Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Účet za neschopnost politiků: 1 miliarda 68 milionů Kč!

Poslanci se rozpustí, ale podle odhadů se sem polovina z nich po volbách zase vrátí. Na nejvyšší odstupné by si přišla šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, pokud by nebyla znovu poslankyní, odnesla by si 600 400 Kč
Poslanci se rozpustí, ale podle odhadů se sem polovina z nich po volbách zase vrátí. Na nejvyšší odstupné by si přišla šéfka Sněmovny Miroslava Němcová, pokud by nebyla znovu poslankyní, odnesla by si 600 400 Kč  (Autor: archiv Blesku)
Autor: poe, map - 
17. srpna 2013
06:21

Neschopnost politiků rozumně vládnout bude teď státní kasu stát nejméně miliardu a 68 milionů korun. Jsou to výdaje na předčasné volby, na odstupné pro ministry letní Rusnokovy vlády i pro ty, kteří neprošli čistkami na ministerstvech. Jak propočítal Blesk, dalších až 50 milionů si mohou rozdělit na odchodnou poslanci.

Jakou sumu si nakonec poslanci odnesou, to bude záležet na tom, kolik se jich do Sněmovny vrátí. Navrátilci totiž nebudou mít na odchodné nárok. Pokud by se ale národ naštval a »vypráskal« všechny, podle propočtů Blesku by si poslanci odnesli téměř 50 milionů korun.

Odchodné totiž činí jeden měsíční plat, k němuž se připočte násobek platu a počtu celých ukončených let výkonu funkce. Poslanci, kterým vznikl mandát na začátku volebního období, by tedy měli nárok na čtyři platy. Základní plat zákonodárce je 55 900 korun, většina poslanců má ale funkci a tím i vyšší plat. Třeba předseda výboru má 78 700 korun, šéfka Sněmovny pak 150 100 korun.

Obyčejný poslanec by si tak na odchodném odnesl 223 600 korun, šéf výboru pak 314 800 korun. Reálně se dá ale očekávat, že se vrátí zhruba polovina poslanců.

Odchodné pro ně ale nebude jediné, co se v souvislosti s výměnou politické elity vyplatí. Jeden plat si také, až skončí, odnesou ministři Rusnokova kabinetu. A z dvou měsíčních platů se pak mohli těšit vedoucí zaměstnanci ministerstev, kteří byli odvoláni a poté, co nepřijali jiné místo, dostali výpověď.

»Jatka« na zemědělství

Dosud muselo z ministerských postů odejít 33 lidí, za něž nastoupilo 27 pracovníků. Paradoxně nejvíc se jich muselo klidit z ministerstva zemědělství. „Z vedoucích funkcí bylo odvoláno 11 zaměstnanců: 3 náměstci, 3 vrchní ředitelé, 2 ředitelé odborů a 3 vedoucí oddělení,“ napsala Blesku šéfka komunikace Dana Večeřová. Sedmi zaměstnancům pak byla předána i výpověď. Z ostatních ministerstev odešli v průměru tři vedoucí zaměstnanci, z Úřadu vlády dva včetně dominy Petra Nečase Jany Nagyové.

Na kolik nás hrátky politiků přijdou

  • Předčasné volby - 1 000 000 000 Kč
  • Rozpuštění Sněmovny - 49 938 300 Kč
  • Sbohem pro Rusnokovu vládu: - 1 686 900 Kč
  • Odstupné pro 33 lidí na ministerstvech (odhad) - 4 290 000 Kč
  • Tučný padák pro šéfa ČD Petra Žaludu - 12 000 000 Kč
  • Celkem -  1 067 915 200 Kč

*přesnou sumu zatím není možné zjistit, odstupné pro 33 lidí dělalo od 60 do 200 tisíc, aritmetický průměr je tedy 4 290 000 korun

Co musí poslanci oželet

  • ihned musí opustit regionální kancelář, nebo si ji musí začít platit ze svého
  • do 5 dnů odevzdají poslanecký průkaz, diplomatický pas a parkovací kartu
  • do 5 dnů musí vrátit přidělená služební auta
  • do 14 dnů musí opustit poslaneckou ubytovnu
  • do 14 dnů musí odevzdat notebooky a další výpočetní techniku
  • do 21 dnů musí vyklidit šuplíky a odevzdat vstupní čipové karty

enriko ( 19. srpna 2013 09:24 )

Tak jo, vím co má v Anglii skoro každá rodina. V Česku je mnohem víc domácích bazénů a saun na počet obyvatel jako v Anglii. Koupání v moři tam, také nic moc. Psal jsem ti to jenom proto, abys pochopil jak tráví neděli gastarbeiter (kopírováním debilovin do diskuze)a běžný pravicový volič v Česku.

alenam ( 19. srpna 2013 00:43 )

Právě proto žes mě nedostal kams chtěl, proto se tak vztekáš, podvodníku To tobě praskne cévka. Já se bavím

alenam ( 18. srpna 2013 22:09 )

To nedělám a v tvém případě by to ani nešlo. Nejsem tak pitomá jako ty abych si pletla příspěvek s článkem, ani tak ubohá abych musela někoho pomocí otázky manipulovat k nahrávce, jelikož bych jinak nevěděla co dál. Vždyť právě to je to, co tě celou dobu tak se/re, že se ti nepovedlo mě zmanipulovat, žes dostal odpověď jakou sis zasloužil a ne tu kterou jsi potřeboval abys moh Zemanovy sviňárny omlouvat sviňárnama jiných, jelikož na žádný jiný argument na jeho obhajobu se nevzmůžeš, pokud ho zrovna odněkud nezkopíruješ. Jenže máš smůlu. Na to abys mě dokázal zmanipulovat, na to by sis musel zatraceně přivstat a stejně by ti to bylo k ničemu, jelikož omlouvání jedno svinstva jiným zkrátka jako argument ani jinak neberu. Sbohem ty ubohá imitace člověka žijící z myšlenek a znalostí druhých. A nechtěj abych sem napsala skutečnou lokaci udávanou tvojí veřejnou IP adresou, ty podvodníku

enriko ( 18. srpna 2013 19:50 )

Fofrem obsadit všechny lukrativní místa nikým nevolenými kamarády z mokré čtvrti, kteří nic nedělají a odporoučejí se s tučným odstupným. A jinak krakonosi je mně to celkem fuk, dnes bylo krásně zaplaval jsem si ve svém bazéně, potom pustil jacuzzi, dal si saunu a znovu bublinky, kus grilovaného masa a zeleninku z vlastní zahrady, výborné červené z jižní Moravy a celá levice i pravice je mi ukradená.

alenam ( 18. srpna 2013 19:23 )

Tak jsem si říkala, že až vylezu z bazénu, najdu tu zase něco pro zasmání a vypadá to, že ses z marného hledání vlastní otázky definitivně zbláznil No nic, blázni se nemaj dráždit a nemá se jim odporovat, tak už tě nechám žít ten tvůj bídnej život.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa