Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Soud přehrál VIDEO ze zatčení Ratha: Jak reagoval, když ho čapli?

Soud s Davidem Rathem pokračuje 11. dnem
Soud s Davidem Rathem pokračuje 11. dnem  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, šim - 
29. srpna 2013
12:10

V ruce tašku s krabicí od vína plnou peněz, ve tváři vyděšený a překvapený výraz. Tak nějak vypadal David Rath v momentu, kdy byl loni zadržen policií v okamžiku, když převzal údajný úplatek ve výši 7 milionů korun.

Dnes byl u soudu poprvé veřejně přehrán video záznam, na kterém je zachyceno loňské květnové zatčení Davida Ratha. Soudce Robert Pacovský jakékoli pořizování obrazových záznamů toho, co se děje v soudní síni, už na počátku soudu zakázal.

Tři kriminalisté čekali na Ratha za rohem domu v Rudné u Prahy 14. května 2012 krátce po 20. hodině. Když vyšel, nesl v rukou tašku a přes rameno brašnu. Kriminalisté na něj z boku promluvili a Rath se jich lekl.

To nebude víno...

Při prohlídce tvrdil, že má peníze pouze v peněžence a v tašce je krabice s vínem. Kriminalista kartonovou krabici nahoře rozřezal a otevřel. "To nebude víno," řekl policista, když viděl, že je v krabici na šest láhví alkoholu až po okraj plná bankovek. "To je zajímavé," odvětil Rath. 

Rath kroutil hlavou

Policistka, která zásah vedla, mu řekla, že je podezřelý s přijetí úplatku v souvislosti s veřejnou zakázkou pro stavební firmu Konstruktiva Branko. Rath kroutil hlavou, že tomu nerozumí. "O tom si popovídáme později," odpověděla kriminalistka.

Rath si vyslechl, že je zadržen bez předchozího souhlasu státního zástupce, protože věc nesnesla odkladu. Policistka pak žalobci telefonovala, že zatkla poslance a je nutné obeznámit šéfku Sněmovny.

Rath se bránil imunitou

Rath se ohradil, že má imunitu. Na to mu kriminalistka řekla, že je zadržen ihned po spáchání trestného činu, a proto tomu nic nebrání.

Policistka mu také řekla, že podle ní jsou všechny tři důvody pro vzetí do vazby - hrozí útěk a skrývání, mohl by ovlivňovat svědky a také pokračovat v trestné činnosti.

Klidný pozorovatel?

Když mu policisté prohledávali jeho věci, stál opřený o dveře garáže s rukama v kapsách. Pozoroval, jak policisté ukládají všechny jeho osobní věci do plastových sáčků. Taška, ve které byla krabice od vína, byla označena jako důkaz číslo jedna. Pár minut po zatčení byl slyšet opodál křik policejního komanda, které vtrhlo do domu zadržet Pancovou a Kotta.

S klidným výrazem ve tváři Rath také sledoval dnešní promítání videa v soudní síni. Spoluobviněný Petr Kott se na to asi nemohl dívat, proto po celou dobu hleděl do země...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

abzk ( 1. září 2013 13:03 )

ano, každý průměrně inteligentní člověk to pozná, natož Rath, se svojí nadprůměrnou, k všivárnám a korupčení používanou inteligencí. Jenom 123automobil by to nepoznal, jelikož je úplně blbej

abzk ( 1. září 2013 13:01 )

123automobil ( 1. září 2013 07:44 )

123automobil ( 1. září 2013 07:43 )

123automobil ( 1. září 2013 07:43 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa