Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kancléř Mynář kandiduje: Za Havla by letěl do Jelenního příkopu, tvrdí kníže!

Karel Schwarzenberg se podivoval nad kandidaturou hradního kancléře Mynáře. Vlevo jeho stín z TOP 09 Miroslav Kalousek
Karel Schwarzenberg se podivoval nad kandidaturou hradního kancléře Mynáře. Vlevo jeho stín z TOP 09 Miroslav Kalousek  (Autor: Reuters)
Autor: poe, simao - 
30. srpna 2013
16:36

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg (75) pokračuje v přestřelce se Zemanem a spol., tentokrát zkritizoval kancléře Mynáře a jeho kandidaturu za SPOZ Zemanovce v předčasných volbách. Přijde mu to troufalé a jako z doby "komunistických papalášů". Za prezidenta Havla by prý Schwarzenberg se stejným postupem letěl na Hradě do Jelenního příkopu.

Volby klepou na dveře, do kampaně se přitom chystá zapojit i hradní kancléř Vratislav Mynář. Miloš Zeman mu to jako svému zaměstnanci nezakázal, Mynář si prý jako občan může dělat, co chce. Karlovi Schwarzenbergovi se však tenhle postoj vůbec nelíbí. "Kdybych já přišel v době kancléřství za prezidentem Havlem s tím, že budu vybírat peníze pro nějakou partaj, tak by mě asi rovnou vyhodil do Jeleního příkopu," řekl Právu Schwarzenberg.

Kníže: Některým lidem se tu stýská po komunistických poměrech

Schwarzenberg přitom připomněl dobu, kdy se na podzim roku 1989 vrátil po Sametové revoluci do rodné vlasti, zapojil se do politiky a prezident Havel z něj v červenci 1990 udělal svého kancléře. Z funkce kancléře však kníže odešel v roce 1992 v souvislosti s Havlovou abdikací. Tedy před rozpadem Československa. Ke včerejšímu kroku kancléře Mynáře, který se rozhodl vést kandidátku SPOZ Zemanovců, pak Schwarzenberg dodal. "Zdá se, že se nám vracejí bývalé časy, kdy nejvyšší státní úředníci zastávali i politické a stranické posty. Tento režim jsme zažili po čtyřicet let a některým se po této době evidentně stýská."

Schwarzenberg jako Kalouskův maskot?

Je to přitom další z řady Schwarzenbergových útoků na Zemana a jeho spolupracovníky. Nedávno třeba kníže v rakouském tisku prohlásil, že Zeman ztratil v důsledku mnohaleté konzumace alkoholu morální zábrany a jde mu jen o osobní moc. Zeman se nad to "povznesl". „Nehodlám vykopávat válečnou sekeru. Pan Schwarzenberg je jen maskotem Miroslava Kalouska a s maskoty se neválčí,“ zareagoval Zeman. 

"Tímto se mám urazit? Mne to spíše pobavilo," odvětil Schwarzenberg v Parlamentních listech. "Svědčí to o tom, že pan prezident je bohužel poněkud mizerně informován. Poněvadž je sice pravda, že ve stranických záležitostech přenechám hlavně slovo Kalouskovi, ale v politickém souboji to vždy byly moje nápady. Když si někdy pustím hubu na špacír, tak je to moje huba, nikoliv někoho jiného. Ani se nepamatuji, kdy jsem se naposledy ptal Kalouska," uvedl kníže.

gabreta ( 6. září 2013 21:27 )

V ústavě se nepíše že by Mlynář nemohl kandidovat.A jak je vidět,starej hovnivál si po probuzení vspoměl na defenestraci.

zirafa ( 31. srpna 2013 18:43 )

ahoj, špendlíčku!

honza1965 ( 31. srpna 2013 17:03 )

Skutečná pravda je jenom jedna.

honza1965 ( 31. srpna 2013 17:02 )

konečně někdo rozumný

annakarenina ( 31. srpna 2013 15:45 )

Pozor! Pravda je relativni!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa