Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Klaus dostal stejnou medaili jako Horáková a Havel: Za boj proti komunismu

Klaus dostal stejnou medaili jako Milada Horáková
Klaus dostal stejnou medaili jako Milada Horáková  (Autor: ČTK)
Autor: ljš - 
10. října 2013
12:49

Miladu Horákovou komunisté popravili, Václava Havla věznili a Václavu Klausovi dopřáli nejen studium, ale i práci v prognostickém ústavu. Přesto jsou podle americké organizace Victims of Communism Memorial Foundation všichni tři bojovníci proti totalitě.

"StB na něj vedla signální svazek, tedy hlídala si ho a věděla o něm, jako konec konců o všech z prognosťáku. Klaus nepodepsal Chartu 77, ani Několik vět, jako někteří jeho kolegové. Přesto věřím, že Klaus nemá rád komunismus. Jenomže když šlo o to, projevit veřejně svojí odvahu, mlčel jako většina," napsal pro server iDnes.cz ředitel neziskovky Post Bellum, která připravuje projekt Příběhy 20. století.

Jako bojovník proti totalitě Klaus ostatně nevystupoval ani po revoluci, kdy prolomil nepsaný zákaz zvát na Hrad předsedu KSČM a projevoval ekonomické sympatie vůči Číně nebo Rusku, kde jsou lidská práva systematicky porušována.

Přesto Klaus ve Washingtonu Trumanovu-Reaganovu medaili s díky přijal a zařadil se tak po bok nejen Havla a Horákové, ale také třeba papeže Jana Pavla II. nebo polského exprezidenta Lecha Walesy.

"Komunismus nesmí být zapomenut. Tragédie, které jsou s ním spojené, nesmějí být marginalizovány, nesmějí být politicky korektně dezinterpretovány, ne-li dokonce omlouvány, nesmějí být považovány za neopakovatelný výstřelek, ke kterému došlo více méně náhodou," řekl ve své děkovné řeči.

honzase ( 15. října 2013 12:21 )

Medaile Dnes požádám organizátora Velké pardubické, aby mi zaslal medaili. V širším slova smyslu si ji zasloužím, neboť jsem v bezpečí televizní obrazovky fandil Váňovi. (Václav Klaus si prý medaili za boj s komunismem zaslouží, neboť s ním bojoval v “širším slova smyslu”. ) http://jansedlacek.wordpress.com/2013/10/15/medaile/

zdrclamrdka ( 13. října 2013 12:16 )

Havla nech spát, ten si svoje splnil a že to ostatní pohnojili, za to on nemůže, ty rudý vymaštěný střevo.

rudyptak48 ( 12. října 2013 12:14 )

Já Kluase také nemám rád, hlavně pro to, že založil tu křiváckou ODS, že uveřil a podoroval Koženého a že provedl poslední amnestii. Bohužel to není nic proti tomu, co nám zavařil Havel. Jeho činy neodpovídaly jeho prohlášením. Místo pravdy a lásky zasel do našich myslí závist a nenávist. Zde jsou protesty oprávněné. I když Klaus sám proti komunizmu nebojoval, ocenil alespoň několik lidí, kteří tak činili. Na rozdíl od Havla, který dával vyznamenání a medaile jen svým známým.

ascharad ( 10. října 2013 23:01 )

Havel a Klaus, dva co jimi národ tak opovrhuje.

ascharad ( 10. října 2013 22:59 )

Myslim, že Klaus je z toho vykulený víc jako oni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa