Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nadlidi ve sněmovně pakují kufry: Kráska Andrýsová sbalila i plyšáka!

Autor: map, geok - 
22. srpna 2013
05:02

Sněmovna se poprvé v historii rozpustila a zdá se, že nikomu chybět nebude. Nadlidi si tak museli sbalit své saky paky. Taková Lenka Andrýsová si ze sněmovny odnesla i plyšáka!

Sněmovna končí, nastupuje Senát. Ten může v naléhavých případech přijímat tzv. zákonná opatření navržená vládou. Premiér Jiří Rusnok ale prý toho chce využít maximálně dvakrát. Bude ho muset asi uplatnit kvůli tomu, aby se za pobyt v nemocnicích od ledna vůbec něco platilo a také v případě zákona proti šmejdům a jejich podvodům na předváděčkách. Takto přijaté zákony pak bude muset potvrdit nová sněmovna hned na prvním zasedání, jinak přestanou platit.
Ale i zákony, které už Sněmovna stihla projednat a nyní putují do Senátu, mohou snadno skončit v propadlišti dějin. I sebemenší Senátem navržená změna znamená, že se musí vrátit do Sněmovny. Ale ta už není. S takovými zákony je tedy amen stejně jako s těmi, které by se rozhodl vetovat prezident. Jeho odmítnutí totiž už nemůže rozpuštěná Sněmovna přehlasovat.

Andrýsová balila i plyšáka

Mezi těmi, kteří den po rozpuštění Sněmovny vyklízeli kanceláře, byla i poslankyně LIDEM Lenka Andrýsová (29). Do krabic rovnala papíry i plyšového medvěda. Až vyklidí kancelář, musí se vrhnout na stěhování z poslaneckého bytu na Malé Straně. „Už si hledám bydlení,“ řekla. Nemá ani žádnou novou práci, asi prý využije zkušeností a nových kontaktů a bude podnikat. „Než se rozjedu, asi napíšu knížku pro nové tváře ve Sněmovně, mladé politiky, kteří ještě netuší, co je čeká,“ dodala. To ona už rozčarování zažila. „Jsem zklamaná z lidí, měla jsem o nich iluze. Myslím tím některé exkolegy z VV, ale také třeba z chování Karolíny Peake v poslední době,“ přiznává Andrýsová. Díky poslancování ale zase prý získala partnera. „Není ale přímo z politiky,“ řekla jen.

Projde: Zákon o placení v nemocnicích

Pokud Rusnokova vláda nepředloží Senátu zákonné opatření, nebude se od ledna platit za pobyt v nemocnici. Ústavní soud se totiž postavil proti současné stokoruně. Zákonné opatření o tom, aby se platilo 60 Kč ale nejspíš vláda i Senát posvětí.  

Na odpis: Zákon o stavebním spoření

Státní podpora ze stavebního spoření se měla od roku 2014 smět použít jen na bydlení, a platilo by to i pro staré smlouvy. Zákon čekal na třetí čtení ve Sněmovně. I kdyby ho vláda navrhla jako mimořádné opatření, Senát by ho asi neschválil, protože levice má řadu výhrad.

Na odpis: Zákon o daňových změnách

Dividendy i podíly na zisku měly být od ledna osvobozeny od daně z příjmu. Prezident Zeman těší, se raduje, že se podaří zabránit tomuto »poslednímu tunelu ministra Kalouska“. Zákon prošel Sněmovnou, ale nedá se čekat, že ho Senát schválí. A Sněmovna už ho nemůže přehlasovat.

Nejisté: Občanský zákoník

Dlouho chystaná novela občanského zákoníku, která zásadně mění řadu věcí například při dědění či sousedských sporech, je schválená. Je ale ještě třeba schválit řadu novel, která zajistí jeho fungování. Záleží to teď na Senátu, ale levice, která ho ovládá, už dřív zákoník odmítla podpořit.

Projde: Zákon proti šmejdům

Zákon, který má hlavně zabránit okrádání především seniorů na předváděcích prodejních akcích schválila vládu, Sněmovna to ale nestihla. Zřejmě však vláda použije nouzové schvalování Senátem, protože na boji proti šmejdům panuje souhlas.

Na odpis: Zákon o úřednících

Zákon, který má ze státních úředníků udělat opravdové profesionály a politikům zabránit, aby je vyměňovali s každými volbami, skončí nejspíš pod stolem. Sněmovna ho nestihla ani v prvním čtení, levice mu není nakloněna. EU ale chce, aby platil od ledna, jinak přijdeme o peníze z fondů.

Němcová: Rozpustili nás solární baroni

Sněmovnu rozpustili solární baroni! Tvrdí to šéfka dolní komory Miroslava Němcová (ODS). Právě obchodníkům v solárním byznysu podle ní to, že se poslanci rozešli, nejvíc prospěje. Sněmovna totiž schválila zákon, podle nějž už nebude stát podporovat nové zdroje a žadatelé o dotace budou muset kápnout božskou, kdo je vlastní. Mělo by to také zlevnit elektřinu. Jenže teď jde zákon do Senátu a podle Němcové tady padne pozměňovací návrh. A zákon půjde k ledu. „Myslím si, že to je přesně ten důvod, proč se musela Sněmovna teď rozpustit… Prostě tyhle síly si to potřebovaly nějak ošetřit,“ řekla Němcová pro iDnes.

reeh ( 22. srpna 2013 16:18 )

Někteří to vzali hopem - Zkrátka, konec zlatých časů...... http://vtipy.netroof.eu/item/13015/konec-zlatych-casu/

capitan_jorge ( 22. srpna 2013 12:03 )

A ta Němcová? Od té doby, co jí neudělali premiérkou , jí hrabe.

capitan_jorge ( 22. srpna 2013 11:34 )

Proč se nějaká tuctová a zcela neznámá Andrýsová diví? To nevěděla, co tam je za šmejdy? Aspoň z 90%.

henryj ( 22. srpna 2013 10:34 )

Pak se nacházejí v šuflících posranců viagry atd...

henryj ( 22. srpna 2013 10:32 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa