Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf ÚOOZ varuje poslance: Neničte důkazy, dostanete pokutu!

Autor: ČTK, geo - 
24. srpna 2013
11:28

Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta poslal do Sněmovny dopis, v němž poslance a úředníky varuje před ničením údajů o chodu dolní parlamentní komory. Tomu, kde neuposlechne, hrozí pokuta až 50.000 korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. 

O materiál má policie zájem pravděpodobně kvůli kauze údajné korupce tří bývalých poslanců ODS.  "Skartace, případně jiné znehodnocení materiálů, které požadujeme v souladu se zákonem, by mohlo být chápáno jako maření vyšetřování," píše Šlachta.

Záznamy o pohybu osob ve Sněmovně

Kriminalisté se zajímají o údaje za září až listopad 2012. Chtějí informace například o harmonogramu jednání Sněmovny v loňském druhém pololetí i o jednání všech poslaneckých klubů. Požadují také záznamy z vnitřních i vnějších kamer ve Sněmovně a informace o pohybu všech osob, které využívají poslanecké přístupové karty ve Sněmovně. Ze sněmovních čipových karet policie žádá záznamy nejen z těch poslaneckých, ale i z návštěvnických.

Poslanci protestují

Proti žádosti o detailní zmapování chodu Sněmovny již dříve ostře vystoupila její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). Policii viní z nekompetence a odmítá jí předat jakékoliv údaje, dokud nesdělí, k čemu je potřebuje. Občanské demokraty nyní popudil také tón Šlachtova dopisu, jde prý o nepřípustný zásah do politiky. "Je to další pokus kriminalizovat politiku a vpád policie do sféry, do které jí nic není," řekl MfD šéf poslanců ODS Marek Benda.

Kauza trafik pro poslance

V kauze tří bývalých poslanců ODS Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy korupce podle policie spočívala v tom, že se poslanci vzdali mandátů výměnou za posty v orgánech státních firem. Jejich stíhání ale zrušil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Pokud bude chtít dozorový státní zástupce Ivo Ištvan v trestním stíhání pokračovat, bude se muset podle Zemanových slov pokusit vymezit skutek tak, aby dovodil, že jeho část se neodehrála na půdě Sněmovny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anezat ( 24. srpna 2013 18:57 )

itartas ( 24. srpna 2013 16:38 )

To už měl mít Šlachta dávno zmapované.Zjevně mu dochází dech!

anezat ( 24. srpna 2013 15:28 )

capitan_jorge ( 24. srpna 2013 15:15 )

Nová zpráva, v Plesku ještě není. Bobošíková chce partaj s Klausem a má se jmenovat SUPR - SUverenita a PRosperita. Já bych to trochu rozvedl na SUPR - DOPR. Nemusím vysvětlovat, co to znamená. Vedení by se mohlo jmenovat BOBOKL a po volbách MONOKL.

anezat ( 24. srpna 2013 14:49 )

Je to pro bývalé poslance hrozně málo, to je pravda. A hlupák Benda už zase hýká jak osel.Kde tento budižkničemu bere tu jistotu, že ho lidé do příští sněmovny zvolí? Jeho rodná strana ho dá opět mezi prvními na kandidátku, protože není přímá demokracie. Platí asi vyšší příspěvky než všichni ostatní členové. Lidičky z Prahy, kteří tolik milujete ODS, to vám vážně nevadí, že se Benda ve sněmovně loučil se slovy: Nashledanou v příští sněmovně...? Máte snad všichni, kteří ho budete volit, věčnou jistotu dobře placené práce, tak jako ji má tento spr... už od roku 1990? Změna je přece život, tak ať už konečně pan Benda pozná, co je život, když se tak namachrovaně chová. Kolik těch důkazů asi chtěl Benda skartovat?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa