Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Další ocenění pro Klause: Za klidné rozdělení Československa!

Autor: ČTK, geo - 
3. srpna 2013
18:36

Bývalý český prezident Václav Klaus dnes na Slovensku převzal cenu za podíl na klidném rozdělení Československa na konci roku 1992. Ocenění bývalé hlavě českého státu udělila Matica slovenská u příležitosti 150. výročí svého vzniku. Vyznamenání Klause už dopředu vyvolalo rozpory ve vedení této národní kulturní instituce.

Bývalý český prezident Václav Klaus dnes na Slovensku převzal cenu za podíl na klidném rozdělení Československa na konci roku 1992. Ocenění bývalé hlavě českého státu udělila Matica slovenská u příležitosti 150. výročí svého vzniku. Vyznamenání Klause už dopředu vyvolalo rozpory ve vedení této národní kulturní instituce.

"Byli jsme schopni se rozdělit, ale vzájemně jsme se neztratili. Dnešek dává našim tehdejším nelehkým rozhodnutím zapravdu. Oprávněně se domníváme, že vztahy mezi Čechy a Slováky nebyly nikdy přirozenější, spontánnější a lepší než dnes," řekl Klaus.


Jeho ocenění navrhl předseda Matice slovenské Marián Tkáč coby projev "díku slovenského národa" za to, že Klaus prý pomohl Slovensku na jeho cestě k samostatnosti. Toto rozhodnutí ale vyvolalo ve vedení Matice slovenské spory. Kritikům se zejména nezamlouvalo, že cenu původně prý neměl dostat žádný slovenský politik, který se zasloužil o vznik samostatného státu. Nakonec ji Matica slovenská udělila také například někdejšímu slovenskému premiérovi Vladimírovi Mečiarovi.

Člen vedení Matice slovenské Roman Michelko ovšem kritizoval i samotné ocenění Klause. "Ani jeho zásluhy na rozdělení Československa nebyly až tak zásadní, aby překryly jiné negativní věci. Jako například jeho role při dělení (federálního) majetku nebo výroky o tom, že špinavé peníze neexistují," řekl v uplynulých dnech Michelko. Podle pozorovatelů spory mezi vedením Matice slovenské a jejím šéfem Tkáčem souvisejí s blížící se volbou nového předsedy této instituce.

Klaus coby český premiér a jeho tehdejší slovenský protějšek Mečiar byli po volbách v roce 1992 hlavními tvůrci dohody mezi českými a slovenskými politiky, která vedla k rozdělení československé federace. Stát se rozpadl bez vypsání referenda, což někteří politici dosud kritizují.

weirdov ( 9. srpna 2013 07:07 )

ten sebestredny egous snad neda pokoj

weirdov ( 9. srpna 2013 07:06 )

to si snad vsichni delaj pr..l, co takhle vorachnout

okcak ( 5. srpna 2013 12:36 )

já bych to nezlehčoval. To pero vůbec nepotřeboval, věděl co dělá akorát mu nedošlo, že ho uvidí celý svět.Co asi asi dělal a jak se choval, když byla privatizace o které rozhodoval. Tak se ptám, proč ten vlastizrádce a zloděj ještě nesedí v chládku???

janka174 ( 5. srpna 2013 07:26 )

V tom je právě ten rozdíl, Klaus se při krádeži pera vůbec netvářil roztržitě nebo neuvědoměle. On sprostě kradl a ještě se při tom nechal zvěčnit. Bavil se tím celý svět!!! Já se na politiky dívám jako na lidi - dobrý, špatný. Špatní bohužel převažují - ODS, TOP09, LIDEM - v těchto stranách neznám jediného slušného člověka. Ale mohu se mýlit. Přesvědčte mne, prosím.

itartas ( 4. srpna 2013 11:23 )

polacek: a představ si, že Gorbačov za rozbití SSSR dokonce Nobelovu cenu! Mimochodem ty máš, ale zvrácené asociace!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa