Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Karolína Peake: Rusnoka nepodpoříme! Řítí se její LIDEM do záhuby?

Karolína Peake odpovídá na dotazy novinářů: Úřednickou vládu prý nepodpoří
Karolína Peake odpovídá na dotazy novinářů: Úřednickou vládu prý nepodpoří  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
23. července 2013
19:36

Bývalá vicepremiérka Karolína Peake dnes vyrazila jednat s novým premiérem Jiřím Rusnokem o podpoře úřednické vlády. A zopakovala mu své stanovisko - preferuje návrat pravice k moci. Jenže pokud se ODS, TOP 09 a LIDEM k vládě nedostanou, může to znamenat velké problémy pro nejmenší z těchto stran LIDEM. Mnohé tomu nasvědčuje.

Cesty Víta Bárty a Karolíny Peake se rozdělily, když Peake opustila VV a založila si vlastní stranu LIDEM. Zatímco VV skončily v opozici a nyní se chystají podpořit Rusnokovu vládu, LIDEM stále kopou v barvách pravicové koalice. A to i po pádu kabinetu Petra Nečase (ODS).

Karolína Peake totiž nadále tvrdí, že Rusnoka nepodpoří. "My jsme více než měsíc konzistentní a podporujeme kandidaturu Miroslavy Němcové, z toho vyplývá i nepodpora vládě úřednické," řekla Peake Právu, než vyrazila na dnešní setkání s premiérem Rusnokem. 

Peake stále táhne s ODS a TOP 09

I Rusnokovi pak dnes Peake šla sdělit, že prosazuje vládu pravicové koalice. Přesto dokázali údajně najít i společnou řeč. Rusnok prý podpořil priority, které LIDEM dlouhodobě mají. Třeba zprůhlednění financování politických stran a nebo povinný registr smluv a zákon o úřednících.

Pro Peake je však číslem jedna nadále plán Němcová, která má ve Sněmovně údajně podporu 101 hlasů. Narozdíl od Rusnoka. "ODS a TOP 09 nám znovu zaručily dostatečnou většinu v Poslanecké sněmovně," uvedla dnes Peake. Zradit nehodlá. "Ty podpisy už jsme jednou dali, jsou pořád na tom papíře, který existuje," uvedla k dohodě pravicových stran.

Karolína Peake dnes vyrazila na setkání s premiérem Rusnokem Karolína Peake dnes vyrazila na setkání s premiérem Rusnokem | ČTK

Peake se přitom i po dnešním setkání s Rusnokem nadále usmívala. Nevěří, že úřednická vláda podporu získá. Jenže neskrývá se za jejím úsměvem stoupající nervozita?  

Strana Karolíny Peake má problémy?

V případě, že se návrat pravicových stran k vládě konat nebude, je osud LIDEM ve hvězdách. Podle průzkumů by se totiž dosavadní nejmenší vládní strana do Sněmovny již nedostala. A tak nervozita stoupá.

"Nechci ji špinit, mohu ale potvrdit, že ambice jsou v čoudu a strana nemá budoucnost. O tom, zda se bude kandidovat, se neví, neví se vlastně nic a rovněž nejsou téměř žádné peníze. Stáhnula se do sebe," tvrdí jedna z členek LIDEM pro Parlamentní listy.

Mluvčí LIDEM Miloš Skácel však popřel, že by strana váhala do voleb jít. A nemá prý ani finanční problémy. Naposledy však na transparentní účet LIDEM přišlo loni v červnu 50 tisíc korun právě od Peake, celkem je tam jen 300 tisíc. A to by na kampaň určitě nestačilo, upozorňuje zmiňovaný server.

123automobil ( 27. července 2013 07:00 )

Protože ty krávo všechny ty zloděje ta luza platíííí,a ne málo ty musíš řádně praštěná !!!!!

123automobil ( 27. července 2013 06:58 )

Toto je na přezhubu,fuuuuj!!Pokud vííím tak kvičí pravičáci i s tebou a Němcovou,táhněte už zloději zlodějský do p...!!!

123automobil ( 27. července 2013 06:56 )

123automobil ( 27. července 2013 06:54 )

Stále kvká,stále kvoká

123automobil ( 27. července 2013 06:53 )

Přesnéééé!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa