Okamura je, přesně to, co česká země potřebuje. Někdo by jim měl vysvětlit význam slov "šovinismus" a "populismus". Tyhle "chytré hlavy" které jsou sami na tom bídně mne opravdu ale opravdu vytáčejí. Hrozné toto.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa