Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rozhádaná ČSSD je jako VyVolení: Dienstbier je prý na pěst kvůli kroužkování!

ČSSD je před volbami rozhádaná! Někteří její členové jsou pro kroužkování, např. Jiří Dienstbier. Stranické vedení však proti
ČSSD je před volbami rozhádaná! Někteří její členové jsou pro kroužkování, např. Jiří Dienstbier. Stranické vedení však proti  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
2. října 2013
16:35

Je to hádka jak ve vile VyVolených. Uvnitř ČSSD se rozhořel před volbami ostrý spor. A to kvůli kroužkování "VyVolených" kandidátů při volbách. Šéf sociální demokracie Sobotka vyzývá k jednotě a k tomu, aby vnitrostranická konkurence ustoupila o volbách do pozadí, Jiří Dienstbier ml. však otevřeně hovoří o tom, že on sám udělování preferenčních hlasů vybraným kandidátům podporuje. "Je to na pěst," vzkázal Dienstbierovi rázně exposlanec Foldyna.

ČSSD není před volbami zdaleka tak jednotná, jak by bylo zdrávo! Roznětkou se stala občanská iniciativa "Volím ČSSD a budu kroužkovat". Jejími členy jsou třeba bývalý sociální demokrat Jakub Patočka, nebo filosof a publicista Erazim Kohák. Iniciativa zveřejnila "volitelné" politiky z řad ČSSD, "vhodné" k zakroužkování. Snažila se je prý vybrat např. na základě dosavadních výkonů. Udělováním preferenčních hlasů chce prý přispět ke zvolení co nejdůvěryhodnějších kandidátů a posílit zastoupení žen v Parlamentu. Mezi "vyvolenými" je i stranický šéf Bohuslav Sobotka. Ten se však k iniciativě staví negativně.

Hašek chybí mezi VyVolenými, Sobotka nikoli

"S touto iniciativou nesouhlasím. Měli bychom vést kampaň ve prospěch ČSSD jako celku a takovou také vedu," zareagoval Sobotka. "Nemyslím si, že v té kampani, kterou vedeme a která je především kampaní proti bývalým pravicovým stranám, zejména ODS a TOP 09, je kroužkování něco, co sociální demokracii může nějak dramaticky posunout k nějakému lepšímu volebnímu výsledku," dodal. Naopak mezi doporučenými politiky chybí třeba místopředseda Michal Hašek v Jihomoravském kraji. Hašek proto označil akci za umělou iniciativu z pražských kaváren, se stranickým lídrem Sobotkou prý sám žádné "kroužkovací dostihy" nevede.

Dienstbier: Budu kroužkovat

O poznání vstřícněji se pak ke kampani postavil sociálnědemokratický senátor Dienstbier. "Bylo by výborné, pokud by lidé ve volbách nejen volili některou ze stran, ale aby zároveň co nejvíce využili svých přednostních hlasů pro podporu pro ně nejlepších kandidátů," napsal na svém facebooku. Iniciativa je podle něj jednou z možností, jak na kroužkování upozornit.Jenže pořádně to od svých spolustraníků schytal. Prý je zapšklý, a tak podporuje něco, co stranické vedení nikoli.

Foldyna: Je na pěst

"Nejdřív byla prezidentská volba, kdy jedni říkali, že budou volit Jiřího Dienstbiera, a druzí, že ho volit nebudou. No a on se zapšknul, a když není prezidentem, tak jim sype písek do soukolí tímto způsobem. Je to na pěst," prohlásil exposlanec Foldyna pro Parlamentní listy. Podobné akce prý poškozují sociální demokracii. Jenže kroužkování se letos jeví jako zvlášť významné. A to třeba i kvůli vyjádřením prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by preferenční hlasy mohly podstatně ovlivnit budoucí obsazení premiérského postu. Ve volbách v roce 2010 jich přitom Sobotka dostal méně než Zemanovi blízký Hašek.

salto ( 3. října 2013 14:59 )

Když von Jiříček byl taky protekční disidentské děťátko asi jako Mareček Bendů akorát, že se zničeho nic vyprofiloval v sociálního demokrata. Jiříku - trochu méně ješitnosti a domýšlivosti. Vždyť takhle nahráváte té (slovy nyní už klasika) zavšivené hyeně a já dodávám i prašivé - pro nechápavé pravičáky, kteří nevědí která bije - no jóóó, je to ODS

zadnice ( 3. října 2013 11:53 )

ČSSD to pod "vedením" takových rozhádaných "politiků" jako je Sobotka, Hašek, Dinstbier, Škromach, atd. opět jako vždy pose-re!!! Pořád se budou hádat a podrážet, odmítat spolupráci s KSČM a pak to zase bude 101/99 (100/100)!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

evelajn3 ( 2. října 2013 20:29 )

vole

evelajn3 ( 2. října 2013 20:28 )

evelajn3 ( 2. října 2013 20:27 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa