Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zdeněk Svěrák to schytal za metelesku blesku: Podle Macka podlehl blbitidě!

Svěrák, který se pere za spojení metelesku blesku s Bobošíkovou, to pěkně schytal od Macka!
Svěrák, který se pere za spojení metelesku blesku s Bobošíkovou, to pěkně schytal od Macka!  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
3. října 2013
15:33

Oblíbený herec Zdeněk Svěrák se dostal pod palbu kritiky. A to poté, co se ozval proti použití popěvku "metelesku blesku" v poněkud infantilní volební hymně bloku Hlavu vzhůru, za kterým stojí Jana Bobošíková. Že si Svěrák na tuto hlášku chce vymoci nárok u soudu, se však řadě lidí nelíbí. Podle exposlance Macka dokonce podlehl Svěrák "blbitidě".

Svěrák blok Hlavu vzhůru za použití hlášky "metelesku blesku", která se objevila v legendární komedii "Marečku, podejte mi pero", zatím nežaloval. Zvažuje to, ovšem nikoli kvůli výdělku. Případné peníze ze sporu vytěžené chce předat Centru Paraple. Přesto to za svůj přístup schytal z řady stran.

"Nenažraný" rebel Úlehla a jeho předvolební hit

Předvolební song přitom nazpíval bývalý člen ODS Tomáš Úlehla, exposlanec, který neblaze proslul vyjádřením, že ze 39 tisíc nevyžije a že si zaslouží více. Nyní kandiduje za blok Bobošíkové ve Zlínském kraji. A při té příležitosti vzal do ruky kytaru a natropil další "neplechu". Zároveň se však brání, že spojení "metelesku blesku" neukradl Svěrákovi, ale slýchal již dříve na Moravě.

Video Hymnu hnutí Jany Bobošíkové nazpíval Tomáš Úlehla - Hlavu vzhůru
Video se připravuje ...

Svěrák vysvětluje, jak vzniklo metelesku blesku

"Mě to tvrzení, že jde o na Moravě běžné zaklínadlo, rozesmálo. Aspoň je na tom případě něco humorného. Jinak je to ale samozřejmě chatrné vysvětlení, kterému může uvěřit jen málokdo. Dovolím si tvrdit, že byste musel žít v jiné zemi, abyste neznal film Marečku, podejte mi pero. To vysvětlení je prostě směšné," řekl Svěrák serveru idnes.cz a objasnil, jak spojení podle něj vznilo: "My jsme s Ladislavem Smoljakem chtěli, aby to znělo jako rumunština. A dali jsme proto dohromady dvě slova - meteleskum od slova metelit a bleskum od slova blesk jako výraz rychlosti."

Macek: Křičela to na mě už moje matka!

Do Svěráka se však opřela žada lidí na internetu. Stranou nestál ani bývalý místopředseda vlády Miroslav Macek. "Tomáš Úlehla napsal přiblblou předvolební písničku. Nikdo by si toho nevšiml, nebýt toho, že v ní použil slovní spojení ´metelesku blesku´, na které si dělá podivný nárok Zdeněk Svěrák, neb je použil v jednom ze svých filmů," upozonil Macek. Svěrák podle něj se svou žalobou "podlehl blbitidě". "Rád bych upozornil Zdeňka Svěráka, že ´metelesku blesku´ na mne sem tam pokřikla moje matka už v dobách těsně poválečných... a dozajista si ani ona toto slovní spojení nevymyslila. Lze tedy s úspěchem předpokládat, že jej i Zdeněk Svěrák někde někdy slyšel a pak použil ve filmu. Že mu mezitím paměť zastřela dávno slyšené, je pochopitelné. Ovšem jeho případná žaloba je už za hranicemi chápání zdravého rozumu," tvrdí Macek. A není sám, komu žaloba za použití tohoto sloganu přijde absurdní.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

plebejec ( 8. února 2018 14:16 )

Prý se to mělo použít na predvolební agitaci. To říká člověk, který politikum leze do pr...e a kecá do politiky. Nebo je apolitický? Vždyť už cimrmanovských srač..ch se naváží do politiky, velebuje, nebo naopak uráží císaře a monarchii. A co taková "obecní škola"? Smrdí politikou.

plebejec ( 8. února 2018 14:11 )

To jako budu muset žádat povolení od Svěráka, jestli mohu vyslovit to a to? On snad spadl z višně, je namyslený, sebestřední komediant, který si myslí, že právě on stvořil i svět. Nárokuje si kdeco. Muj děda říkal, že to "prýsvěrákovské" slovo používali ještě před válkou. Holt, narcista furt musí být středobodem pozornosti.

treskypleskynablesku ( 9. října 2013 15:11 )

tak když jeho filmům nerozumíš, tak běž na Kameňák a nepruď

rumovapalice ( 5. října 2013 19:22 )

ty slone, estoniani a lithuiani to jsou bejvalý Eskymáci, ty ani žádnou řeč nemají, mluvěj rusky a jsou rádi

gogo ( 4. října 2013 20:29 )

Proč arogantní ? Na bulvár jste najednou trochu přecitlivělá a na "zaprděnost" ne ? Já Vám proboha žádný Váš názor nezakazuji. Podsouváte mi nevyřčené a vyřčené překrucujete. Vy jste napsala názor a já Vám píši názor svůj. To je celé. Toto je diskuze v bulváru milá Aničko. V žumpě žump. Takže si prďte tu klidně dál, ale pokud se to bude týkat pana Svěráka, tak Vám opět odpovím. Doufám, že proti tomu nebudete mít nižádných námitek. Jasné ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa