Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Neoficiální hymna KSČM: Sametová revoluce byla podvod, my máme svědomí i ruce čisté

Foto z demonstrace na podporu komunistů
Foto z demonstrace na podporu komunistů  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
9. října 2013
07:00

Metelesku blesku, zaklíná voliče pravicový blok Hlavu vzhůru. Nepříliš úspěšně. To levicová KSČM trhá v předvolebních průzkumech rekordy. A taktéž s písní na rtech. Za její neoficiální hymnou by se totiž dal považovat song z dílny písničkáře s řeckými kořeny, který spílá údajně lživé a podvodné sametové revoluci. A tvrdí, že komunisté mají čisté ruce, svědomí i cíle.

Pějme písně dokola, řekli si před volbami různí straníci i přívrženci stran, ucházejících se o úspěch v předčasných volbách. A tak přišlo Bobošíkové hnutí Hlavu vzhůru s popěvkem "Metelesku blesku, pojďme pomoct Česku", který se znelíbil oblíbenému herci Zdeňku Svěrákovi, zatímco Tomio Okamura si vzal na pomoc rovnou osvědčené duo Evu a Vaška. Na neoficiální volební hymnu komunistů pak aspiruje píseň česko-řeckého písničkáře Statise Prulalise "Komunisté, to je jisté".

"Zpívali nám vyvolení sametovou řečí a podveden jsem zpíval hymnu též. Láska, pravda, řeči, sliby o štěstí, zůstaly nám v kapsách jen klíče z náměstí," zpívá písničkář Prusalis, který přicestoval z Řecka do Československa ještě před revolucí. Naráží na negativní vnímání toho, co se u nás po sametové revoluci dělo - tunely, nepříliš úspěšné vlády... "Co si ještě národ líbit dá... neslibujem lidem žádný ráj. Ruce máme stále čisté, svědomí i cíle, my jsme ti, co slaví První máj," zní v téhle písni s podobně "hitovým" potenciálem, jako výše zmíněná předvolební dílka.

Tož, Milošu, jak

Není to však poprvé, co se Statis Prusalis rozhodl zanotovat svou předvolební podporu. Naposledy takhle pěl pro Miloše Zemana a jeho Zemanovce. Střet zájmů v tom však nevidí. "Mám rád komunisty a mám rád Zemana," říká zpěvák pro server Novinky.cz. Takhle v předchozím hitu podporoval Zemana. A vzpomínal na jeho legendární autobus Zemák, kterým objížděl republiku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zabibol ( 10. října 2013 08:00 )

Mladý soudruhu, oni koncentrační tábory za II.světové války taky nebyly. Že. O těch komunistických se asi zmiňovat nemá cenu. Jinak i do spřátelených socialistických států byla potřeba tzv. výjezdní doložka. Tu také nedostal každý. No a potom na hranicích(zadrátovaných ostnatým drátem, a drátem s el. proudem)vás milí celníci se spřátelených soc. států okradli o všechno co jste si ve spřátelené soc. zemi koupili.

itartas ( 9. října 2013 19:43 )

...žádná republika ostnatým drátem obehnaná nebyla a i dnes mantáku, když překročíš hranice na jiném místě než je k tomu určené a vylapají tě a na vyzvání nebudeš stát, ale budeš prchat, taky tě zastřelí jako psa.

zabibol ( 9. října 2013 19:12 )

Nejhorší jsou mladí komunisté, kteří nás poučují, jak byl socializmus dobrý a sami ho nezažili. Ještě stále mně nikdo nevysvětlil proč byla republika obehnaná ostnatým drátem a lidi stříleni na hranicích jak zvěř, když tady bylo tak dobře.

rumovapalice ( 9. října 2013 13:09 )

rumovapalice ( 9. října 2013 12:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa