Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Klausova politická apokalypsa: Ambice soudců a policistů můžou zničit systém, varuje exprezident

Václav Klaus na půdě svého Institutu v Praze na Hanspaulce
Václav Klaus na půdě svého Institutu v Praze na Hanspaulce  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK, simao - 
18. července 2013
08:10

"Již delší dobu se projevují ambice některých soudců, prokurátorů a policistů měnit vlády," myslí si exprezident Václav Klaus, který na svých stránkách okomentoval aktuální politické dění. Zdvihá při tom varovně prst. Represivní složky prý mohou zničit celý politický systém!

Podle Václava Klause se represivní složky státní moci vymanily z kontroly volených zástupců lidu. Myslí si, že se někteří soudci, prokurátoři a policisté sápou po příliš velké moci a ohrožují celý politický systém.

"Je třeba navrátit do rozumných mezí používání (či zneužívání) odposlechů. Je třeba od základu změnit postavení státních zástupců a na ně navázaných policejních a justičních kruhů," píše Klaus na svých oficiálních stránkách a vyzývá k systémovým změnám.

Exprezident tak reaguje na situaci po úterním rozhodnutí Nejvyššího soudu, který ukončil na základě poslanecké imunity stíhání exposlanců ODS Marka Šnajdra, Ivana Fuksu a Petra Tluchoře obviněné z korupce.

Klaus si myslí, že trafiky pro trio rebelů z ODS, které dostali výměnou za složení poslaneckých mandátů, korupce nebyla. A stíhání zmiňovaného tria označuje za "pokus skupiny prokurátorů a policistů kriminalizovat politická jednání a politické dohody".

Klaus: Hrozí likvidace politického systému

Klaus má kvůli tomu z represivních složek obavy. "Před 24 lety jsme si přáli pád komunismu i proto, abychom represivní složky dostali pod kontrolu volených zástupců lidu. Nyní jsme byli svědky toho, že se tyto složky z této kontroly znovu vymanily a 'slabosti' naší demokracie dokázaly okamžitě využít," tvrdí Klaus.

Pod maskou šíření dobra tak prý může "represivní aparát zlikvidovat celý politický systém". Tak snad ke Klausově politické apokalypse nedojde...

Zeman: Ať radši politici mlčí

To prezident Zeman odmítl rozhodnutí Nejvyššího soudu komentovat a pouze vzkázal: "Politici by se neměli k rozhodnutím soudům vyjadřovat," řekl Právu. Odmítl se tak přidat k politikům, kteří rozhodnutí soudu kritizovali. Nejvíc slyšet byl přitom expremiér Nečas, který vyjádřil obavy před návratem dob čarodějnických procesů. 

fandamilan ( 18. srpna 2013 15:35 )

Klasi,ty kur.o ty jsi měl být dávno zavřený.

tondapraha ( 26. července 2013 09:43 )

Tunel papá,tady bude prudit snad do nekonečna.Když mě konat-tak si hrál na mrtvého brouka a nyní bude kecat z nějakého institutu.Kdyby se raději odstěhoval stou svou krasomilou na slovensko,když tam bude ta bába,velvyslankyní.Tam o něm nebude,ani slechu ani,vidu.

itartas ( 19. července 2013 20:27 )

rudy\:ale no tak, snad bys mi nechtěl ubližovat a proč jako?

rudyptak48 ( 19. července 2013 17:11 )

itar TASS, a jak tě poznám, abych ti mohl potřást hlavou?

itartas ( 19. července 2013 09:19 )

gogo: promiň jestli jsem se tě dotkla, ale nemohla jsem jinak. Privatizace byla po revoluci nutná, byly tu st.podniky, které neprosperovaly a stály stát mnoho peněz, musel se překopat systém ze dne na den na tržní systém a co s tím vším? Klausova privatizace byl dobrý koncept a on sám na tom nepracoval to si jako nemysli, někdo se na ní zahojil víc někdo méně. Většina našich občanů v tom neuměla chodit, tak na ní zbohatli jenom ti nejmazanější. Co se týče amnestie, nevím proč nechce nebo proč odmítá někdo pochopit, že spory, které se vedly před soudem 10-15 let, jsou spory na hov-no, že to byl výsměch advokátů a soudů poškozeným a jenom tahal z jejich kapes prachy. Nebo ty si myslíš, že někdo po 10 letech už ví hlavu nebo patu v té věci? Tak Klaus tyto dlouholetté spory ukončil, protože to nikam nevedlo. Tam nešlo o to poškodit ty podvedené lidi, šlo o to dát přes držku těm advokátům, soudcům a obhájcům, protože to byla do nebe volající lumpárna z jejich strany. Na ně by občané měli být na-sra-ní ne na Klause. On sám tou amnestií nikoho z těch neosvobodil, ti se mohou dál domáhat svého práva. Šlo jenom o to, že není možné, aby se nějaké případy táhly 20 let před soudem, to se na mě nezlob!

Zobrazit celou diskusi