Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rudý Grebeníček je zpět! Jaké změny chce KSČM prosadit v Česku?

Miroslav Grebeníček se vrací na volitelné místo, na jižní Moravě bude volební dvojkou komunistů
Miroslav Grebeníček se vrací na volitelné místo, na jižní Moravě bude volební dvojkou komunistů  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao, ČTK - 
22. srpna 2013
18:33

Prezident Zeman sice před časem označil Grebeníčka za neostalinistu, to ovšem KSČM nebrání, aby svého bývalého šéfa opět vyslali do volebního boje. Z Grebeníčka udělali dvojku na jižní Moravě! Co dalšího si komunisté připravili do předčasných voleb? Jaké změny prosazují?

Grebeníček velel KSČM v letech 1993 až 2005. Nyní však stranu vede Vojtěch Filip, v jehož prospěch se Grebeníček vzdal moci nad stranou. Na stranické kandidátce v Jihomoravském kraji se pak propadl až na nevolitelné 9. místo. Za poslední tři sněmovní volby přitom dostali komunisté v tomto kraji od tří do pěti mandátů... Jenže nyní je Grebeníček zpět! A na jižní Moravě se z něj stává komunistické číslo dva.

Nová pozice tak Grebeníčka patrně katapultuje zpátky do poslanecké sněmovny. Ke změně se komunisté rozhodli proto, že má Grebeníček podle Filipa výrazný voličský potenciál. Grebeníček přitom v minulosti avizoval, že již kandidovat nebude... Jenže nikdy neříkej nikdy.

Sám Filip pak povede kandidátku pro předčasné volby v Jihočeském kraji. V ostatních krajích pak k výraznějším změnám nedošlo, a tak třeba v Praze povede komunistickou kandidátku Marta Semelová před místopředsedou Jiřím Dolejšem. Šéf komunistických poslanců Pavel Kováčik pak bude v čele kandidátky na Vysočině. "Máme čtyři ženy na prvních místech, sedm žen na druhých, šest žen na třetím místě," chlubil se přitom dnes Filip, že něžnější pohlaví komunisté nijak nediskriminují.

Cíle komunistů: Snížit počty nezaměstnaných, zvýšit daně bohatých

KSČM přitom do voleb vyráží s heslem "práce místo sociálních dávek" a chce prý usilovat o snížení počtu nezaměstnaných a zastavení ekonomického propadu země. Komunisté by také prosadili vyhlášení referenda k církevním restitucím a právo na první zaměstnání.

Změny komunistická strana požaduje také v daňové oblasti, kde by ráda zavedla několik pásem zdanění. Lidem, kteří vydělávají do 100 tisíc korun ročně, by daně o několik procent snížila, naopak osoby s příjmem nad milion nebo dva miliony korun ročně by platily "milionářskou daň" ve výši 35% z hrubé mzdy.

Video  Miloš Zeman označil v únoru 2013 Grebeníčka za neostalinistu  - Bleks - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

itartas ( 23. srpna 2013 19:41 )

krakonosi: státní dluh nulový,průmysl a kolchozy fungovaly. Bezdomovci na nule. Kolik si nakradli tehdy potentáti nemám tucha, ale taky se napakovali a užívali si extra rekreační střediska, extra zdravotní péče atd. Ale toto se přece lidem naší země nezamlouvalo, chtěli změnu, chtěli kapitalismus? Víš po čem naši lidi nejvíce touží? Nemakat a brát prachy jak za socialismu za nic, za to že si odkroutil šichtu, kde si vychlastali 5 káv a šli domů. Ještě něco?

itartas ( 23. srpna 2013 14:42 )

No moc se netěšte, že to tady komouši nějak srovnají, to určitě.Jestli si někdo myslí, že jako pečení holubi do huby, tak rovnou zapomeňte. Ti jsou hladní jak psi, vždyť se přes 20 let pořádně nenapakovali.

itartas ( 23. srpna 2013 14:36 )

salto: komouši si nahrabali za 40 let dost, pokud mně paměť neklame, tak v 89 je nikdo u moci nechtěl. A najednou zase jo? Přijde ti to normální?

itartas ( 23. srpna 2013 14:34 )

itartas ( 23. srpna 2013 14:33 )

jerry:...kde jsi byl v 89? Ti řeknu hned kde jsi byl: buď na hříbkách nebo jsi zbaběle přitakával!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa