Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusnoka s rodinou vyzvedávalo v Americe 8 limuzín. Velké české delegaci se divili tamní novináři

S premiérem Rusnokem vyrazila do USA i jeho manželka s dcerou
S premiérem Rusnokem vyrazila do USA i jeho manželka s dcerou  (Autor: Reprofoto Úřad vlády, ČTK)
Autor: simao - 
30. září 2013
21:10

Premiér Jiří Rusnok vyrazil minulý týden na zasedání OSN. Jeho návštěva za Atlantikem přitom zaujala i americké novináře - nikoli však proto, že by byl Rusnok tak populární. Ale proto, že česká delegace potřebovala k převozu naletiště celkem osm aut! Není divu, Rusnok vyrazil do USA i s rodinou...

Premiér Rusnok totiž vzal do Spojených států i manželku a jejich desetiletou dceru. "Pokud kamkoli cestujeme společně s manželkou, vždy bereme dceru s sebou," potvrdil šéf úřednické vlády v demisi MF Dnes. Američany však více než premiérova rodina zaujala jiná věc. Počet aut, které potřebovala k dopravě česká delegace. Tak trochu to totiž připomínalo legendární návštěvu někdejšího českého prezidenta Havla, který vzal v roce 1990 za Atlantik velký počet svých poradců a chartistů. Tehdy se totiž konečně po letech komunistického útlaku otevřely hranice...

"Zatímco delegaci z Moldávie stačilo pouze jedno auto, pro českého premiéra Jiřího Rusnoka a jeho doprovod jelo osm limuzín," upozornil nyní deník The New York Times na zvýšené nároky české delegace. "Mise se dále účastnili zástupci vlády, ministerstva zahraničí a příslušníci ochranky," vysvětlovala velikost výpravy tisková mluvčí vlády Jana Jabůrková.

Rusnok nabídl české zkušenosti s přechodem k demokracii

Rusnok pak na Valném shromáždění OSN vyzval např. k mezinárodní spolupráci při řešení nejpalčivějších problémů světa, především krize v Sýrii. A nabídl právě české zkušenosti s přechodem k demokracii. "Česká republika jakožto země s historickou zkušeností s nedemokratickým režimem je připravena podělit se o své zkušenosti spojené s přechodem k demokracii a zemím procházejícím tímto procesem nabídnout svou pomoc, prostředky a know-how," pronesl Rusnok. 

Mise pro Golanské výšiny musí počkat

Užití chemických zbraní v Sýrii pak označil za "hluboce znepokojující" a "nepřijatelné". "Ať už dal příkaz k chemickému útoku kdokoli, vážně porušil zásadu odpovědnosti chránit civilní obyvatelstvo. To je válečný zločin a zločin proti lidskosti a pachatelé by se z něj měli zodpovídat před Mezinárodním trestním soudem," dodal Rusnok. Česko pak dnes oficiálně nabídlo své vojáky i pro mírovou misi na Golanských výšinách. Nejbližší termíny nasazení vojáků jsou zde ale obsazené, a tak musí Češi čekat. Nejméně do roku 2015. Nabídka na Golany však platí dál, uvedl dnes Rusnok.

johnbee ( 10. prosince 2013 15:37 )

Vše už tady bylo, ale někteří velmi rádi zapomínají. Kdo ví, odpoví: kolik kamarádů a kamarádů kamarádů letělo do USA s Havlem, když tam jel poprvé? Amíci měli totiž problém celou "delegaci" ubytovat.A media by mohla odpovědět, jestli všichni letěli v jednom letadle nebo dokonce ve dvouch. Opět mají naše media dvojí metr na totéž. Dvojí metr vyčítají prezidentovi a sami ho neomezeně používají!

jpavlik ( 10. prosince 2013 13:50 )

Pan Rusnok se zbláznil. Nabízet USA zkušenosti s přechodem k demokracii je totéž jako řešit v parlamentu nahlas cestu do Pretorie. Předpokládám alespoň, že paní Rusnoková si cestu hradila sama.

andorea ( 1. října 2013 12:03 )

andreslawicky: Psi už létali, pokud vzpomínáš na Veškrnovou.

jarda304 ( 1. října 2013 10:40 )

tohle mají soudruzi rádi. Vyžírka, ale náš, všichni ti "lidoví" vůdci vyžírají víceméně stejně v celé historii a všude ve světě. Jo a k té delegaci - viz Jistě, pane premiere - "delegace osekaná na kost" - opět, když to neplatí z vlastní kapsy, vyžírají zaměstnanci bez ohledu na režim a stát.

andreslawicky ( 1. října 2013 10:26 )

Myslíte P.R.D.E.L

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa