Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Audience u Zemana: Modrá je dobrá, mýlí se Bárta. Kníže se opět rozčiloval

Autor: simao, ČTK - 
23. srpna 2013
17:27

Pětice šéfů parlamentních stran dnes dorazila na Hrad za Milošem Zemanem, aby si vyslechli, jak to bude s rozpuštěním Sněmovny a předčasnými volbami. Módeman Vít Bárta se opět oblékl do modrého - od hlavy až k patě, komunistovi Filipovi nechyběla červená kravata a zachmuřenému knížeti Schwarzenbergovi obligátní motýlek a několik výhrad k prezidentovu počínání. Třeba k odrazování od koalice ČSSD a TOP 09.

Páteční audience na Hradě se zúčastnili Bohuslav Sobotka (ČSSD), Vojtěch Filip (KSČM), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Martin Kuba (ODS) a Vít Bárta (VV, seřazeno podle předvolebních preferencí - pozn. red.). A prezident Zeman jim potvrdil úmysl, rozpustit Sněmovnu 28. srpna a na 25. a 26. října vyhlásit předčasné volby. Nová Sněmovna by se pak poprvé měla sejít 26. listopadu.

Zeman odpálkoval Němcovou i Dolejše

Vyhlášení voleb na konec října přitom už podepsal i premiér v demisi Jiří Rusnok, řekl po schůzce novinářům Zeman. Při svém rozhodování o termínu rozpuštění i voleb prý odmítl všechny protiargumenty zástupců sněmovních stran. Třeba předsedkyně Miroslava Němcová prezidenta žádala, aby Sněmovnu rozpustil až 15. září a poslanci tak mohli schválit ještě některé návrhy zákonů. Neuspěla. I proto, že se jí rozpadla podpora 101 poslanců ve Sněmovně. "Všichni víme, jak údajná stojednička vypadá, či spíše nevypadá," poznamenal dnes Zeman.

Zeman také odmítl návrh komunisty Dolejše, aby Sněmovna zasedala ještě dalších 30 dnů a kampaň pak trvala jen měsíc. "Považuji toto stanovisko za hrubou urážku voličů, kterým se tím omezují jejich práva," uvedl Zeman. Voliči prý potřebují více času na seznámení s programy jednotlivých stran. 

Rozčílený Schwarzenberg: Pokročili jsme k autoritativní vládě

"Jsem rád, že prezident vnímá všechny termíny jako minimální, bude se snažit přispět k tomu, abychom po volbách měli co nejrychleji novou Sněmovnu," zhodnotil dnešní schůzku na Hradě šéf ČSSD Sobotka. "Nám všechno vyhovuje," dodal stručně Karel Schwarzenberg, kterému se však nelíbí, že Zeman kritizuje variantu případné koalice ČSSD a TOP 09.

"Pokud česká politika dospěla k tomu, že prezident může zakázat jakékoli politické straně, s kým může uzavřít koalici, tak jsme pokročili k autoritativní vládě. Opouštíme parlamentní demokracii," rozčiloval se znechucený kníže.

Bárta vyrazil v modrém, Kuba si odskočil od výslechu v kauze Nagyová

To Vít Bárta vypadal o poznání spokojeněji. A na schůzku se Zemanem se pořádně vyprádil. Nechyběla opět zářivě modrá kravata, modrý kapesníček, k tmavě modrému obleku pak nazul modré boty... Modrá je zkrátka dobrá. Ale nic se nemá přehánět. Ví to ostatně i šéf "modrých" Martin Kuba (ODS), který kvůli schůzce na Hradě přerušil výslech v kauze Nagyová, který byl také naplánovaný na dnešek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 24. srpna 2013 14:34 )

panna: Proč nadáváš lidem, kteří nesouhlasí s ODS a TOP09, že jsou lůza ? Hlavně TOP09 a ODS se za poslední 3 roky předvedla, že jim jde jen o vlastní koryto. Jako bývalý volič ODS /TOP09 neuznávám,je to sebranka kolem bratra Kalouska a jeho maskota knížete/ ,pokud nevznikne nová pravicová strana , nemám koho volit, jedině levici, bohužel.

horacio007 ( 24. srpna 2013 11:14 )

Na tom se, bohužel podepsalo čtyřicetileté vládnutí komunisty, kteří Národ učili udávat, závidět a říkat nám co si máme myslet a že oni jsou Ti rovnější rovných, zkrátka jak zpívají přes spáleniště přez krvavé řeky !

stanislavhahn ( 24. srpna 2013 10:13 )

Já bych ti dal hovado že by ses po.

janapi ( 24. srpna 2013 08:50 )

Ty víš-jaké bude skutečně počasí za 14 dní? Rok 2018 je ještě hodně daleko-to se stane věcí a kolik vody odteče....hlavně-že se na tento "slib" zapomene! Ale jako lákadlo pro někoho dobrý!

janapi ( 24. srpna 2013 08:46 )

Lepší vtípky-než ubohé napadání. Umíš také něco jiného-než každého "sekýrovat" :- ?(Nezapomeň si tajně doma zašoupat bačkorama-stejně se na nic jiného nezmůžeš)!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa