Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Kovanda o kauze Nagyová: Rozkaz k sledování přišel z nejvyšších míst!

Autor: shp - 
11. října 2013
19:39

Šéfovi Vojenského zpravodajství Milanu Kovandovi se rozpletl jazyk! Rozpovídal se o kauze sledování někdejší manželky Petra Nečase Radky. Podle něj přišel rozkaz k špionáži z těch nejvyšších míst!

Nečasovou chtěla podle žalobců sledovat bývalá šéfka kabinetu Nečase Jana Nagyová (nyní Nečasová) a údajně tím zneužila zpravodajce k osobním zájmům. Kovanda tvrdí, že zpravodajci prověřovali závažné informace a plnili své úkoly správně.

Nečasová jako hrozba státu

Kovanda nastupoval na VZ jaké šéf loni k 1. listopadu a dva měsíce před tím se seznamoval s úřadem. Operativci podle něj na úkolu ohledně Nečasové již pracovali a považoval jej jako zadání "z nejvyšších míst týkající se hrozby vůči státu". Kovanda Nagyové předával výsledky sledování, ale odmítá, že by se dopustil něčeho nezákonného.

Probudila se ve mně vojenská krev

„Na schůzkách mi řekla (Nagyová), že má premiér obavy, že se někdo motá kolem paní Nečasové, hrozí tam nějaké nebezpečí a po Vojenském zpravodajství se chce, aby to potvrdilo, nebo vyvrátilo,“ řekl Kovanda. „Jestliže mi řeknou, že nemají důvěru v nikoho jiného, tak se ve mě probudí vojenská krev a pýcha a hrdost na organizaci. Že něco hrozí a je to na premiérovu manželku, tak je to prostě potencionální hrozba a pak to vnímám jako hrozbu pro tento stát,“ dodal.

Podezření ze zneužití pravomocí

Policie ale Kovandu podezírá, že zneužil svou pravomoc, když jako nový šéf VZ loni údajně umožnil sledování. Nagyová, která se po nedávném sňatku s expremiérem nyní jmenuje Nečasová, čelí obvinění kromě zneužití VZ také z podplacení třech bývalých poslanců za ODS. Kriminalisté tvrdí, že usilovala kvůli vztahu s Nečasem o jeho rozvod, a kvůli tomu nařídila sledování. Odehrálo se prý bez vědomí ministra obrany a domluvila se kromě Kovandy také s dřívějším šéfem VZ Ondřejem Páleníkem a pracovníkem zpravodajství Janem Pohůnkem, kteří jsou v kauze také obvinění.

Jsem voják, ne gauner

Kovanda je překvapený z tvrzení žalobců a zakládá si na své dosud zhruba třicetileté službě v armádě. Od roku 2003 byl ve vedení prostějovské 601. skupiny speciálních sil, později se účastnil vojenských akcí v Afghánistánu. „Byl jsem vychovaný v duchu, že rozkaz se rovná zákonu. Jsem hlavně voják, ne gauner,“ uvedl.

Radši bych šel do Afghánistánu

Když ho v červnu policie zadržela, byl prý v šoku. "Kdybych si mohl vybrat, tak okamžitě bych šel radši na tu nejhorší základu v afghánských horách a bojovat. Pořád jsem nemohl věřit, že jsem udělal něco špatného,“ popsal Kovanda. Dostal prý zprávu, že má přijít na ministerstvo obrany. Tam již na něj čekalo několik policistů a také olomoucký státní zástupce Ivo Ištvan, který kauzu dozoruje.

salto ( 14. října 2013 08:05 )

Nezastávám si nikoho, ale jestliže šéf Vojenského zpravodajství neví kdo mu dává rozkazy, tak je biďto dement nebo v tom jede s nima. Pokud ta vyšlochtaná rajda zjistila, že ji šéf VZ poslouchá na slovo, tak se nedivte, že toho zneužila

hejhej ( 13. října 2013 16:35 )

Nejen ODSáci, ale i TOPáci přihlíželi, co všechno si dovoluje Nagyová. Nečas pak musel plnit příkazy TOPky. Tyto dvě hloupé strany to nazývají politickou loajalitou.

komentator ( 13. října 2013 15:26 )

Všichni museli poslouchat přihlouplou kantýnskou Nagyovou. I ten přerostlej politickej trpajzlík Nečas. Z jakého titulu jmenoval Nečas pologramotnou kantýnskou Nagyovou do vysoké funkce na Úřadě vládě, když neměla vysokou školu a praxi v daném oboru? proč nic nepodnikli proti tomu bordelu na Úřadě vlády jiní vysoce postavení odéesáci např. šéfka Sněmovny Němcová nebo statutární místopředseda Nečase Kuba? Odpověď je jednoduchá. Byli si vědomi toho, že by riskovali velký konflikt s Nečasem, kdyby kritizovali jednání přihlouplé a arogantní kantýnské Nagyové!!

komentator ( 13. října 2013 15:19 )

Přihlouplej Rudypták zřejmě neví, že za Nečase zde vládli kmotři z ODS a pravicová justiční mafie, která šla po krku odpůrcům Nečase!! Copak nevíš blbečku Rudý ptáku jak dopadl p.Randák, který poukázal na řádění kantýnské Nagyové, která plně ovládala Nečase? Ty nevíš přihlouplý rudýptáku, že za kritiku Nagyové a za kritku Nečase- p.randák poukázal na neoprávněně vyplácené statisícové odměny pro Nagyovou schvalované Nečasem (premiér dotoval svojí kuběnu ze státní kasy)- podal Úřad vlády trestní oznámení na p.Randáka? Vzpamatuje se retarde!!!

kacpa ( 13. října 2013 11:18 )

Čím se živíš itartasko?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa