Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Žil stylem »sex, drogy a rokenrol«, teď vede KDU-ČSL! Bělobrádek (36): Potraty? Ne! Gayové? Ano!

Autor: Jan Exner - 
10. října 2013
05:10

Chce lidovce, kteří v minulých volbách úplně propadli, vrátit do Sněmovny. Šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek (36) ještě nedávno žil bouřlivě. Teď kritizuje Nečasův románek, odmítá potraty, ale neodsuzuje homosexuály.

Ještě nejste tak úplně známá osobnost. Má cenu vás představovat? Opravdu věříte, že vaše strana bude opět na výsluní?

Věřím. Dlouhodobě nás k tomu předurčuje například to, že jsme uspěli v krajských volbách. A i to nás naplňuje optimismem.

Čím chcete voliče oslovit?

Jsme jediným opravdovým představitelem křesťanské demokracie. A v posledních volbách v Německou se ukázalo, že má křesťanská demokracie co nabídnout. My se chceme inspirovat právě u CDU-CSU. I u nás je třeba dbát na zodpovědnost i solidaritu. Že stát nesmí podvazovat podnikání, ale naopak mu pomáhat, že je ale také třeba sociální soudržnost. Jsme alternativou pro ty, které zklamal neoliberální přístup Nečasovy vlády, ale nechtějí volit ČSSD nebo komunisty. A navíc nejsme neznámou stranou, máme dlouhou historii.

Jste zastánci církevních restitucí. Souhlasíte s nimi v současné podobě?

My ve vládě, která je schválila, nebyli. Pro nás nejsou otázkou politickou, ani náboženskou, ale právní. Jestliže Ústavní soud rozhodl, že církevní restituce mají být, tak být mají. Já jsem rád, že došlo k dohodě mezi státem a církvemi, že stát přestane platit církvím náklady, dojde k odluce církve od státu, a církve budou hospodařit samy. O výši restitucí ale rozhodla Nečasova vláda.

Ale z principu s nimi souhlasíte?

Co bylo ukradeno, má být vráceno.

Nevadí vám, že byly schváleny v době krize, kdy se stále více lidí dostává do nouze?

Tady to vypadá, jako by nikdy nebyla vhodná doba. Důležité je si uvědomit, že restituce je balík peněz, který se bude vyplácet každý rok v desítkách let. V rámci státního rozpočtu to nebude částka zcela zásadní. A navíc spousta těch peněz půjde do zdravotnictví, do školství, do sociálních služeb. Vzniknou díky nim nová pracovní místa. Naopak to může rozhýbat ekonomiku.

Jste praktikující katolík?

Ano, ale až od 27 let. Do té doby jsem žil trochu divokým životem – sex, drogy a rokenrol. To byl můj životní styl. Teprve pak jsem se dal na pravou víru.

Žijete podle desatera?

Desatero není přikázání, jak je špatně překládáno, ale spíše doporučení. Každý někdy selže, každý udělá chybu, každému se něco nepovede. Jde ale o to, aby věděl, že to nebylo správné. Že to správné vidí před sebou a směřuje k tomu. Nikdo ale není dokonalý.

Jistý praktikující katolík, nedávno ještě premiér, desatero nedodržoval. Co si o »smilnění« pana Nečase, který stál nemálo peněz daňové poplatníky, myslíte?

Ono ho křeslo stálo to, že jeho sekretářka a partnerka úkoluje tajné služby, které spadají pod něj. A to je problém. Byl to skandál, který skončil tak, jak skončit měl.

Proč vaše billboardy připomínají kvůli velkým slunečnicím reklamu na olej?

Billboard je od toho, aby zaujal, a jestli zaujal, pak je to dobře.

A proč zrovna slunečnice?

Protože má žlutou barvu, to je naše korporátní barva. A protože je to rostlina, která jde v určité fázi pořád za světlem, má tu tendenci vidět energii, kterou dostává, a je užitková. Není jen krásná, ale přináší užitek.

Jaký máte postoj k homosexualitě?

V naší straně jsou také homosexuálové. My nikoho nesoudíme, ale domníváme se, že podpořit je třeba rodiny s dětmi. A pokud jde snahu umožnit výchovu dětí homosexuálními páry, k tomu není důvod, myslím, že dítě má právo na otce i matku.

Dříve někteří vaši zákonodárci, zejména pan Karas, aktivně bojovali za zákaz interrupce. Není váš postoj s odstupem času liberálnější?

Podle mě je lidský život hoden ochrany od početí po přirozenou smrt. To je jednoznačné, proto odmítáme i euthanazii. Je však třeba pomoci tomu, aby dítě nebylo sociálním problémem. Aby budoucím maminkám, kterým hrozí složitá sociální situace, někdo pomohl, aby dítě donosily. Aby je gynekolog, partner či třeba rodič netlačil k potratu.

Co dělat, aby umělých potratů bylo méně?

My chceme podporovat takovou cestu, aby dítě mohly donosit, případně ho dát k adopci, využít babyboxu nebo podstoupit utajený porod. Zkrátka využít všechny možnosti, aby každé dítě, které nemusí odejít ze života, tady zůstalo. Každý život je dar.

Jste pro úplný zákaz interrupce nebo jen pro jeho maximální omezení?

Na to je třeba celospolečenská diskuse. Mnoho lidí to bere jako chirurgický zásah typu odebrání mandlí. Přitom jde o integrální zásah do ženy, pro ni to není žádná radost. Je potřeba zajistit, aby co nejméně lidských životů takhle končilo. Usilujeme o co nejvíce prevence, a také, aby co nejvíce těhotných žen, které už v nějaké obtížné situaci jsou, děti donosily. Ta represe je pro nás teď nerealizovatelná. Nyní jde o to, aby bylo lidem vysvětleno, že nejde o NĚCO, ale o lidskou osobu.

Pavel Bělobrádek (36)

  • Věk: 36 let
  • Vzdělání: Veterinární a farmaceutická univerzita Brno, Vysoká škola Cevro institut
  • Povolání: Veterinární lékař, politik
  • Největší skandál: Podle jeho slov ve 13 letech poslouchal Orlík
  • Rodinný stav: Ženatý, syn Josef (1,5 roku)
  • Oblíbená kniha: Sestra od Rosamundy Luptonové
  • Oblíbený film: Kmotr
  • Oblíbené jídlo: Téměř vše
  • Oblíbená hudba: Dobrá
  • Životní motto: Život jako služba

Co také slibuje KDU-ČSL

✔ Obnovení společného zdanění manželů.

✔ Zvýšení ochrany občanů před lichvou, zákaz půjček s úrokem nad 20 % RPSN.

✔ Zajištění práva rodičů na umístění dítěte do mateřské školy od 3 let.

✔ Povinnost majetkového přiznání pro lidi, kteří v jednom roce nabudou majetek nad 10 milionů Kč.

✔ Brzké prosazení zákona na ochranu oznamovatelů korupce.

maryfox ( 22. října 2013 15:00 )

Těch 27 let je magických. Bělobrádek se dal víru a Zeman na kouření. Oba pak pochopili, že mlátit prázdnou slámu v politice je snazší než smysluplně pracovat.Zemanův konec by měl mladšího politika dostatečně varovat.

joey21 ( 15. října 2013 23:13 )

NEZAPOMÍNEJME: http://nezavisly.com/politici-nam-lzou-aneb-sundejme-si-ruzove-bryle/ a z KDU... pochází Kalousek tak přemýšlejte...

wenzelova ( 13. října 2013 19:15 )

Pan Bělobrádek je důvěryhodný , nezkorumpovaný politik s dobrými názory. KDU-ČSL stranou s realistickým programem, který hledí do delší budoucnosti než jedno volební období. Volím KDU-ČSL.

pepaschweik ( 12. října 2013 10:41 )

Lotrů bychom měli spílat takovým, co něco provedli. Kalouska bych se nezastal. Ale Bělobrádek? Jestli něco vyvedl, tak to tu napiš.

pepaschweik ( 12. října 2013 10:39 )

Mlátil lidi?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa