Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Schwarzenberg se vyslovil pro koalici s ČSSD: Chystá druhou opoziční smlouvu?!

Spolupráce s ČSSD po volbách je možná, vzkázala skrze Karla Schwarzenberga voličům TOP 09
Spolupráce s ČSSD po volbách je možná, vzkázala skrze Karla Schwarzenberga voličům TOP 09  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
17. října 2013
17:13

Koalice se sice uzavírají až po volbách, lídr TOP 09 Karel Schwarzenberg však v Týdnu přece jen nastínil, jak by to u nás po 26. říjnu mohlo vypadat. Jeho partaj bojuje o pozici nejsilnější pravicové strany, pokud by však s někým měl po volbách uzavřít koaliční dohodu, byla by to prý levicová ČSSD! Otázkou je, zda kníže nepřestřelil. Tohle by někteří mohli považovat za podvod na voliče. Podobný, jakým pro mnohé byla opoziční smlouva.

Jako opoziční smlouva vstoupil do české historie nečekaný pakt, uzavřený po předčasných volbách v roce 1998. Umožnil vládnout menšinové levicové vládě Miloše Zemana za tichého přikyvování pravicové ODS. A někteří to brali jako podraz na voliče. Jenže historie se může zopakovat. Jen v trochu jiném provedení. Do hlavních rolí mohou být obsazeny TOP 09 a ČSSD! Vír spekulací totiž roztočil Karel Schwarzenberg.

Schwarzenberg: Koalice jedině s ČSSD

ODS je tentokrát ze hry. Po pádu Nečasovy vlády a kauze Nagyová utrpěla těžký direkt, ze kterého se stále oklepává. "Pravicový" prapor tak tentokrát nese Schwarzenbergova TOP 09. Jenže má to háček. Sám kníže tvrdí, že Topka není pravicovou stranou! Ale že je stranou konzervativní. Jako by slovo "pravice" bylo po událostech kolem Nečase prokleté. Minulou vládu přitom táhly ODS a TOP 09 společně. Jenže tohle "manželství" skončilo v troskách podobně, jako vztah Petra Nečase s Radkou Nečasovou. Pravicové strany se rozkmotřily a vyčítají si navzájem chyby minulé vlády. A lídr Topky Karel Schwarzenberg nyní bez obalu říká říká: "Jediná realistická možnost vytvořit koalici je se sociální demokracií," uvedl pro časopis Týden. Mnohé tak překvapil.

Sobotka: O spojenectví neuvažujeme

Je přitom s podivem, že by se TOP 09 a ČSSD dokázala dohodnout. Programy mají dosti různé. "No, měli bychom strašné střety. Ale k vytvoření koalice musí vždycky každá strana ustoupit a přijmout kompromis," vysvětluje však kníže. Obě strany si přitom již jednou spolupráci vyzkoušely. A to v rámci Prahy, kdy společně ovládly pražský magistrát. Bude se stejný scénář opakovat i v celonárodním měřítku? "Kolaboraci" s levicí již v minulosti odmítli místopředsedové TOP 09 Gazdík a Kalousek. A dnes to opět učinil i šéf ČSSD Sobotka: "S ODS a TOP 09, které nesou odpovědnost za marasmus uplynulých tří let, jakoukoliv vládní spolupráci vylučujeme," řekl ČTK.

Svá slova pak mírnil i Schwarzenberg. Koalice podle něj v tuto chvíli připadá v úvahu "pouze z hlediska očekávaného zisku mandátů", ale reálná prý není. "Zaprvé ji výslovně zakázal prezident Miloš Zeman. Zadruhé bych nesouhlasil s tím, aby byla TOP 09 v pozici slabšího koaličního partnera. A zatřetí je třeba říci, že naše programy se natolik liší, že by ČSSD musela dělat takové kompromisy, se kterými by rozhodně nesouhlasila," uvedl v dodatečném prohlášení šéf TOP 09.

elninno ( 18. října 2013 18:43 )

Karel 5,Cechocizinec,receny nenazrany. Na to uz nejde nic rikat,jak to tehdy bylo za stryca Jendy Zizky[vyhazet z oken,nevim]. Hlavne ne z prizemnich.

elninno ( 18. října 2013 18:38 )

Velmi vystizne,akorat,to bude mnohem drive,nez zase Praotec ,nekde objevi krasnou urodnou zemi,a k tomu pqr darebaku,aby ji zase mohli rozkrast. Je to des,vse jsme meli,vse jsme umeli,a vse jsme zahodili-to je umeni,cili Co Cech,to umelec. utlacovani,chudi obcane spojme se!!!!!!!!!!!!!!!!!!

vary ( 18. října 2013 14:14 )

Já to říkám pořád, že TOP 09 jsou bestie. Koalice se socanama, proč ne rovnou s komoušema.

cipisek134 ( 18. října 2013 14:12 )

cipisek134 ( 18. října 2013 14:11 )

20122013:

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa